Γιατί μπορεί να αλλάξει συμπεριφορά η γάτα;

Πόνος ή ασθένεια

Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να αποκλειστεί πριν υποθέσουμε ότι πρόκειται απλώς για ζήτημα συμπεριφοράς. Οι γάτες είναι ειδικές στην απόκρυψη του πόνου και της ασθένειας, αλλά αν το αφήσουν να εξελιχθεί μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή στην προσωπικότητά τους. Ο χρόνιος πόνος μπορεί να τις επηρεάσει φυσικά, συναισθηματικά και ψυχικά. Εάν είναι άρρωστη, μπορεί να αναζητήσει μέρη για να μείνει μόνη της και να μοιάζει ευερέθιστη όταν τα μέλη της οικογένειας επιχειρούν να αλληλεπιδράσουν ή προσπαθούν να την πάρουν αγκαλιά. Χρειάζεται κτηνιατρική επίσκεψη για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει ιατρικό ζήτημα και να βεβαιωθείτε ότι δεν υπήρξε τραυματισμός. Δεν χρειάζεται να είναι προφανής τραυματισμός για να προκαλέσει ακραία δυσφορία.

Απότομες αλλαγές

Οι γάτες είναι πλάσματα συνήθειας και απολαμβάνουν τη ρουτίνα. Η ευερεθιστότητα μπορεί να οφείλεται σε σύγχυση από μια απότομη αλλαγή στο νοικοκυριό ή στο χρονοδιάγραμμα της γάτας. Για μερικές γάτες μπορεί να προκαλέσει άγχος μόνο μια μικρή αλλαγή στο περιβάλλον, όπως η αναδιάταξη ορισμένων επίπλων. Σημαντικές αλλαγές όπως ένα νέο κατοικίδιο ή μέλος της οικογένειας στο σπίτι μπορεί να προκαλέσει μεγάλο φόβο και σύγχυση. Επίσης, η μετακίνηση σε ένα νέο σπίτι μπορεί να δημιουργήσει μεγάλο άγχος στη γάτα.

Υπερδιέγερση

Τα χάδια και η αλληλεπίδραση μαζί της μπορεί να είναι κάτι που η γάτα σας απολαμβάνει, αλλά μπορεί να έχει προτιμήσεις όσον αφορά το χρόνο και τα σημεία που μπορείτε να την ακουμπήσετε. Δώστε προσοχή στη γλώσσα του σώματος της γάτας σας. Ακόμη και αν η απόλαυση σε ορισμένα σημεία είναι ευχάριστη, μπορεί να προκαλέσει υπερδιέγερση.

Τιμωρία

Εάν μια γάτα τιμωρήθηκε φυσικά ή προφορικά, συχνά εμφανίζει φόβο και μπορεί να οδηγήσει σε στάση αμυντικής επιθετικότητας. Αυτή η μέθοδος είναι απ’ όλες τις απόψεις αναποτελεσματική. Οι συμπεριφορές εμφανίζονται για λόγους που έχουν νόημα στη γάτα, έτσι είναι σημαντικό να βρείτε τον λόγο της συμπεριφοράς για να κάνετε τις απαραίτητες προσαρμογές. Οποιαδήποτε τιμωρία θα οδηγήσει σχεδόν πάντοτε σε επιδείνωση του δεσμού που μοιράζεστε με τη γάτα σας.


Πηγή