Αυτά μας προκαλούν άγχος χωρίς να το συνειδητοποιούμε

Στην καθημερινότητά σας τείνουμε να αγχωνόμαστε για προσωπικές δεσμεύσεις αλλά και υποχρεώσεις, για την δουλειά, τα μελλοντικά μας σχέδια και την έκβασή τους. Κι ενώ το να αγχώνεστε είναι μια απολύτως ανθρώπινη συμπεριφορά, αν δεν βρείτε ποια πράγματα σας αγχώνουν δεν θα καταφέρετε να τα αντιμετωπίσετε για να διαχειριστείτε αποτελεσματικά το άγχος σας.

Γιατί πρέπει να καταπολεμήσετε το άγχος σας

Αν και το άγχος αποτελεί ένα εντελώς φυσιολογικό συναίσθημα και μπορεί να είναι καλό για σας μερικές φορές. Αλλά όταν διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να σας θέσει σε κίνδυνο για αρκετά σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως, η κατάθλιψη ή και η αγχώδης διαταραχή, η υψηλή αρτηριακή πίεση ακόμη και χρόνια προβλήματα της επιδερμίδας.

Αν και μπορεί να γνωρίζετε μερικά από τα συγκεκριμένα στοιχεία που μπορεί να σας πυροδοτήσουν το αίσθημα του άγχους ή του πανικού, όπως οι προθεσμίες στην δουλειά, το άγχος φαίνεται να… «ξεγλιστρά» και να «κρύβεται» σε μικρά πράγματα που είναι σχεδόν ανεπαίσθητα.

Ποια πράγματα μπορεί να σας αγχώνουν

Μερικά από αυτά, περιλαμβάνουν:

Ο σύντροφός σας

Ακόμα και αν βρίσκεστε σε μια υγιή σχέση και ο σύντροφός σας κάνει να αισθάνεστε υπέροχα, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορεί να προκαλέσουν ένταση ανάμεσά σας. Στην αρχή της σχέσης μπορεί να διαφωνείτε για μικρά ζητήματα ενώ προχωρώντας οι συγκρούσεις μπορεί να γίνουν εντονότερες για άλλα ζητήματα, όπως η διαχείριση των οικονομικών σας.

Για να επιβιώσετε (και ως ζευγάρι) είναι σημαντικό να βρείτε την ισορροπία. Περνώντας μαζί το σωστό χρονικό διάστημα (ούτε λίγο ούτε πολύ), κάνοντας συμβιβασμούς, διατηρώντας την επικοινωνία ανοιχτή και ειλικρινή μπορείτε να τα καταφέρετε.

Το στρες των άλλων

Το άγχος είναι μεταδοτικό, σύμφωνα με τους ειδικούς. Ειδικά στην περίπτωση των αγαπημένων μας προσώπων, μπορεί να αγχωθούμε ακούγοντας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ή για τις ανησυχίες τους.

Μπορείτε επίσης να αντιμετωπίσετε άγχος όταν κάποιος που γνωρίζετε επηρεάζεται από ένα τραυματικό συμβάν. Μπορεί ταυτόχρονα να νιώσετε φόβο, σκεπτόμενοι το γεγονός ότι μπορεί να συμβεί σε εσάς.

Η αντίδρασή σας στο στρες

Εάν αντιμετωπίζετε καταστάσεις που σας στρεσάρουν τρώγοντας περισσότερο, δουλεύοντας πιο πολύ ή αφήνοντας την γυμναστική σας, τότε μπορεί, σύμφωνα με τους ειδικούς να το κάνετε χειρότερο.

«Γνωρίζουμε ότι η σωματική δραστηριότητα και τα υγιή τρόφιμα θα βοηθήσουν το σώμα σας καλύτερα, αλλά συχνά τα αποφεύγουμε όταν τα χρειαζόμαστε περισσότερο», επισημαίνουν οι ειδικοί.


Πηγή