SEΧ: Τι κάνουμε όταν παίρνει την… κατιούσα;

Μπορεί να είστε μαζί σαν ζευγάρι παντού, μπορεί να γελάτε, να πίνετε τον καφέ σας, να δίνετε ένα φιλί για καλημέρα, να αγκαλιάζεστε, να μοιράζεστε τις ανησυχίες σας… Γιατί όμως δεν συζητάτε για το γεγονός ότι δεν κάνετε σεξ; Και κυρίως, γιατί άραγε πλέον δεν κάνετε; Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την σχέση σας;

«Ξεδιπλώνοντας το κουβάρι»

Βιολογικά, ο κάθε άνθρωπος επιθυμεί τη σεξουαλική επαφή. Άλλωστε, είναι γνωστό το πόσο καλό μπορεί να κάνει στην υγεία: παρέχει ευεξία και απόλαυση, προωθεί την εγγύτητα και την επικοινωνία, μας γυμνάζει αλλά και, σύμφωνα με έρευνες στη Μεγάλη Βρετανία και την Ευρώπη, μπορεί να ρίξει την πίεση, να ενισχύσει το ανοσοποιητικό και να μας χαρίσει χρόνια ζωής.

Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Groningen στην Ολλανδία, το σεξ δεν έχει να κάνει μόνο με το σώμα, αλλά και με το μυαλό. Τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, η σεξουαλική διέγερση και ικανοποίηση αυξάνουν τη δραστηριότητα των εγκεφαλικών δικτύων που σχετίζονται με τη μείωση του πόνου και τη συναισθηματική ρύθμιση.

Παράλληλα, τα ευρήματα μιας μελέτης στο Trends in Cognitive Sciences δείχνουν ότι το να είστε σεξουαλικά ενεργοί προστατεύει από την απώλεια μνήμης και άλλες γνωστικές διαταραχές μεγαλώνοντας.

Γιατί λοιπόν ενώ το σεξ είναι τόσο ωφέλιμο, δεν μιλάμε συχνά γι’ αυτό;

Ίσως επειδή από μικροί «συνηθίσαμε» σε συγκεκριμένα πρότυπα, αυτά του τέλειου ζευγαριού, σε ένα τέλειο σπίτι, κάπου στη μέση ενός μακρινού και τέλειου κόσμου… Η πραγματική ζωή όμως έχει «ατέλειες». «Ρωγμές» που ίσως τελικά να είναι και το αλατοπίπερό της. Υπάρχουν λοιπόν πολλοί, απολύτως φυσιολογικοί λόγοι που μπορεί ένα ζευγάρι να μην έχει διάθεση για σεξ.

Αρχικά, όλες οι σχέσεις έχουν τα σκαμπανεβάσματά τους. Περιόδους που οι σύντροφοι έχουν τα προβλήματά τους, αλλά και περιόδους κακοκεφιάς ή ανίας.

Και φυσικά, όπως αναφέρει το National Institute of Aging των Ηνωμένων Πολιτειών, ο ρόλος της ηλικίας δεν είναι αμελητέος. Για παράδειγμα, όπως πολλές σωματικές λειτουργίες, η σεξουαλική σας διάθεση είναι συνήθως αρκετά έντονη στα 20.

Αν όμως αρχίσει να μειώνεται μετά τα 30, μπορεί να ευθύνονται τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης. Καθώς μεταβαίνετε στην εμμηνόπαυση, γύρω στα 45 με 55, οι ωοθήκες σας μειώνουν σταδιακά την παραγωγή οιστρογόνων, γεγονός που αλλάζει την αίσθηση και τη συνολική εμπειρία του σεξ.

Επιπλέον, η σεξουαλική επιθυμία μπορεί να επηρεαστεί, μεταξύ άλλων, από ιατρικής φύσεως ζητήματα, ορμονικές αλλαγές, μεταβολές στις συνθήκες ζωής και μεταβατικά στάδια (όπως η εγκυμοσύνη και η απόκτηση παιδιών, η φροντίδα ενός ηλικιωμένου γονέα, ή η αλλαγή εργασίας).

Ας μην ξεχνάμε δε πως δεν υπάρχει σωστό και λάθος στη συχνότητα της σεξουαλικής επαφής που το κάθε ζευγάρι αλλά και ο κάθε άνθρωπος επιθυμεί να έχει.

Σεξουαλική ζωή… Ας μιλήσουμε (επιτέλους) για αυτήν

Εάν αισθάνεστε ευτυχισμένοι στη σχέση σας αλλά η σεξουαλική διάθεση είτε η δική σας είτε του συντρόφου σας δεν είναι όπως θα θέλατε, επιλέξτε την κατάλληλη στιγμή για να το συζητήσετε.

Καλύτερα να μην το θίξετε την ώρα που βρίσκεστε μαζί στο κρεβάτι. Προσπαθήστε στο μεταξύ κατά τη διάρκεια της κουβέντας να είστε ήρεμοι, να μην «εκβιάζετε» απαντήσεις και πάνω από όλα να είστε υπομονετικοί.

Πρέπει, επιπρόσθετα, να είστε ειλικρινείς σχετικά με τη σωματική και συναισθηματική σας ικανοποίηση. Έρευνα σχετικά με τη σεξουαλική δραστηριότητα, που δημοσιεύεται στο Archives of Sexual Behavior, διαπίστωσε ότι η λίμπιντο των γυναικών αυξομειωνόταν ανάλογα με την ικανοποίηση και την ποιότητα της σχέσης τους.

Εάν ο σύντροφός σας χρειάζεται αυτή την περίοδο τον χώρο και τον χρόνο του, είναι σημαντικό να το σεβαστείτε. Το ίδιο άλλωστε θα θέλατε να κάνει και το ταίρι σας για εσάς.

Θυμηθείτε πως η σεξουαλικότητα δεν αφορά μονάχα την ερωτική συνεύρεση.

Διασκεδάστε μαζί, «επενδύστε» στο χάδι και στην τρυφερότητα, πηγαίνετε στο καινούργιο εστιατόριο που θέλατε τόσο καιρό, δείτε μια ταινία στο σινεμά… Διατηρώντας τη φλόγα του ρομαντισμού ζωντανή, η οικειότητα αυξάνεται, γεγονός που μπορεί να ξυπνήσει και τη σεξουαλική διάθεση.

vita.gr