Produce e-Green: Στις 30 Μαΐου η πρεμιέρα για τις αιτήσεις – Τι πρέπει να γνωρίζετε για το πρόγραμμα

Στις 30 Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα (https://producegreen.gov.gr) για την υποβολή αιτήσεων του προγράμματος “Produce e-Green” .

Το πρόγραμμα αυτό αφορά στην ενίσχυση επενδύσεων δημιουργίας βιομηχανικών μονάδων που θα παράγουν προϊόντα της αλυσίδας της ηλεκτροκίνησης, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και προϊόντων εξοικονόμησης ενέργειας.

Επισημαίνεται πως το πληροφοριακό σύστημα υποβολής αιτήσεων θα παραμείνει ανοιχτό έως και τις 30 Νοεμβρίου 2023, ή μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων πόρων.

Με τον τρόπο αυτό επιχειρήσεις που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν σε αυτούς τους κλάδους της οικονομίας, νέες ή και υφιστάμενες, θα έχουν τη δυνατότητα να επιδοτηθούν με ποσοστό έως και 70% για την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων ή και την συναρμολόγηση μερών τους, για την παραγωγή φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων, μπαταριών ή και ανακύκλωσης αυτών, για την παραγωγή ελαφρών προσωπικών ηλεκτρικών οχημάτων (δικύκλων,τρικύκλων,ποδηλάτων), φωτοβολταϊκών panel, μερών ανεμογεννητριών, αντλιών θερμότητας, ηλεκτρικών θερμοσιφώνων κ.λπ.

Μεταξύ άλλων οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν για το πρόγραμμα τα εξής:

Η δράση

Η δράση θα παρέχει οικονομικά κίνητρα για την κατασκευή ή και αγορά κτιριακών εγκαταστάσεων ή και επέκταση – εκσυγχρονισμού υφισταμένων, για την προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού και την κατασκευή τεχνικών εγκαταστάσεων, για την προμήθεια εξοπλισμού παραγωγής, για την έρευνα και την ανάπτυξη προϊόντων, για την προμήθεια λογισμικών, κ.α.

Οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι της δράσης είναι νέες ή υφιστάμενες εταιρίες, κάθε νομικής μορφής (ΟΕ/ΕΕ/ΙΚΕ/ΕΠΕ/ΑΕ)και μεγέθους, που ασκούν ή θα ασκήσουν παραγωγική δραστηριότητα διαθέτοντας ως κύρια δραστηριότητα μια εξ’ αυτών που περιγράφονται στην απόφαση προκήρυξης (ΦΕΚ B’ 3156).

Τα ποσοστά ενίσχυσης

Τα ποσοστά ενίσχυσης για αυτή την κατηγορία εξαρτώνται από τον τόπο (Περιφέρεια /Περιφερειακή Ενότητα) εγκατάστασης της επένδυσης, καθώς και από το μέγεθος της εταιρείας (μεγάλη/πολύ μικρή/μικρή/μεσαία/μεγάλη) που αποτελεί δικαιούχο της δράσης.

Επιπλέον επισημαίνεται πως τα όρια του κατώτατου αιτούμενου προϋπολογισμού κάθε αίτησης χρηματοδότησης είναι τα ακόλουθα για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις είναι 300.000 ευρώ, για τις μεσαίες επιχειρήσεις 500.000 ευρώ και για τις μεγάλες επιχειρήσεις 1 εκατ. ευρώ.

Οι επιλέξιμοι

Οι επιλέξιμοι κωδικοί σύμφωνα με την προκήρυξη της δράσης είναι μεταξύ άλλων οι εξής:

  • Κατασκευή εξοπλισμού ψύξης και κατάψυξης και αντλιών θερμότητας, εκτός των συσκευών οικιακού τύπου
  • Κατασκευή εναλλακτών θερμότητας· μη οικιακών συσκευών κλιματισμού, ψύξης και κατάψυξης
  • Κατασκευή ηλεκτρικών στηλών και συσσωρευτών
  • Κατασκευή φωτοβολταϊκών κυττάρων
  • Κατασκευή ανεμογεννητριών
  • Κατασκευή ηλιακών θερμοσίφωνων, ηλεκτρικών
  • Κατασκευή ηλιακών θερμοσίφωνων, μη ηλεκτρικών
  • Κατασκευή ηλεκτροκινητήρων, ηλεκτρογεννητριών και ηλεκτρικών μετασχηματιστών
  • Κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων για τη μεταφορά επιβατών κλπ

Η διάρκεια

Η διάρκεια υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων ορίζεται σε 18 μήνες με δυνατότητα παράτασης έξι μηνών, που θα χορηγείται, είτε για λόγους ανωτέρας βίας, είτε κατόπιν ειδικής αιτιολόγησης. Σε κάθε περίπτωση η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης καταβολής της ενίσχυσης δεν δύναται να υπερβαίνει την 30ή Ιουνίου 2025.


enikonomia.gr