Χρειάζεται ο σκύλος μου γυμναστική;

Όλοι οι σκύλοι χρειάζονται γυμναστική και κοινωνικοποίηση, άλλοι σε μεγαλύτερο και άλλοι σε μικρότερο βαθμό, ανάλογα με τη ράτσα και τον χαρακτήρα του σκύλου. Ανάλογα με την ράτσα, την ηλικία και το μέγεθος του σκύλου μας ορίζουμε μια ρουτίνα γυμναστικής και άσκησης, προκειμένου να διατηρούμε υγιές και σε φόρμα το κατοικίδιο μας!

Η γυμναστική του κατοικίδιου μας μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους, ακόμα και με μια βόλτα στη γειτονιά ή στο πάρκο. Παράλληλα με την γυμναστική, τα σκυλάκια έρχονται σε επαφή με άλλους ανθρώπους και σκυλάκια, με αποτέλεσμα να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και να κοινωνικοποιούνται.

Πέρα από τη βόλτα στο πάρκο, υπάρχουν και άλλοι τρόποι γυμναστικής του σκύλου μας, όπως είναι τα μαθήματα εκπαίδευσης και ευλυγισίας τα οποία κινητοποιούν σωματικά και πνευματικά το σκυλάκι μας, αλλά ταυτόχρονα μας δίνουν τη δυνατότητα να συσφίξουμε τις μεταξύ μας σχέσεις.

Όσο μεγαλώνει ένας σκύλος, τόσο πιο έντονο και αυξημένο σε χρόνο είναι το πρόγραμμα γυμναστικής που πρέπει να ακολουθούν.

Τα κουταβάκια παραδείγματος χάρη, πρέπει να βγαίνουν μόνο για βόλτες στη γειτονιά ή στο πιο κοντινό πάρκο του σπιτιού μας για ασφάλεια. Όσο ενηλικιώνεται το κατοικίδιο μας, μπορεί να μας συνοδεύει στο καθημερινό μας τρέξιμο στη γειτονιά ή στο βουνό. Από τη στιγμή που ο φιλαράκος μας πλησιάζει και μπαίνει στην τρίτη ηλικία, η γυμναστική είναι απαραίτητη για την διατήρηση του μυϊκού όγκου και τη στήριξη των αρθρώσεων.

Παρόλο που η γυμναστική είναι απαραίτητη στη ζωή των σκύλων, τα προβλήματα υγείας είναι ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την συχνότητα και τον τρόπο γυμναστικής και άθλησης. Ανάλογα με την υγεία και τις ανάγκες του σκύλου μας εκτιμούμε τον απαιτούμενο χρόνο που πρέπει να γυμνάζεται, για να διατηρείται υγιής και ευτυχισμένος.

Πηγη


Πηγή