Αναστάσιος Δέδες για το δυστύχημα στα Τέμπη: «Ήταν θέμα τύχης το ότι έγινε αυτή τη στιγμή»

Ο Αναστάσιος Δέδες, πραγματογνώμων τροχαίων σιδηροδρομικών ατυχημάτων, μίλησε στο Μεσημβρινό δελτίο του MEGA για τους λόγους που οδήγησαν στο δυστύχημα στα Τέμπη με την σύγκρουση των τρένων.

«Η εκτίμηση μου με όσα έχω πληροφορηθεί είναι πως αρχικά προκύπτει μία σοβαρή ευθύνη του σταθμάρχη της Λάρισας. Το άλλο, που είναι πιο σπουδαίο, είναι η ανυπαρξία των συστημάτων ασφαλείας, η οποία θα απέτρεπε το τραγικό αυτό συμβάν.

»Το 2017 μεταβιβάστηκε η ΤΡΕΝΟΣΕ και τότε είχε 617 υπαλλήλους. Αναβαθμίστηκε το δίκτυο και έγιναν και συγκεκριμένα έργα, όπως η διπλή γραμμή σε δύο συγκεκριμένα τμήματα. Σε αυτά τα τμήματα ολοκληρώθηκαν στις αρχές του 2018. Άρα από το 2018 έπρεπε να ξεκινήσει η σηματοδότηση με τα συστήματα. Η διαδικασία έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα 6 μηνών», είπε αρχικά.

«Στο τμήμα που έγινε το ατύχημα δεν υπήρχε εγκατεστημένο το σύστημα ηλεκτρονικής επιτήρησης γραμμής. Όσον αφορά το πάνελ λειτουργίας και ελέγχου από το σταθμό της Λάρισας, το συγκεκριμένο πάνελ έχει ένα συγκεκριμένο μήκος εμβέλειας και οπτικής εικόνας, η οποία θα δείξει μέχρι που έχει ο σταθμάρχης οπτική εικόνα. Την οπτική εικόνα την έχει σίγουρα στο ψαλίδι 118 Α, όπου έδιωξε το τρένο σε λάθος κατεύθυνση και δεν υπήρχε το σύστημα ώστε να αποφευχθεί η σύγκρουση».

«Το δυστύχημα οφείλεται σε πολλά πράγματα»

Αναφορικά με τις φιάλες που φαίνεται να είχε η αμαξοστοιχία, ο κ. Δέδες αναφέρει πως οι συγκεκριμένες ηλεκτράμαξες έχουν κάποια μηχανολογικά και ηλεκτρολογικά στοιχεία πάνω και δεν έχουν καύσιμα.

Σύμφωνα με την εμπειρία του, ο κ. Δεδες αναφέρει πως οι φιάλες είναι αεριοφυλάκια ή συμπυκνωτές.

«Τα αεριοφυλάκια είναι όπως οι θερμοσίφωνες, οι οποίοι είναι κατασκευασμένα από έλασμα. Έτσι και τα αεριοφυλάκια έχουν μέσα αέρα, ο οποίος αέρας με ειδικά κοπρεσέρ ανεβαίνει η πίεση του και αυτή χρησιμεύει για όταν θα ανοίξουν, να διοχετευτεί και με βάση τα ηλεκτρόφρενα να σταματήσουν την κίνηση των αμαξοστοιχιών. Δεν έχουν καμία σχέση με εύφλεκτα υλικά. Άρα αυτό με τις πληροφορίες περί εύφλεκτου υλικού θα πρέπει να ερευνηθεί και όχι απλά να μεταφέρουμε τις πληροφορίες», είπε.

«Έχει αποδειχτεί πως ατύχημα οφείλεται σε πολλά πράγματα. Πρέπει να ξεκινήσει κανείς από την αρχή. Γιατί ξεκίνησε αυτή η αμαξοστοιχία καθώς άκουσα για καλώδια που έπεσαν και αυτό θα πρέπει να διερευνηθεί. Επίσης, κάποιος που έχει υπεύθυνη θέση θα πρέπει να σταματήσει την επαναλειτουργία των τρένων καθώς αποδείχτηκε πως υπάρχει έλλειμα ελέγχου της σηματοδότησης της γραμμής. Ήταν θέμα τύχης το ότι έγινε αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε.


Πηγή