- Θερμίδες: 52
- Λίπος: 0 γρ.
- Πρωτεΐνη: 0,3 γρ.
- Υδατάνθρακες: 14 γρ.
- Φυτικές ίνες: 1,75 γρ.
- Βιταμίνη C: 15% της ημερήσιας τιμής
- Θειαμίνη (Β1): 1,5%
- Βιταμίνη Β6: 2%
- Χαλκός: 13%
- Σίδηρος: 3,6%
- Κάλιο: 4%
- Μαγνήσιο: 2%
Αν και δεν ξεχωρίζει σε κάποιο μόνο συστατικό, παρέχει ευρύ φάσμα θρεπτικών στοιχείων με λίγες θερμίδες.
2. Ισχυρά αντιοξειδωτικά
Τα οφέλη του κυδωνιού συνδέονται με την πλούσια αντιοξειδωτική του δράση. Τα αντιοξειδωτικά μειώνουν το μεταβολικό στρες, περιορίζουν τη φλεγμονή και προστατεύουν τα κύτταρα από τις βλάβες των ελευθέρων ριζών. Ορισμένα αντιοξειδωτικά του, όπως η κουερσετίνη και η καμφερόλη, φαίνεται να μειώνουν τη φλεγμονή και να προστατεύουν από χρόνιες ασθένειες, όπως οι καρδιοπάθειες.
3. Μπορεί να μειώσει τη ναυτία της εγκυμοσύνης
Η ναυτία και ο εμετός είναι συνηθισμένα κατά την πρώιμη εγκυμοσύνη. Έρευνες δείχνουν ότι το σιρόπι κυδωνιού μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα αυτά, με μία μελέτη σε 76 εγκυμονούσες να δείχνει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από τη βιταμίνη B6. Απαιτείται όμως περαιτέρω έρευνα.
4. Υποστήριξη της πέψης
Το κυδώνι χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική για πεπτικά προβλήματα. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι το εκχύλισμα κυδωνιού μπορεί να προστατεύει τον εντερικό ιστό από βλάβες σε φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, όπως η ελκώδης κολίτιδα. Σε πειράματα σε ποντίκια, η χορήγηση εκχυλίσματος ή χυμού κυδωνιού μείωσε σημαντικά τη βλάβη στον ιστό του παχέος εντέρου. Απαιτούνται όμως μελέτες σε ανθρώπους.
5. Μπορεί να βοηθήσει σε έλκη στομάχου
Η πρώτη έρευνα υποδεικνύει ότι οι φυτικές ενώσεις του κυδωνιού μπορούν να προστατεύσουν και να θεραπεύσουν έλκη στομάχου. Σε εργαστηριακή μελέτη, ο χυμός κυδωνιού ανέστειλε την ανάπτυξη του H. pylori, βακτηρίου που προκαλεί έλκη. Σε πειράματα σε ποντίκια, το εκχύλισμα προστάτευσε από έλκη που προκλήθηκαν από αλκοόλ. Απαιτείται περισσότερη έρευνα.
6. Μείωση συμπτωμάτων γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης
Μελέτες δείχνουν ότι το σιρόπι κυδωνιού μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (GERD). Σε παιδιά και εγκύους, η καθημερινή χορήγηση σιροπιού ήταν εξίσου αποτελεσματική με τα παραδοσιακά φάρμακα, ενώ σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή βελτίωσε σημαντικά τα συμπτώματα. Απαιτούνται περισσότερες μελέτες.
7. Προστασία από ορισμένες αλλεργικές αντιδράσεις
Το κυδώνι μπορεί να περιορίσει αλλεργικά συμπτώματα καταστέλλοντας τη δράση συγκεκριμένων κυττάρων του ανοσοποιητικού. Μικρές μελέτες δείχνουν ότι προϊόντα κυδωνιού μπορούν να μειώσουν συμπτώματα όπως η ρινική καταρροή και το άσθμα. Έρευνες σε ποντίκια υποδεικνύουν ότι οι εκχυλίσεις από φρούτο και σπόρους μπορούν να προλάβουν δερματίτιδες, αλλά δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν ισχύει το ίδιο στους ανθρώπους.
8. Υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος
Το κυδώνι ενισχύει το ανοσοποιητικό μέσω αντιβακτηριδιακής δράσης κατά επιβλαβών μικροβίων όπως E. coli και S. aureus. Παράλληλα, παρέχει 15% της ημερήσιας τιμής σε βιταμίνη C και 6–8% σε φυτικές ίνες, ενισχύοντας το μικροβίωμα του εντέρου και μειώνοντας τη φλεγμονή.
Πηγή









