Χριστούγεννα με όλες τις αισθήσεις

Φέτος ας νιώσουμε τα Χριστούγεννα και με τις 5 αισθήσεις μας. Αυτές που έχουν μνήμη. Αυτές που όταν μια μπουκιά από το γιορτινό φαγητό της μαμάς αγγίξει τον ουρανίσκο, περνούν από μπροστά μας εικόνες από την παιδική μας ηλικία. Αυτές που μια μυρωδιά γίνεται συναίσθημα. Μια εικόνα γιορτής γίνεται η πιο όμορφη στιγμή. Ένα τραγούδι παίζει το σάουντρακ των γιορτινών αναμνήσεών μας. Οι αναμνήσεις των Χριστουγέννων είναι γεμάτες εικόνες, γεύσεις, μυρωδιές και η ιεροτελεστία των γιορτών θα φτιάξει τις επόμενες αναμνήσεις  για τα παιδιά και τους φίλους μας.

ΟΡΑΣΗ: Το σήμα-κατατεθέν των Χριστουγέννων

Όταν σκεφτόμαστε Χριστούγεννα, η πρώτη εικόνα που μας έρχεται στο μυαλό είναι ένα όμορφα στολισμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο – σήμα κατατεθέν των γιορτών- με τα λαμπάκια του και τα στολίδια του, δώρα, το γκι, τα φρέσκα λουλούδια, οι χριστουγεννιάτικες πινελιές και όλοι οι αγαπημένοι μας γύρω από το τραπέζι. H δική σας απόλυτη εικόνα είναι αυτή που εσείς θα φτιάξετε.

Xmas tree tips

  • H κλασική συμβουλή είναι να πάρετε τεχνητό δέντρο αφού είναι η πιο οικολογική επιλογή. Χρειάζεται όμως να δείτε αν είναι εύκολη η συναρμολόγηση και η αποσυναρμολόγησή του.
  • Προμηθευτείτε λαμπάκια LED (ή ακόμα καλύτερα με ηλιακό πάνελ), στολίστε πρώτα τα λαμπάκια στο δένδρο, μετά τη γιρλάντα και στο τέλος τα στολίδια και τις μπάλες.
  • Μπορείτε να δώσετε ένα θέμα στο στολισμό του δένδρου: για παράδειγμα με μονοχρωματικά στολίδια, με διάφανες μπάλες, με γλειφιτζούρια και χριστουγεννιάτικα πολύχρωμα γλυκίσματα, με φωτογραφίες των αναμνήσεων σας από τη χρονιά που πέρασε,  με υλικά της φύσης όπως κουκουνάρια και ξύλινα στολίδια ή με χειροποίητα δικά σας στολίδια.

Εναλλακτικά…

  • Μπορείτε να στολίσετε ένα κλαδί. Επειδή κανένα κλαδί δεν μοιάζει με κανένα άλλο το αποτέλεσμα θα είναι πάντα μοναδικό όσα διακοσμητικά κλαδιά και να στολίσετε. Μπορείτε να το βάψετε χρυσό ή να το αφήσετε στο φυσικό του χρώμα, να το διακοσμήσετε μέσα  στο σπίτι με στολίδια ή εξωτερικά μόνο με  λαμπάκια.
  • Στολίστε μια ελιά ή κάποιο άλλο μεγάλο φυτό που έχετε στη βεράντα ή στον κήπο σας.

Φτιάξτε στολίδια με… αλάτι

Χρειαζόμαστε τις παλιές μας μπάλες ή μικρά βαζάκια που δεν χρησιμοποιούμε πια, κόλλα και χοντρό αλάτι. Περνάμε με κόλα τη μπάλα ή το βαζάκι μας και μετά το κυλάμε επάνω στο αλάτι ώστε να καλυφθεί όλη η επιφάνεια. Αφήνουμε να στεγνώσει και αφαιρούμε το αλάτι που περισσεύει. Μπορούμε να δημιουργήσουμε μπάλες-πρόσωπα, ζωάκια, χιονάνθρωπους ή ό,τι άλλο περάσει από τη φαντασία μας.

ΟΣΦΡΗΣΗ: Τα αρώματα των Χριστουγέννων

Οι μυρωδιές τα Χριστούγεννα ξεχύνονται από παντού. Οι μυρωδιές από την κουζίνα μπερδεύονται γλυκά με την μυρωδιά από τα αναμμένα κεριά αλλά και αυτήν του καμένου ξύλου από το τζάκι.

Το γαρίφαλο, το βούτυρο, η κανέλα – ζεστά και μπαχαρένια αρώματα- που πασπαλίζουν τις χριστουγεννιάτικες συνταγές. Αυτές είναι μυρωδιές – σήμα κατατεθέν των Χριστουγέννων.

Γρήγορο Glühwein (ζεστό κρασί των Χριστουγέννων)

Τι θα χρειαστούμε

  • 1 μπουκάλι (750 ml) κόκκινο κρασί (ημίγλυκο ή ξηρό)
  • ½ πορτοκάλι
  • ¾ φλιτζανιού νερό
  • ¼ φλιτζανιού ζάχαρη (κανονική ή καστανή)
  • 20 γαρύφαλλα
  • 2 sticks κανέλα
  • 2 κομμάτια αστεροειδή γλυκάνισο

Πώς θα το φτιάξουμε

  • Καθαρίζουμε προσεκτικά το πορτοκάλι, αφαιρώντας τη φλούδα, χωρίς όμως να έχουμε μεγάλη ποσότητα από το λευκό μέρος του πορτοκαλιού. Κρατάμε τη φλούδα, στύβουμε το πορτοκάλι και τα αφήνουμε στην άκρη.
  • Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το νερό με τη ζάχαρη και τα αφήνουμε να βράσουν, μέχρι η ζάχαρη να λιώσει.
  • Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και ρίχνουμε μέσα τα γαρύφαλλα, την κανέλα, τον γλυκάνισο, τις φλούδες πορτοκαλιού και τον χυμό. Αφήνουμε να πάρουν μια βράση για ένα περίπου λεπτό.
  • Χαμηλώνουμε κι άλλο τη θερμοκρασία, προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε όλα τα συστατικά μαζί για περίπου 20’ να σιγοβράσουν. Το μυστικό είναι να μην έρθει το κρασί μας σε πλήρη βρασμό.
  • Μόλις είναι έτοιμο το σουρώνουμε και το μοιράζουμε σε μικρές κούπες. Γαρνίρουμε με φλούδα πορτοκαλιού και γλυκάνισο.

Φυσικό αρωματικό χώρου με πορτοκάλι και γαρίφαλο

Αυτός ο παραδοσιακός συνδυασμός είναι απίστευτα γιορτινός. Το φρουτώδες άρωμα από τα πορτοκάλια με το γαρίφαλο αποτελούν το βασικό άρωμα των χριστουγεννιάτικων ημερών.

Τι θα χρειαστούμε

  • 1 πορτοκάλι με χοντρή φλούδα
  • μοσχοκάρφια (γαρύφαλλο μπαχαρικό)

Πώς θα το φτιάξουμε

  • Στο δέρμα του πορτοκαλιού μπήγουμε πολλά μοσχοκάρφια (γαρύφαλλα)
  • Στη συνέχεια με ένα μαχαιράκι χαρακώνουμε το πορτοκάλι στο κοτσάνι του.
  • Το κρεμάμε με μια κορδέλα στο φωτιστικό ή το διακοσμούμε σε ένα μπολάκι, μαζί με ξύλο κανέλας.
  • Μετά τα Χριστούγεννα μπορείτε να το κρεμάσετε μέσα στην ντουλάπα, για να αρωματίζει τα ρούχα. Αναδίδει μια υπέροχη μυρωδιά για πολλούς μήνες.

ΑΚΟΗ: Οι απόλυτες μελωδίες των Χριστουγέννων

Εκτός από τα τρίγωνα που αντηχούν παντού τις Παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς και τις φωνές των παιδιών, υπάρχουν και οι διαχρονικές μουσικές που μας φτιάχνουν τη γιορτινή μας διάθεση.

  1. «It’s the Most Wonderful Time of the Year» του Άντι Γουίλιαμς.
  2. «Happy Xmas (War Is Over)» από Τζον Λένον, Γιόκο Όνο, Plastic Ono Band και Harlem Community Choir.
  3. «All I want for Christmas is you» από τη Μαράια Κάρει.
  4. «Peace on Earth / Little Drummer Boy» από τον Μπινγκ Κρόσμπι και τον Ντέιβιντ Μπόουι.
  5. «Last Christmas» των Wham.
  6. «Driving Home For Christmas» (1986) του Κρις Ρέα.
  7. «I’ll Be Home for Christmas» από τον Έλβις Πρέσλεϊ.
  8. «The Christmas Song» από τον Νατ Κινγκ Κόουλ.
  9. «White Christmas» από τον Μπινγκ Κρόσμπι.
  10. «Someday at Christmas» από τον Στίβι Γουόντερ.

ΓΕΥΣΗ: Η πρωταγωνίστρια των γιορτών

Τι γεύση έχουν τα Χριστούγεννα; Των γιορτινών πιάτων που φτιάχνονται με αγάπη και πρωταγωνίστρια αυτών, πάντα η γαλοπούλα.

 Τα μυστικά της τέλειας γαλοπούλας

  • Το βάρος της γαλοπούλας κυμαίνεται από 4 – 14 κιλά. Καλό είναι ν’ αγοράζουμε μέτρια σε βάρος γαλοπούλα, δηλαδή περίπου 6 κιλά, υπολογίζοντας μισό κιλό για κάθε άτομο.
  • Αν αγοράσουμε κατεψυγμένη γαλοπούλα, την αφήνουμε να ξεπαγώσει για 2-3 μέρες στην συντήρηση του ψυγείου.
  • Αφού έχει ξεπαγώσει καλά μαρινάρουμε τη γαλοπούλα από το προηγούμενο βράδυ μέσα σε νερό, αλάτι και ζάχαρη. Το μεν αλάτι καθαρίζει το πουλερικό από το αίμα ενώ η ζάχαρη αφαιρεί την αλμύρα και βοηθάει τη γαλοπούλα να καραμελώσει καλύτερα όταν έρθει η ώρα του φούρνου. Οι αναλογίες για τη μαρινάδα είναι 4 λίτρα νερό με 1 φλιτζάνι χοντρό αλάτι και 1/3 φλιτζανιού ζάχαρη. Προσέχουμε το νερό να είναι κρύο έως παγωμένο. Διατηρούμε την γαλοπούλα σε δροσερό μέρος για 8-12 ώρες.
  • Την ξεπλένουμε καλά, πριν το ψήσιμο και πριν τη γεμίσουμε.

Τα ιδανικά συστατικά της γέμισης

  • Ψωμί.
  • Ρύζι.
  • Μήλα.
  • Κάστανα.
  • Ξηροί καρποί: φουντούκια, καρύδια, κουκουνάρι.
  • Ξερά φρούτα: δαμάσκηνα, σύκα, βερίκοκα.
  • Λ­­αχανικά: σέλερι, κρεμμύδι, πράσα, μανιτάρια, chives.
  • Φρέσκα αρωματικά: μαϊντανός, θυμάρι, εστραγκόν, φασκόμηλο, δενδρολίβανο.
  • Mπαχαρικά: πιπέρι, μπαχάρι, γαρίφαλα και μοσχοκάρυδο.

Tips για τη γέμιση

  • Χρησιμοποιούμε μπαγιάτικο ψωμί για πιο αφράτη γέμιση.
  • Σοτάρουμε ελαφρά τα λαχανικά, να μείνουν τραγανά για να ψηθούν καλύτερα στο ψήσιμο.
  • Στα υλικά της γέμισης προσθέτουμε ένα από τα παρακάτω συστατικά της επιλογής μας: γάλα, ζωμό, κρασί, λιωμένο βούτυρο, αβγά.
  • Από τα εντόσθια ας μη μαγειρεύουμε το συκώτι γιατί πικρίζει τη σάλτσα.

Για το τέλειο ψήσιμο:

  • Βάζουμε περισσότερη γέμιση από το λαιμό και δεν  παραγεμίσουμε τη κοιλιά.
  • Προσέχουμε η γέμιση να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και όχι κρύα για να βοηθήσει στο σωστό ψήσιμο.
  • Αν θέλουμε ακόμη περισσότερη γεύση, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη γέμιση στην κοιλιά με λαχανικά αλλά και εσπεριδοειδή όπως λεμόνι ή πορτοκάλι κομμένο στη μέση, 1 ξερό κρεμμύδι, ένα καρότο σε μικρά κομμάτια, μαϊντανό ή σέλινο και μυρωδικά της επιλογής μας.
  • Λίγο πριν βάλουμε τη γαλοπούλα στο φούρνο, αλείφουμε την πέτσα της μ’ ένα αρωματικό βούτυρο και για έξτρα νοστιμιά και τραγανότητα από το λαιμό ξεκολλάμε με προσοχή την πέτσα από το κρέας και αλείφουμε με το ίδιο βούτυρο στο ενδιάμεσο με το χέρι μας.
  • Για το σωστό χρόνο ψησίματος, υπολογίζουμε περίπου 15 λεπτά για κάθε μισό κιλό κρέατος.
  • Για να είναι ζουμερό το κρέας του στήθους καθώς ψήνεται, την τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο και το αφαιρούμε τα τελευταία 30 λεπτά για να ροδοκοκκινίσει.
  • Δεν γυρίζουμε τη γαλοπούλα στο ταψί συχνά.  Μία με δύο φορές με το ταψί αρκούν.
  • Κάθε 20 λεπτά, περιχύνουμε την γαλοπούλα με τους χυμούς της και την τελευταία μισή ώρα την αφήνουμε να ψηθεί μόνη της, για να εξασφαλίσουμε την τραγανή πέτσα της.
  • Όταν ψηθεί και τη βγάλουμε από το φούρνο, την αφήνουμε για 20 λεπτά να ξεκουραστεί πριν να την κόψουμε.
  • Την κόβουμε ξεκινώντας από τις φτερούγες, μετά τα μπούτια και έπειτα με το μαχαίρι αφαιρούμε το στήθος από το κόκαλο και το κόβουμε σε φέτες.

ΑΦΗ: Το άγγιγμα των Χριστουγέννων

Αυτή η αίσθηση δε χρειάζεται ούτε συμβουλές, ούτε ιδέες, ούτε μυστικά, αφού είναι κοινό μυστικό ότι τα Χριστούγεννα η αίσθηση της αφής τρέφεται από τις αγκαλιές των πιο αγαπημένων μας προσώπων, τα δώρα αγάπης που θα ανταλλάξουμε, το χέρι βοηθείας που θα τείνουμε στους ευάλωτους. Αυτό είναι το άγγιγμα των Χριστουγέννων.


vita.gr