Ύπνος: Μπορεί ένα ποτό να με βοηθήσει να κοιμηθώ καλύτερα;

Τι ισχύει στ’ αλήθεια; Και υπάρχει κάτι που λειτουργεί πραγματικά;

Ύπνος… Για κάποιους άπιαστο όνειρο! Ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων, άλλωστε, υποφέρει από αϋπνίες. Άλλοι, πάλι, δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν, αρκετοί λόγω άγχους. Και υπάρχουν επίσης πολλοί που ορκίζονται σε συγκεκριμένα «γιατροσόφια», όπως σε λίγο αλκοόλ ή ένα ποτήρι ζεστό γάλα πριν πέσουν να κοιμηθούν.

Τι ισχύει, όμως, στ’ αλήθεια; Και υπάρχει κάτι που πραγματικά λειτουργεί;

Ο καθηγητής Kevin Morgan, επίτιμος καθηγητής Ψυχολογίας, ανέλυσε στο BBC Two το τι λειτουργεί και τι όχι…

Αλκοόλ

Πολλοί άνθρωποι ορκίζονται σε ένα ποτό το βράδυ και υπάρχει κάποια αλήθεια στην ιδέα ότι το αλκοόλ μας βοηθά να κοιμηθούμε.

Το αλκοόλ δεν μας χαλαρώνει απλά, αλλά ενισχύει και τα επίπεδα μιας χημικής ουσίας που ονομάζεται αδενοσίνη, η οποία μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε υπνηλία και να μας βοηθήσει να αποκοιμηθούμε. Ωστόσο, τα αποτελέσματα αυτά διαρκούν λίγες ώρες μόνο και, όταν εξαφανιστούν, ο ύπνος μας θα διαταραχθεί πραγματικά.

Γάλα

Το γάλα περιέχει τη χημική ουσία τρυπτοφάνη, η οποία είναι απαραίτητη για την παραγωγή μιας άλλης χημικής ουσίας που ονομάζεται σεροτονίνη. Η σεροτονίνη βοηθά στην έκκριση της μελατονίνης που προκαλεί ύπνο. Ωστόσο, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι η λήψη τρυπτοφάνης βοηθά σταθερά τους ανθρώπους να αποκοιμηθούν ή να κοιμηθούν όλη τη νύχτα.

Αφεψήματα

Υπάρχει μια σειρά από αφεψήματα που είναι ιδιαίτερα δημοφιλή πριν από τον ύπνο. Το χαμομήλι, όπως και η βαλεριάνα, υποστηρίζεται ότι μπορεί να μας βοηθήσει να κοιμηθούμε ευκολότερα. Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία αρκετά ισχυρά που να αποδεικνύουν ότι κάποιο από αυτά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως βοήθημα ύπνου.

Σε ό,τι αφορά το χαμομήλι, τουλάχιστον μία δοκιμή έδειξε ότι θα μπορούσε να έχει ήπια επίδραση στον ύπνο, αλλά το χαμομήλι ελήφθη σε μορφή δισκίου και η δόση ήταν πολύ ισχυρότερη από αυτήν που περιέχεται σε μία κούπα του τσαγιού.

Για τη βαλεριάνα, έχουν γίνει πολλές δοκιμές, αλλά δεν υπάρχουν ακόμα πειστικές αποδείξεις ότι λειτουργεί.

Τι λειτουργεί;

Ένα πράγμα που έχει αποδειχθεί ότι μας βοηθά να κοιμηθούμε, είναι να έχουμε μια ρουτίνα πριν από τον ύπνο: να κάνουμε τα ίδια πράγματα την ίδια ώρα κάθε βράδυ. Εάν αυτή η ρουτίνα περιλαμβάνει ένα ποτό, σε οποιαδήποτε μορφή, τότε δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να συνεχίσετε να το απολαμβάνετε και θα μπορούσε να είναι ευεργετικό. Το να είσαι καλά ενυδατωμένος βοηθά επίσης. Γι’ αυτό, ένα ποτήρι νερό μπορεί να είναι το ίδιο αποτελεσματικό ως βραδινό ποτό με οποιοδήποτε άλλο.

Φωτογραφία: iStock

iatropedia.gr