Υπεγράφη η σύμβαση αγοράς 16 γαλλικών πυραύλων Exocet

Λίγο μετά την υπογραφή της σύμβασης για την αγορά 16 γαλλικών πυραύλων Εxocet, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε στον Γάλλο Υπουργό Άμυνας στο Μέγαρο Μαξίμου την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – Γαλλίας και της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης.

«Ειδικότερα, πρέπει να μειώσουμε την εξάρτησή μας απέναντι σε χώρες που δρουν με τρόπο που αντιβαίνει στα στρατηγικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και πρέπει να προστατεύσουμε τα εθνικά συμφέροντα ασφαλείας και άμυνας όλων των κρατών μελών, χωρίς καμία εξαίρεση», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Αξιοποιήσαμε επίσης την ευκαιρία, σήμερα το πρωί, για να συζητήσουμε την κατάσταση στο Λίβανο, την κατάσταση στα Βαλκάνια, την κατάσταση στη Μαύρη Θάλασσα, προφανώς τα ζητήματα ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, και επιπρόσθετα, την ενίσχυση της άμυνάς μας, μέσα και από τις διάφορες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνετε με διαφορετικούς αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, γύρω από το σχέδιο ReArm», ανέφερε ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας.

Οι γαλλικοί πύραυλοι έχουν βεληνεκές πάνω από 250 χλμ και θα τοποθετηθούν πάνω σε πλοία του στόλου. Μπορούν να πλήξουν στόχους είτε σε άλλα πλοία, είτε στη στεριά, μπορούν να εκτοξευτούν και από επάκτιες συστοιχίες και θα αποτελέσουν τμήμα του αντιπλοϊκού τοίχους στο πλαίσιο της θόλου 5 επιπέδων «Ασπίδα του Αχιλλέα».

«Η Ελλάδα είναι πάντοτε βέβαιη ότι η Γαλλία λαμβάνει υπόψη στις αποφάσεις της την ασφάλεια της Ελλάδας και την ανάγκη να διατηρεί η Ελλάδα συγκριτικό τεχνολογικό πλεονέκτημα αποτροπής έναντι των δυνάμεων του αναθεωρητισμού», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

Η νέα πρόκληση της Άγκυρας και η ελληνική απάντηση

Την ίδια στιγμή, η Άγκυρα προκαλεί ξανά καθώς το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών υποστηρίζει τις προσπάθειες της λεγόμενης «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης» να χρησιμοποιεί αυτό το όνομα επικαλούμενη αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

«Χρόνια πολλά για τα 98 χρόνια της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης, της παλαιότερης οργάνωσης της κοινωνίας των πολιτών της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης».

Άμεσα αντέδρασε η Αθήνα:

«Η συνθήκη της Λωζάννης είναι σαφής και αναφέρεται ρητά σε θρησκευτική και όχι εθνική μειονότητα στη Θράκη. Η Ελληνική Πολιτεία σέβεται απόλυτα τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και πολιτιστικές ιδιαιτερότητες της Μουσουλμανικής Μειονότητας στη Θράκη», απάντησε το υπουργείο Εξωτερικών.

«Η σημερινή ανάρτηση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφορικά με τη μειονότητα της Θράκης συνιστά καταδικαστέα προκλητική ενέργεια, εντελώς αντίθετη προς το διεθνές δίκαιο και ιδίως τη Συνθήκη της Λωζάνης», σημείωσε ο Δημήτρης Μάντζος, τομεάρχης Εξωτερικών ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Την Τετάρτη στην συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ο Νίκος Δένδιας θα εισηγηθεί την απόκτηση και τέταρτης φρεγάτας Μπελαρά.


Πηγή