Υπάρχει σεξ μετά το γάμο; Πόσες φορές το… κάνουν τα παντρεμένα ζευγάρια;

Ακόμα κι όταν η σπίθα του πρώτου καιρού σβήνει, το χτυποκάρδι σταματά και τα γόνατα δεν λυγίζουν πλέον από πόθο, έρχονται η οικειότητα και η τρυφερότητα μιας αγάπης που χτίζεται μέρα με τη μέρα. Πώς μπορούν όμως αυτές να μεταφραστούν σε σεξουαλική ικανοποίηση;

Αχ, εκείνες οι εποχές, που βγάζαμε ο ένας τα ρούχα του άλλου προτού καλά καλά μπούμε στο σπίτι και πέφταμε στο κρεβάτι ή σε οποιοδήποτε έπιπλο ήταν διαθέσιμο σε απόσταση αναπνοής από την είσοδο. Όταν, φρεσκοερωτευμένοι ακόμη, αισθανόμασταν σαν να πρωταγωνιστούσαμε σε ρομαντική κομεντί.

Αν αυτές οι αναμνήσεις μοιάζουν μακρινές και το σεξ έχει γίνει μία ακόμα εκκρεμότητα στη λίστα μας, ίσως μας βασανίζουν ερωτήματα όπως: Μόνο η δική μας ερωτική ζωή έχει γίνει μετά τον γάμο τόσο νερόβραστη; Και, κυρίως, έτσι θα πάει ο έγγαμος βίος από εδώ και πέρα;

Τι συμβαίνει σε άλλα ζευγάρια;
Καταρχάς, σε περίπτωση που δεν το έχουμε συζητήσει ήδη με παντρεμένες φίλες μας, είναι καλό να γνωρίζουμε ότι δεν συμβαίνει μόνο στον δικό μας γάμο. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2019, σχεδόν τα μισά παντρεμένα ζευγάρια (47%) κάνουν σεξ λιγότερο συχνά από μία φορά την εβδομάδα, γεγονός που επιβεβαιώνουν και άλλα αμερικανικά στατιστικά στοιχεία (General Social Survey) σε παντρεμένα άτομα.

Η συχνότητα φαίνεται να μειώνεται ακόμα περισσότερο καθώς η ηλικία αυξάνεται, σύμφωνα με τα στοιχεία μιας άλλης έρευνας (2013, AARP) που έγινε σε 8.000 άτομα άνω των 50 ετών. Και όπως ίσως υποψιαζόμαστε, παρουσιάζει κατακόρυφη πτώση –έστω και παροδική– μετά τον ερχομό των παιδιών. Μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες σε ποσοστό 89% χρειάζονται περίπου έξι μήνες μετά τον τοκετό για να επιστρέψουν στην ενεργό σεξουαλική δράση λόγω διαφόρων παραγόντων όπως το στρες, η αϋπνία, η ανασφάλεια που μπορεί να έχουν για το σώμα τους και, βέβαια, το εντατικό πρόγραμμα φροντίδας του μωρού.

sex

Η συμβουλευτική ζεύγους μπορεί να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε προβλήματα που μας φαίνονται ανυπέρβλητα – και να σώσουμε την ερωτική ζωή μας.

Η χρυσή τομή
Πόσο συχνό σεξ όμως είναι το φυσιολογικό; Δεν υπάρχει μία και μοναδική απάντηση για όλους, απαντά η σεξολόγος και σεξοθεραπεύτρια Shamyra Howard, αλλά «καθορίζεται από ό,τι θεωρεί το ζευγάρι αμοιβαία ικανοποιητικό».

Πάντως, μια έρευνα (2015, Social Psychological and Personality Science) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα ζευγάρια που κάνουν σεξ περίπου μία φορά την εβδομάδα είναι τα πιο ευτυχισμένα. Όταν μειώνεται η συχνότητά του, συμπαρασύρει και τη συζυγική ευτυχία. Αλλά όταν αυξάνεται περισσότερο, δεν επηρεάζει τα επίπεδα ευτυχίας. Άλλωστε, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, περισσότερη σημασία έχει η ποιότητα παρά η ποσότητα: το σεξ να δίνει αμοιβαία ικανοποίηση, ακόμα κι αν γίνεται μόνο κάθε Σάββατο βράδυ.

Οι σαμποτέρ της λίμπιντο
Γιατί πέφτει η θερμοκρασία στο κρεβάτι του ζευγαριού μετά τον γάμο – και γενικά σε μακροχρόνιες σχέσεις; Ένας λόγος είναι, απλά, γιατί και οι δύο μεγαλώνουμε. Ή, όπως μας υπενθυμίζει η ψυχολόγος και σεξοθεραπεύτρια Lauren Fogel Mersy: «Με την πάροδο των χρόνων, αλλάζει κάθε πλευρά της σεξουαλικότητάς μας. Μπορεί να καθυστερούν η διέγερση και οι οργασμοί, να μειώνεται η ερωτική επιθυμία και σίγουρα η συχνότητα του σεξ, ιδιαίτερα καθώς μια σχέση ωριμάζει μέσα στα χρόνια. Φυσικά, αυτό δεν ισχύει για όλους, αλλά είναι κοινό».

Εκτός από τις σεξουαλικές ορμόνες, που βρίσκονται σε πτώση και για τα δύο φύλα, όσο περνάει ο καιρός μπορεί να παρουσιαστούν και προβλήματα υγείας. Όμως υπάρχει ένα ζήτημα timing μεταξύ αντρών και γυναικών: Παρόλο που η αντρική λίμπιντο φαίνεται να πηγαίνει χέρι χέρι με την τεστοστερόνη, ακολουθώντας την αργή αλλά καθοδική πορεία της ήδη από τα 18-20 χρόνια, μια μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες μεταξύ 27 και 45 ετών όχι μόνο έχουν πιο έντονες και συχνές σεξουαλικές φαντασιώσεις αλλά κάνουν και περισσότερο σεξ από τις νεότερές τους.

Διαβάστε περισσότερα στο yes-i-do.gr

Για άρθρα που αναδημοσιεύονται και αναγράφεται η πηγή τους δεν φέρουμε καμμία ευθύνη, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.


Πηγή