Υγεία και εγκληματικότητα στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης ενόψει ΔΕΘ – Τι είπαν Πλεύρης, Μπάρκας και Χριστοδουλάκης

Μπάρκας: Δεν είναι της παρούσης η εκλογή/αμφισβήτηση του προέδρου

Ο κ. Μπάρκας μίλησε αρχικά για την ονοματοδοσία στον ΣΥΡΙΖΑ και στο νέο όνομα που προτείνει ο Στέφανος Κασσελάκης, αλλά και για την διεξαγωγή ΚΕ το σαββατοκύριακο της ΔΕΘ και την συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού.

«Τα κόμματα έχουν ένα αποτύπωμα και μάλιστα το όνομά τους. Φέτος που κλείνουν 50 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, ένα ΠΑΣΟΚ που κατά την διάρκεια της πορείας του θέλησε να αλλάξει όνομα, θεωρώντας ότι αυτό φταίει για την εκλογική του κατάρρευση. Άλλαξαν  όνομα και επανήλθαν στο «ΠΑΣΟΚ». Θεωρώ ότι τα κόμματα αποτυπώνονται και με την πολιτική και με το όνομά τους. Θεωρώ ότι δεν μπορούμε να συζητάμε σε τηλεοπτικό παράθυρο την αλλαγή ονόματος ενός κόμματος. Δεν νομίζω ότι φταίει το όνομά του κόμματος, πρέπει να ασχοληθούμε με τις προτάσεις μας», είπε αρχικά.

«Η ΚΕ είναι ένα πολιτικό όργανο, δεν έχει να κάνει με την ΔΕΘ. Μπορεί όποιος θέλει να συμμετάσχει στις διαδηλώσεις. Είναι κρίσιμες οι στιγμές που περνάει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μία αναβολή της ΚΕ μπορεί να έριχνε περισσότερο νερό στον μύλο της εσωστρέφειας. Δεν θεωρώ ότι η εκλογή/αμφισβήτηση του προέδρου είναι της παρούσης. Μπορούμε να συζητήσουμε για πράγματα που δεν κάναμε καλά ή για αποφάσεις που δεν είχαν καλό αποτέλεσμα. Το κόμμα πρέπει να ηρεμήσει. Στην ΚΟ είπα την άποψή μου, το ίδιο θα κάνω και στην ΚΕ. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ έχει κατατεθεί, υπάρχουν προτάσεις. Δεν αμφισβήτησαν κανέναν, μόνο έναν γνωρίζω να έχει αμφισβητήσει τον πρόεδρο, νομίζω είναι ο κ. Πολάκης. Θεωρώ ότι θα πρέπει να διεκδικήσουμε να σταματήσει η εσωστρέφεια στο κόμμα. να συζητήσουμε σοβαρά στα όργανα και όχι στην τηλεόραση», συμπλήρωσε ο κ. Μπάρκας.

«Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ΚΟ που έκανε τις περισσότερες ερωτήσεις στην κυβέρνηση τον Αύγουστο. Η ΝΔ υιοθέτησε δύο προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, για την φορολόγηση των υπερκερδών εταιρειών ενέργειας και διυλιστηρίων. Έχουμε πει να υιοθετηθεί και η τρίτη πρότασή μας, για πλαφόν στα κέρδη των εταιρειών ενέργειας», συνέχισε.

Πλεύρης: Επικίνδυνα αυτά που προτείνει ο Κασσελάκης για τους βουλευτές – Πρέπει να δουλέψουμε παραπάνω σε εγκληματικότητα και στελέχωση στην Υγεία

Ο κ. Πλεύρης με την σειρά του είπε: «Δεν θέλω να κάνω σχόλιο για τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ αλλά όταν κάνουμε προτάσεις για θεσμικά θέματα, οι βουλευτές πρέπει να τοποθετηθούμε. Ο κ. Μπάρκας αν περάσει η πρόταση του κ. Κασσελάκη δεν θα μπορεί να είναι υποψήφιος στην περιοχή που κατεβαίνει, έχει συμπληρώσει 3 θητείες. Σέβομαι τον ρόλο του βουλευτή. Οι θέσεις που λένε, γιατί οι θητείες είναι εκεί που υπάρχει Εκτελεστική Εξουσία. Θητείες δεν μπαίνουν στην Νομοθετική Εξουσία. Η αποδυνάμωση του βουλευτή, οδηγεί στα αρχηγικά κόμματα. Όλα αυτά τα θεωρώ επικίνδυνα για την δημοκρατία γιατί πάμε σε πολύ πιο αρχηγικά σχήματα».

Για το ΕΣΥ ανέφερε: «Στο κομμάτι των υποδομών γίνεται μια σημαντική δουλειά με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, 1,5 δισεκ. ευρώ. Θεωρώ πως το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι στις υποδομές. Στο ανθρώπινο δυναμικό, εκεί πρέπει να γίνει πολύ μεγαλύτερη δουλειά. Στο μεν κτιριακό είναι σημαντική η δουλειά, θα πρέπει να βρεθεί λύση – που γίνεται προσπάθεια αλλά δεν έχει βρεθεί ακόμη λύση – στην κάλυψη του ανθρώπινου δυναμικού και ειδικά σε συγκεκριμένες περιοχές, νησιά, ακριτικές περιοχές και σε ειδικότητες. Γι΄αυτόν τον λόγο πάμε στο κομμάτι των κινήτρων, της υποχρέωσης των ιδιωτών γιατρών».

Για την εγκληματικότητα: «Στα 5 χρόνια κυβέρνησης υπάρχουν θέματα στα οποία έχει γίνει μια σοβαρή πρόοδος και άλλα που πρέπει να τα δουλέψουμε παραπάνω. Η εγκληματικότητα είναι ένα βασικό στοιχείο της καθημερινότητας των πολιτών. Συνδυάζεται και έχει γίνει μεγάλη δουλειά στο κομμάτι της αυστηροποίησης ποινών και παράλληλα, η προσπάθεια που γίνεται για την πάταξη της εγκληματικότητας. Γνωρίζω ότι υπάρχει πρόβλημα εγκληματικότητας.

Πως είναι δυνατόν το 85% των Ρομά να είναι στην εγκληματικότητα και να επιδοτούνται;

Για το ότι κακοποιά στοιχεία παίρνουν επιδόματα, ενώ παρανομούν κατά κόρον, αλλά και για την ανύπαρκτη μέριμνα από πλευράς κράτους για να ελέγξει ποιος δικαιούται τι, και να προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες, ο κ. Πλεύρης σημείωσε: «στο κομμάτι της εγκληματικότητας, υπάρχουν δυο στάδια: το πρώτο είναι να πιάνει η αστυνομία και μετά να αποδίδει ποινές. Υπάρχει και το κομμάτι ότι σε ομάδες που παρατηρείται μεγάλη εγκληματικότητα από το μέσο κοινό θα πρέπει να γίνουν κοινωνικές παρεμβάσεις. Έχουν γίνει ενέργειες στο παρελθόν από πολλές κυβερνήσεις αλλά από ό,τι φαίνεται υπάρχει ακόμη μεγάλη απόσταση».

Χριστοδουλάκης: Η κυβέρνηση έχει αποτύχει σε όλους τους τομείς – Ο κόσμος θέλει σοβαρή και υπεύθυνη αντιπολίτευση

Με την σειρά του ο κ. Χριστοδουλάκης υπογράμμισε: «Στο ΠΑΣΟΚ γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια με όρους πολιτικού ήθους που ο κάθε υποψήφιος εκθέτει τις απόψεις του, κρίνεται και θα κριθεί στις 6 Οκτωβρίου. Το μέιζον είναι να ζητήσουμε από τον κόσμο να συμμετάσχει σε αυτή γιατί θα παράξει πολιτικό αποτέλεσμα. το πολιτικό αποτέλεσμα είναι χρήσιμο αν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας. Η κυβέρνηση έχει αποτύχει. στην ακρίβεια έχουμε τον 5ο υψηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη αυξημένο σε σχέση με τον Ιούλιο. Στην Υγεία υπάρχει τεράστια απαξίωση ιδιαίτερα στην Περιφέρεια και στα νησιά μας. Φοβούνται οι άνθρωποι να αρρωστήσουν Κυριακή. Το ίδιο ισχύει και σε άλλους τομείς. Υπάρχει κυβερνητική αποτυχία σε όλους τους τομείς».

Και συνέχισε: «Η ασφάλεια δεν έχει πολιτικό πρόσημα. Τα θέματα της εγκληματικότητας είναι κατά βάση συνδεόμενα με την στελέχωση των ΑΤ ιδιαίτερα στις περιοχές που έχουν πρόβλημα. Η σχέση των οργανικών θέσεων των ΑΤ και των ενεργών θέσεων είναι 1 προς 2. Είναι κατά 50% καλυμμένες οι θέσεις με αστυνομικούς στα ΑΤ που έχουν συγχωνευθεί κιόλας. Υπάρχει ένα διττό κενό στο πολιτικό μας σύστημα που θεωρώ πως πρέπει να το καλύψουμε: πρώτον, ένα έλλειμα συντεταγμένης αξιωματικής αντιπολίτευσης που θα ασκεί καθημερινά σοβαρό πολιτικό υπεύθυνο έλεγχο απέναντι στην κυβερνητική πολιτική και θα τα συνδέει με εναλλακτική πρόταση και όχι με όρους λαϊκισμού και καταστροφολογίας. Δεύτερον, ο κόσμος θέλει από εμάς να του παρουσιάσουμε μια πειστική πρόταση διακυβέρνησης. Κάνουμε κριτική αλλά είναι άλλο να την κάνεις ως τρίτο κόμμα, άλλο ως αξιωματική αντιπολίτευση άλλο με την προοπτική διακυβέρνησης του τόπου».


Πηγή