Ενα «διπλωματικό» σχέδιο, όσο και συμφέρουσα λύση προς τις ΗΠΑ φαίνεται πως έχει καταστρώσει ο Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με πηγές της WSJ. Η κυβέρνηση Μπάιντεν φέρεται να έχει ζητήσει να πουληθούν F-16 στην Τουρκία και F-35 στην Ελλάδα με το ΜΜΕ να σημειώνει πως πρόκειται για εξυπηρέτηση στον Ερντογάν προκειμένου να συμφωνήσει στην ένταξη Σουδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με άρθρο της Wall Street Journal, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν θα πρέπει να πάρει το «πράσινο φως» από το Κογκρέσο για να προχωρήσει το πρόγραμμα των F-35 για την Ελλάδα, το οποίο έρχεται σε συνάρτηση με αυτό των F-16 για την Τουρκία.
Και ενώ υπό άλλες συνθήκες η μία υπόθεση δεν θα είχε καμία σχέση με την άλλη, σύμφωνα με τους Αμερικανούς… συνδέονται.
Το άρθρο της Wall Street Journal με τίτλο «η κυβέρνηση Μπάιντεν ζητά την έγκριση του Κογκρέσου για να πουλήσει F-16 στην Τουρκία», επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους για τις πληροφορίες που μεταφέρει και ξεκαθαρίζει πως η πιθανή συνεργασία Ουάσιγκτον και Άγκυρας είναι ξεχωριστή διαδικασία από αυτή της πώλησης των F-35 στην Ελλάδα.
«Η πώληση στην Τουρκία, την οποία η διοίκηση εξετάζει εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη. Περιλαμβάνει 40 νέα αεροσκάφη και κιτ για τη γενική επισκευή 79 του υπάρχοντος στόλου F-16 της Τουρκίας, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν τις προτάσεις», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, τονίζεται πως η κοινοποίηση της πιθανής συμφωνίας στο Κογκρέσο θα συμπέσει πιθανότατα με την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Ουάσινγκτον. «Η πώληση στην Τουρκία περιλαμβάνει επίσης περισσότερους από 900 πυραύλους αέρος-αέρος και 800 βόμβες, είπε ένας από τους αξιωματούχους», εξηγεί η WSJ.
Το πιο ενδιαφέρον σημείο, ωστόσο, είναι αυτό που αφορά στην Ελλάδα. Το άρθρο αναφέρει πως η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε την αγορά τουλάχιστον 30 νέων F-35. «Ενώ οι αξιωματούχοι περιέγραψαν το χρονοδιάγραμμα των ειδοποιήσεων τόσο για την Τουρκία όσο και για την Ελλάδα ως ”τυχαίο”, θα μπορούσε να καταπνίξει τις διαμαρτυρίες της Αθήνας για την πώληση των F-16, εάν το αίτημά της ικανοποιηθεί επίσης.
Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι ιστορικοί περιφερειακοί αντίπαλοι και μια πώληση μόνο στην Τουρκία πιθανότατα θα προκαλούσε ταχεία καταδίκη από την Αθήνα», εξηγεί ο αρθρογράφος.
«Η προτεινόμενη συμφωνία με την Τουρκία έρχεται σε μια στιγμή έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας, με την Ουάσιγκτον να προσπαθεί επίσης να πείσει τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κάνει περισσότερα για να επιβάλει τις κυρώσεις στη Ρωσία και να εγκρίνει την είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», τονίζει επίσης.
Στο κείμενο της WSJ, γίνεται αναφορά στον Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος είναι πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα εγκρίνει την πώληση των F-16 στην Τουρκία. Σύμφωνα με το άρθρο, το θέμα των F-16 θα αποτελέσει αναμέτρηση της κυβέρνησης Μπάιντεν με ισχυρά μέλη του Κογκρέσου που έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα αντιταχθούν στην πώληση όπλων στην Τουρκία.
cnn.gr