Ορισμένοι από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που φθάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο διασχίζοντας το στενό της Μάγχης με μικρά πλεούμενα ή μέσα στα ρυμουλκά φορτηγών θα παρακολουθούνται ηλεκτρονικά, στο πλαίσιο δωδεκάμηνου πιλοτικού προγράμματος του υπουργείου Εσωτερικών.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, το 12μηνο πρόγραμμα, που άρχισε την Τετάρτη, έχει σκοπό να διαπιστωθεί εάν η ηλεκτρονική παρακολούθηση είναι αποτελεσματική μέθοδος για τον εντοπισμό όσων μεταναστών φθάνουν με «επικίνδυνο» τρόπο στη χώρα και αφήνονται ελεύθεροι προσωρινά.
Το πρόγραμμα αυτό τέθηκε σε εφαρμογή την επομένη της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) του Συμβουλίου της Ευρώπης που εμπόδισε την απογείωση μισθωμένου αεροσκάφους που επρόκειτο να μεταφέρει μετανάστες στο Κιγκάλι της Ρουάντας από το Γουίλτσιρ.
Η κυβέρνηση των Συντηρητικών, διά χειλέων της υπουργού Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ, κατήγγειλε πως η απόφαση είχε «πολιτικά» κίνητρα και ήταν «απόλυτα σκανδαλώδης», ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ντόμινικ Ράαμπ, άφησε να εννοηθεί ότι το Λονδίνο ενδέχεται να θεσπίσει νέα νομοθεσία που θα εγγυάται ότι η βρετανική κυβέρνηση ουσιαστικά θα μπορεί να αψηφά τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ στο μέλλον.
Το δημόσιο βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο BBC μετέδωσε ότι πιθανόν οι πρώτοι μετανάστες που θα άρχιζαν να παρακολουθούνται ηλεκτρονικά είναι ακριβώς αυτοί που δεν μεταφέρθηκαν στη Ρουάντα.
Σύμφωνα με δεδομένα του βρετανικού υπουργείου Άμυνας, ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών που έφθασαν στο ΗΒ φέτος διά θαλάσσης έχει ξεπεράσει τους 11.000.
Με το αμφιλεγόμενο σχέδιό της να στέλνει αιτούντες άσυλο που φθάνουν παράτυπα στη Βρετανία στη Ρουάντα, στην ανατολική Αφρική, 6.000 χιλιόμετρα και πλέον από το Λονδίνο, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον διατείνεται ότι θα φρενάρει τις παράνομες διελεύσεις της Μάγχης, που δεν έχουν πάψει να αυξάνονται παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις της ότι θα έθετε υπό έλεγχο τη μετανάστευση μετά το Brexit.
Το σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης, το οποίο επικρίθηκε έντονα από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, είναι δημοφιλές στο εκλογικό ακροατήριο των Τόρις, κατά δημοσκοπήσεις, και ο κ. Τζόνσον ήθελε να υλοποιηθεί καθώς προσπαθεί να ανακτήσει την εξουσία του μετά την πρόσφατη εσωκομματική ανταρσία που λίγο έλειψε να τον ανατρέψει.
Υπεραμύνεται της απέλασης μεταναστών στη Ρουάντα ο Τζόνσον
Εν τω μεταξύ, βέβαιος για τη νομιμότητα των απελάσεων μεταναστών στη Ρουάντα δηλώνει ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, μετά το μπλοκάρισμα της πρώτης πτήσης την τελευταία στιγμή από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΑΔ).
Το ΕΔΔΑ έδωσε εντολή την περασμένη Τρίτη να σταματήσει η προγραμματισμένη απέλαση λίγων μεταναστών που είχαν επιβιβαστεί στο αεροσκάφος.
«Όλα τα δικαστήρια σε αυτή τη χώρα είπαν πως δεν βλέπουν να υπάρχει κάποιο εμπόδιο, κανένα δικαστήριο σε αυτή τη χώρα δεν έχει κρίνει παράνομη την πολιτική [κάτι] που ήταν πολύ, πολύ ενθαρρυντικό», δήλωσε ο Τζόνσον στους δημοσιογράφους.
«Είμαστε πολύ σίγουροι για τη νομιμότητα, ότι αυτό που κάνουμε είναι σύννομο και θα ακολουθήσουμε [αυτή] την πολιτική», είπε.
Το σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης να στείλει ορισμένους μετανάστες στη χώρα της ανατολικής Αφρικής επικρίθηκε από αντιπάλους της, φιλανθρωπικές οργανώσεις, και θρησκευτικούς ηγέτες που λένε ότι είναι απάνθρωπο. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει σειρά νομικών προκλήσεων σε δικαστήρια του Λονδίνου που σκοπό είχαν να αποτρέψουν την πραγματοποίησή του.
Η Βρετανία υποστηρίζει πως η συμφωνία ύψους 120 εκατ. στερλινών (147 εκατ. δολάρια ΗΠΑ) που συνήψε με τη Ρουάντα θα σταματήσει τα επικίνδυνα ταξίδια μέσω της Μάγχης και θα συντρίψει το επιχειρησιακό μοντέλο των δικτύων διακίνησης ανθρώπων.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε οδηγίες για ένα 12μηνο πιλοτικό πρόγραμμα που προβλέπει τη χρήση ηλεκτρονικού βραχιολιού για την επιτήρηση των ατόμων που φθάνουν παράνομα στη χώρα.
Σήμερα, το υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε πως ορισμένοι από τους μετανάστες που επρόκειτο να αναχωρήσουν με την πτήση της Τρίτης για τη Ρουάντα θα βάλουν ηλεκτρονικό βραχιόλι.
«Θα κρατήσουμε υπό κράτηση όσο περισσότερους ανθρώπους επιτρέπει ο νόμος αλλά όταν ένα δικαστήριο διατάξει πως ένα άτομο που έπρεπε να είναι στην πτήση της Τρίτης θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερο, θα του βάζουμε βραχιόλι κατά περίπτωση», δήλωσε ένας εκπρόσωπος.
cnn.gr