Βουλή: Σφοδρή αντιπαράθεση στη συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο

Σε εξέλιξη είναι στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί αύριο.

Στον πυρήνα του νομοσχεδίου βρίσκονται οι διατάξεις με τις οποίες καθιερώνεται τεκμαρτό εισόδημα για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Κάτι που συναντά την άρνηση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο, δεδομένου και του ενδιαφέροντος πολλών βουλευτών να πάρουν τον λόγο. Όπως ανέφερε ο προεδρεύων Αθανάσιος Μπούρας, στον κατάλογο των ομιλητών έχουν εγγραφεί περίπου 90 βουλευτές.

Ένσταση αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ

Ένσταση αντισυνταγματικότητας επί του άρθρου 15 του φορολογικού νομοσχεδίου, υπό το φως της έκθεσης της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής, υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το άρθρο αφορά στον προσδιορισμό του τεκμαρτού εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών στη βάση του κατώτατου μισθού. Η ένσταση αντισυνταγματικότητας θα συζητηθεί σε λίγη ώρα.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Παππάς, ανέφερε ότι το Σύνταγμα δεν απαγορεύει να φορολογούνται οι Έλληνες και οι Ελληνίδες με τεκμήρια. Όμως, υπό δύο σοβαρές προϋποθέσεις: Τα τεκμήρια να είναι μαχητά και να βασίζονται σε διδάγματα κοινής πείρας.

Αναφορικά με το χωροταξικό για τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά, λύθηκε και οι 11 της νέας ΚΟ θα κάθονται πάνω από τους βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας (τέρμα αριστερά) που νωρίτερα είχαν δοθεί στον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε τι εστίασε ο κ. Μητσοτάκης

Στην τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός, αφού ευχήθηκε «καλή αρχή» στην νέα ΚΟ και ζήτησε να τηρήσουν τους χρόνους,  αναφέρθηκε στην φοροδιαφυγή και ανέφερε ότι η κυβέρνησης θα αναλάβει το πολιτικό κόστος αυτής της μεταρρύθμισης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η φοροδιαφυγή είναι «μια πληγή και αντικοινωνική συμπεριφορά που επιβαρύνει δυσανάλογα αυτούς που δεν μπορούν να αποκρύψουν τα εισοδήματα».

Σημείωσε δε, ότι στην πρώτη 4ετία, «η κυβέρνηση εστίασε στην ανακούφιση των πολίτων, τώρα έχει έρθει ο καιρός να κατανείμουμε τα φορολογικά βάρη πιο δίκαια και ισορροπημένα.


Πηγή