Βέβαιη πως θα δοθεί επίσημα στην Ουκρανία καθεστώς χώρας υποψήφιας προς ένταξη ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή, εμφανίστηκε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Πιστεύω σθεναρά ότι θα εξασφαλίσουμε θετική απόφαση, ότι θα λάβουμε υποστήριξη», είπε η κυρία φον ντερ Λάιεν στο γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD χθες βράδυ.
«Πρόκειται φυσικά για ιστορική απόφαση που πρέπει να λάβει τώρα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όμως οι προετοιμασίες είναι καλές», συνέχισε και δήλωσε «σίγουρη» για την ενταξιακή προοπτική του Κιέβου.
Οι δηλώσεις της καταγράφηκαν μετά την σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δοθεί καθεστώς χωρών υποψηφίων προς ένταξη στην ΕΕ στην Ουκρανία και στη Μολδαβία.
Οι 27 θα συζητήσουν τη σύσταση στα τέλη της εβδομάδας. Στην ατζέντα θα βρίσκεται επίσης το αίτημα της Γεωργίας, που σύμφωνα με την εκτίμηση της Κομισιόν, υπόκειται στην πλήρωση διάφορων όρων και προϋποθέσεων.
Τα κράτη μέλη, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν μοιάζουν να έχουν ενιαία προσέγγιση ως προς την εισδοχή της Ουκρανίας και της Μολδαβίας. Παράλληλα, η κυβέρνηση της Αυστρίας ζητεί να δοθεί καθεστώς χώρας υποψηφίας προς ένταξη στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ενώ η Ρουμανία πιέζει υπέρ της Γεωργίας.
Η κυρία φον ντερ Λάιεν επέμεινε στο γεγονός ότι η σύσταση της Κομισιόν έγινε στη βάση δεδομένων, γεγονότων και του προπαρασκευαστικού έργου των προηγούμενων οκτώ ετών.
«Η Ουκρανία έκανε τεράστια βήματα μπροστά τα τελευταία χρόνια», είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά «θέλουμε να δούμε ακόμα περισσότερα».
Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή, η πρόεδρος της Κομισιόν είχε δηλώσει:
«H Ουκρανία έχει προχωρήσει πολύ στη δημιουργία των απαραίτητων θεσμών για την αποτελεσματική λειτουργία του δικαστικού συστήματος και στον έλεγχο των εισαγγελέων. Θα πρέπει πλέον να επιταχυνθεί η επιλογή των δικαστών του Συνταγματικού Δικαστηρίου, καθώς και των μελών του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαιοσύνης. Αναφορικά με την καταπολέμηση της διαφθοράς, η Ουκρανία έχει προχωρήσει πολύ στη σύσταση των απαραίτητων οργάνων κατά της διαφθοράς. Το επίκεντρο θα πρέπει πλέον να είναι ο διορισμός του νέου επικεφαλής των εισαγγελέων κατά της διαφθοράς και του νέου διευθυντή του γραφείου έρευνας κατά της διαφθοράς. Τα όργανα καταπολέμησης της διαφθοράς θα πρέπει να λειτουργήσουν πλήρως».
«Όσον αφορά στους στους ολιγάρχες,η Ουκρανία υιοθέτησε έναν τολμηρό νόμο κατά των ολιγαρχών. Στην πραγματικότητα, είναι η μόνη χώρα της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης που το έχει κάνει. Τώρα, είναι θέμα υλοποίησης», επισήμανε η Πρόεδρος της Κομισιόν.
«Ναι η Ουκρανία δικαιούται την ευρωπαϊκή προοπτική», υπογράμμισε η κ. φον ντερ Λάιεν συμπληρώνοντας ότι έχει γίνει «καλή δουλειά», αλλά υπάρχει ακόμη «σημαντική δουλειά» να γίνει.
cnn.gr