Vegan μπιφτέκια με σπανάκι και μπρόκολο

Ένα burger …αντάξιο της μεσογειακής μας διατροφής, υγιεινό, αρωματικό, αφράτο και πολύ νόστιμο.

Υλικά για 4 μερίδες:

1 συσκευασία σπανάκι σε φύλλα
1/2 συσκευασία μπρόκολο
5 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή
1/2 κ.γ. κύμινο
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
νιφάδες βρόμης, ψιλοκομμένες
1 τμχ φυτικό γιαούρτι
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση:

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε το σπανάκι απευθείας από την κατάψυξη και σοτάρουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά του. Το στραγγίζουμε σε σουρωτήρι πιέζοντας με την πίσω πλευρά ενός κουταλιού να φύγουν τα περιττά υγρά.

Ψιλοκόβουμε το μπρόκολο στο μπλέντερ με διακεκομμένη λειτουργία, χωρίς να λιώσει. Στο ίδιο στεγνό αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2΄ μέχρι να γυαλίσουν, ανακατεύοντας διαρκώς με μια σπάτουλα. Ρίχνουμε μέσα το μπρόκολο και ανακατεύουμε μέχρι να βγάλει τα υγρά του και να στεγνώσει.

Αδειάζουμε το περιεχόμενο του τηγανιού σε ένα μπολ, ρίχνουμε και το σπανάκι και πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένη βρόμη και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να πλάθονται σε σχήμα μπιφτεκιού.

Αν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον βρόμη. Ζεσταίνουμε 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και τηγανίζουμε τα μπιφτέκια ανά τέσσερα, περίπου για 3΄ από κάθε μεριά, μέχρι να πάρουν σκούρο χρώμα και από τις δύο μεριές. Σερβίρονται αμέσως όσο είναι ζεστά με φυτικό γιαούρτι ως δροσερό ντιπ στο πλάι.


Πηγή