Σύμφωνα με τον προπονητή πυγμαχίας, Μανώλη Δαχτυλίδη, «στην ερασιτεχνική πυγμαχία υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας, εν αντιθέσει με την επαγγελματική».
Ο ίδιος αποκάλυψε στην ΕΡΤ ότι, «ερασιτεχνική πυγμαχία έχει δικλείδες ασφαλείας, οι οποίες είναι ότι για να ανέβει ένα παιδί επάνω στο ρινγκ πρέπει να περάσουν το λιγότερο τρεις μήνες. Για να λάβει μέρος σε πρωτάθλημα, πρέπει να έχουνε περάσει έξι μήνες».
Σχετικά με τη δεύτερη δικλείδα είναι ότι πρέπει να έχει ελεγχθεί από γιατρό, από καρδιολόγο για να ξεκινήσει τις προπονήσεις. «Αλλά η δικλείδα ασφαλείας που έχουμε είναι ότι ο πρώτος υπεύθυνος είναι ο προπονητής, διότι πρέπει να αντιλαμβάνεται πότε το παιδί είναι “γκροκί” και πότε δεν είναι και αμέσως σταματάμε».
O ίδιος προσθέτει ότι «την ευθύνη την έχει ο προπονητής και γι’ αυτό λέμε ότι ο προπονητής βλέπει πρώτα τον αθλητή σαν παιδί και μετά σαν αθλητή, τον κάνουμε το λεγόμενο ελεγχόμενο σπάρινγκ. Πιστεύω ότι δεν επηρεάζεται ο προπονητής από τον αθλητή και όσο πιο ανώτερος είναι ο αθλητής από τον άλλον, τόσο περισσότερο τον βοηθάει».
Κατά τον δημοσιογράφο Αντώνη Πανούτσο, «ορισμένα πράγματα πρέπει να διευκρινιστούν… Στην πυγμαχία τα χτυπήματα, όπως και σε όλη τη ζωή δηλαδή είναι αθροιστικά, δεν είναι ότι τρως ένα χτύπημα και τελείωσες. Επί του πρακτέου, ο εισαγγελέας έχει πάρει πολλές καταθέσεις, είναι 13 καταθέσεις, νομίζω, που πάει να πει δηλαδή ότι το κοιτάμε το θέμα σε κάποιο βάθος, από την αστυνομία σίγουρα κάποιοι θα υπάρχουν οι οποίοι έχουν κάνει πυγμαχία. Η λογική λέει ναι. Το λογικό είναι ότι θα πρέπει να βγει κάποια άκρη και διακρίνω ότι υπάρχει διάθεση να βγει κάποια άκρη σε αυτό».
Οι τέσσερις καταθέσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε διώξεις
Οι έρευνες των Αρχών συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς, οι οποίες θέλουν το συντομότερο δυνατόν να ρίξουν φως στην υπόθεση. Οι τέσσερις τελευταίες καταθέσεις έγιναν από άτομα που βρίσκονταν στο γυμναστήριο της Καλλιθέας μαζί με τον 16χρονο τη μοιραία μέρα (16/12) που οδήγησε στο να χάσει τη ζωή του. Σημειώνεται ότι και την προηγούμενη μέρα, ο νεαρός αθλητής βρισκόταν στο γυμναστήριο και προπονούνταν, παρά τις ρητές οδηγίες του ομοσπονδιακού προπονητή για ξεκούραση και χαλαρό πρόγραμμα.
Τα τελευταία 24ωρα από τα γραφεία της υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας σε Αθλητικούς Χώρους της Γενικής Αστυνομικής Ασφαλείας Αττικής, περνούν όλα τα πρόσωπα που βρίσκονταν με τον Βασίλη Τόπαλο την ημέρα που εκείνος κατέρρευσε.
Ενώπιον των ανδρών της ΕΛ.ΑΣ. καταθέτουν όσα είδαν να διαδραματίζονται τόσο πριν από την αδιαθεσία και την πτώση του νεαρού αθλητή στις τουαλέτες, αλλά και όσα ακολούθησαν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο φάκελος της προανάκρισης για τις συνθήκες θανάτου του 16χρονου αθλητή συμπληρώνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς με τις δικαστικές Αρχές να εξετάζουν όλα τα στοιχεία για να αποφανθούν εάν και σε ποιους θα πρέπει να ασκηθούν διώξεις.
cnn.gr