Αντίθετος ως προς την χρονική επέκταση των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης τάσσεται ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
Υποστηρίζει ότι η χρονική επέκταση λειτουργεί θετικά για την αγορά, δεν βοηθάει όμως στο σύστημα Υγείας και τη μείωση των κρουσμάτων.
«Τα πιστοποιητικά, όπως πάνε να γίνουν, είναι μηχανισμός χαλάρωσης για να λειτουργήσει καλύτερα η αγορά. Η κυβέρνηση συνυπολογίζει πολλές παραμέτρους» για να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση.
«Τη στιγμή που δεν έχει αποφασίσει ακόμα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού τέταρτη δόση, αντιλαμβάνομαι την επέκταση της χρονικής διάρκειας του πιστοποιητικού εμβολιασμού… Όταν ακολουθήσουμε τους Αμερικανούς του FDA και του CDC νομίζω ότι αυτό θα μπορούσε να επανεξεταστεί» δήλωσε ο καθηγητής.
Σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο, η ανοσία που αφήνει σε έναν ασθενή η παραλλαγή Όμικρον είναι πολύ μικρότερης χρονικής διάρκειας, σε σχέση με τη Δέλτα. «Η ανοσία είναι 1 με 2 μήνες. Γι’ αυτό και έχουμε πολλές επαναμολύνσεις… Άρα η επέκταση του πιστοποιητικού νοσήσεις στο εξάμηνο δεν γίνεται με κριτήριο την υγειονομικά πλήρη προστασία του εμβολιαζόμενου, αλλά την απροβλημάτιστη λειτουργία της εστίασης» πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο κ. Βασιλακόπουλος αναφέρθηκε και στις ΗΠΑ, λέγοντας πως λειτουργεί το σύστημα. Συγκεκριμένα, οι άνω των 50 εμβολιάζονται στις ΗΠΑ με τέταρτη δόση, δηλαδή 4 μήνες μετά την τρίτη.
«Τώρα πρέπει να εμβολιάσουμε τους πιο ευάλωτους να δοθεί τώρα η τέταρτη δόση για τους άνω των 60 ή άνω των 50. Να δοθεί το δικαίωμα σε όσους θέλουν να εμβολιαστούν προληπτικά, να μην απαγορεύεται», είπε ο ίδιος.
cnn.gr