Τζο Μπάιντεν: Εγκληματίας πολέμου ο Βλάντιμιρ Πούτιν

Ένταλμα σύλληψης για τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, και μίας άλλης Ρωσίδας αξιωματούχου, εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, αναφορικά με την εισβολή του στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Αρχικά υπήρξε πολύ μεγάλη κινητικότητα και τόσο ο Σύμβουλος Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, τόσο υπουργός Άμυνας, όσο και ο επικεφαλής των αμερικάνικων Ενόπλων Δυνάμεων τηλεφώνησαν αντιστοίχως στους Ουκρανούς ομολόγους τους.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν «καλωσόρισε» το ένταλμα σύλληψης και έκανε λόγο για «δικαιολογημένη απόφαση» που στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ενώ δεν μάσησε τα λόγια του λέγοντας πως πιστευει ξεκάθαρα ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν την κυριότητα του Δικαστηρίου, καθώς 123 χώρες μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, αναγνωρίζουν την κυριότητα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, και αυτό είναι ένα ζήτημα στις ΗΠΑ.

Επομένως επαφίεται στις ίδιες τις κυβερνήσεις εάν θα τον συλλάβουν.

Ο Πούτιν επιθυμεί σύμφωνα με πληροφορίες να παρευρεθεί σε κάποια Σύνοδο Κορυφής και η επόμενη είναι προγραμματισμένη για την Ινδία, χώρα η οποία επίσης δεν αναγνωρίζει την κυριότητα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, και ο πρόεδρος της Ρωσίας διατηρεί καλές σχέσεις.

Οι ΗΠΑ εκτός από το γεγονός ότι δεν αναγνωρίζουν την κυριότητα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, δεν έχουν υπογράψει και τη σύμβαση για το Δίκαιο της θάλασσας.


Πηγή