Twitter: Ρωσικά και κινεζικά τρολ οργιάζουν μετά τις απολύσεις

Εκατοντάδες λογαριασμοί ρωσικής και κινεζικής κρατικής προπαγάνδας λειτουργούν ανενόχλητοι στο Twitter μετά τις σαρωτικές απολύσεις στην ομάδα καταπολέμησης της παραπληροφόρησης, αποκαλύπτει έρευνα του BBC.

Η ομάδα δημιουργήθηκε μετά τις ρωσικές παρεμβάσεις στις αμερικανικές εκλογές του 2016 για να καταστέλλει «επιχειρήσεις πληροφοριών» από την Ρωσία, την Κίνα, το Ιράν και άλλες χώρες, επιχειρήσεις που έχουν στόχο να επηρεάζουν την κοινή γνώμη και να προωθούν πολιτικά συμφέροντα.

Η ομάδα αποδεκατίστηκε μετά την εξαγορά της Twitter Inc., από τον Έλον Μασκ, ο οποίος απέλυσε την πλειονότητα του προσωπικού για εξοικονόμηση χρημάτων εν μέσω απώλειας διαφημιστικών εσόδων.

«Το όλο στρώμα ανθρώπινης επίβλεψης έχει αφαιρεθεί. Το μόνο που έχει απομείνει στο Twitter είναι τα αυτοματοποιημένα συστήματα ανίχνευσης» δήλωσε ένα από τα πρώην στελέχη του Twitter που μίλησαν ανώνυμα στο BBC.

Την Τρίτη, το βρετανικό δίκτυο πρόβαλε συνέντευξη του Έλον Μασκ στην οποία το νέο αφεντικό της πλατφόρμας υποστήριξε ότι η παραπληροφόρηση «είναι λιγότερη και όχι περισσότερη» μετά την εξαγορά.

Το BBC ζήτησε το σχόλιο της εταιρείας για τη νέα έρευνα, το μόνο όμως που έλαβε ως απάντηση ήταν το αυτοματοποιημένο «emoji κόπρανο» που αποφάσισε να στέλνει ο Μασκ σε όλα τα αιτήματα δημοσιογράφων.

Νέο δίκτυο τρολ που δραστηριοποιείται τώρα στο Twitter προσφέρει στήριξη στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Ρωσίας στην Ουκρανία, χλευάζει στο Κίεβο και επιτίθεται σε ανεξάρτητους ειδησεογραφικούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της ρωσικής υπηρεσίας του BBC.

Σύμφωνα με τον Ντάρεν Λίνβιλ, επίκουρο καθηγητή του Πανεπιστημίου του Κλέμσον στην Νότια Καρολίνα, το δίκτυο δείχνει να προέρχεται από την «φάρμα τρολ» του Γεβγκένι Πριγκόζιν, επικεφαλής της ρωσικής ομάδας μισθοφόρων Wagner που πολεμά στην Ουκρανία.

Πρόσφατα, ο Πριγκόζιν παραδέχτηκε ότι ήταν εμπνευστής της ρωσικής επιχείρησης παρέμβασης στις αμερικανικές εκλογές του 2016. Ο όρος «φάρμα τρολ» είχε χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά από ρώσους δημοσιογράφους που αποκάλυψαν την ομάδα του Πριγκίζον.

Η ομάδα στο Πανεπιστήμιο του Κλέσον παρακολουθεί επίσης λογαριασμούς που προωθούν συμφέροντα της Κίνας στα κινεζικά και τα αγγλικά. Ανακάλυψε επίσης ένα άλλο δίκτυο τρολ που υποστηρίζει την Ουκρανία, καθώς και ένα δεύτερο που δείχνει να εξυπηρετεί ρώσους αντιφρονούντες, συμπεριλαμβανομένου του φυλακισμένου πολέμιου του Πούτιν Αλεξέι Λαβάλνι.

Όπως επισημαίνει το BBC, παλαιότερα το Twitter συνεργαζόταν και με ερευνητικά ινστιτούτα για την καταπολέμηση της κρατικής προπαγάνδας, όμως η πλατφόρμα δεν έχει έρθει σε επαφή μαζί τους μετά την εξαγορά και τις απολύσεις.

in.gr