Να μην γίνουν ιδεολογικές εκπτώσεις απλώς για να κερδίσει το κόμμα του τις εκλογές ζήτησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά την ομιλία του στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, κάνοντας ειδική αναφορά στα δικαιώματα των γυναικών, των μεταναστών και στο διαχωρισμό κράτους- εκκλησίας.
Αναφερόμενος στη διαφωνία του στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για εκλογή του προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε με νόημα πως έξυπνοι άνθρωποι μπορούν και να διαφωνούν, αλλά η πλειοψηφία οφείλει να δείξει αλληλεγγύη στη μειοψηφία.
«Έχουμε αποδείξει ότι δεν θέλουμε τις καρέκλες. Το κόμμα χρειάζεται ισότητα, δημοκρατία, αλλά και διαβούλευση, όχι να έχουμε μέλη μόνο για να ψηφίζουν. Θέλουμε και στελέχη τα οποία να λογοδοτούν σε όργανα τα οποία με τη σειρά τους θα έχουν ρόλο. Δεν κάναμε τη δουλειά μυρμηγκιού, ώστε να έχουμε θέσεις, για παράδειγμα, για τις γυναίκες που εργάζονται στο μανικιούρ, για όσους απασχολούνται στις πλατφόρμες ή τους ντελιβεράδες. Να είμαστε ανοιχτοί στην κοινωνία, όχι όμως μόνο για να κερδίσουμε τις εκλογές, αλλά και για να αλλάξουμε τον κόσμο. Να πούμε στους πολίτες πως αυτοί είμαστε και δεν μπορούμε να είμαστε αρεστοί σε όλους».
Στην έναρξη της ομιλίας του, ο κ. Τσακαλώτος σχολίασε την έμμεση επίθεση που του έγινε από τον Παύλο Πολάκη:
«Είμαι υπερήφανος όπως κι ο Αλέξης Τσίπρας για όλα αυτά που κάναμε ως κυβέρνηση. Δεν υπήρχε ημέρα που η διαπραγματευτική ομάδα να μην παλέψει με μέριμνα για τον κόσμο της εργασίας. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν μου έδωσε εντολή να φτιάξω το αριστερό μου προφίλ ή να κατηγορώ άλλους συντρόφους στο facebook. Δεν μπορούσαμε να είχαμε μικρότερο μαξιλάρι από τα 38 δισ. ευρώ γιατί είχαμε περιορισμούς στους δημοσιονομικούς στόχους. Το μαξιλάρι το αφήσαμε στον ελληνικό λαό, όχι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Δεν είμαστε συστημικό κόμμα. Δεν είμαστε η ΝΔ του Καραμανλή ή του Σαμαρά να δίνουμε χρήματα προεκλογικώς για να κερδίσουμε εκλογές, αλλά με δομικές αλλαγές».
Όσον αφορά το μετασχηματισμό του κόμματος σε κεντροαριστερό, ο κ. Τσακαλώτος αναρωτήθηκε ποιος είχε δίκιο στα πέτρινα χρόνια, αυτοί που μιλούσαν, για παράδειγμα, για flexicurity ή για ότι το κράτος δεν μπορεί να κάνει όσα μπορεί ο ιδιωτικός, όπως ο Αντώνης Μανιτάκης υποστήριξε:
«Να απευθυνθούμε σε όλους, από το κέντρο έως την Αριστερά της Αριστεράς, ακόμα και σε δεξιούς εργάτες. Σημασία έχει, ωστόσο, ποιος είσαι εσύ, ποια είναι η ιδεολογία σου, η ταυτότητά σου», επισήμανε με νόημα.
cnn.gr