“Φρένο” αναμένεται να μπει τις επόμενες εβδομάδες στον ρυθμό αύξησης στα τρόφιμα και στα βασικά αγαθά. Αυτό εκτιμάται ότι θα γίνει λόγω της αισθητής αποκλιμάκωσης των ενεργειακών τιμών που επηρεάζουν άμεσα το κόστος της παραγωγής.
« Οι μειώσεις του τελευταίου 10 ημέρου που μας έχουν έρθει τόσο στην αμόλυβδη βενζίνη αλλά και στο πετρέλαιο κίνησης αυτό βοηθά τον πρωτογενή τομέα για τη μείωση των καταναλωτικών αγαθών αφενός και αφετέρου τις μεταφορές » δήλωσε στις 10 Μαΐου ο αντιπρόεδρος Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων, Γιώργος Ασμάτογλου σε τηλεοπτική εκπομπή του Open.
Υπενθυμίζεται πως στις 10 Μαΐου η μέση τιμή αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων βρίσκονταν στο 1,83 ευρώ το λίτρο από το 1,93 ευρώ του λίτρου που ήταν αρχικά και του πετρελαίου κίνησης στο 1,55 ευρώ το λίτρο από 1,65 ευρώ το λίτρο που βρίσκονταν πριν από ένα μήνα .
Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ
Πληθωρισμός των τροφίμων για τον μήνα Απρίλιο : Τι έδειξαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
Υπενθυμίζεται πως ο πληθωρισμός των τροφίμων ανήλθε σε 11,4% τον Απρίλιο κυρίως λόγω των αυξήσεων που καταγράφηκαν στις τιμές σε ετήσια βάση κατά 19,1% σε γαλακτοκομικά και αυγά, κατά 16,2% στα έλαια και λίπη, κατά 13,8% στο ψωμί δημητριακά, κατά 12,1% στον καφέ, κατά 12% στο κρέας, κατά 11% σε ζάχαρη, σοκολάτες, γλυκά, κατά 8,5% στο μεταλλικό νερό, αναψυκτικά και χυμούς φρούτων, όπως έδειξαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ .
Τα ίδια στοιχεία της Αρχής έδειξαν ότι ανατιμήσεις υπήρξαν και στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού (16,3% σε ετήσια βάση), αλλά αυξημένα κατά 13,9% σε σχέση με πέρυσι ήταν και τα φαρμακευτικά προϊόντα.
Ωστόσο μειώθηκαν οι τιμές στο φυσικό αέριο κατά 25,1% σε ετήσια βάση και κατά 13,4% σε μηνιαία βάση αλλά και η τιμή του ηλεκτρισμού κατέγραψε πτώση 29,9% σε ετήσια βάση και κατά 0,5% σε μηνιαία βάση.
Τα στοιχεία Μαρτίου 2021-Μαρτίου 2022
Ο πληθωρισμός μπορεί να έπεσε τον Απρίλιο κάτω από 10% όμως η συνολική επιβάρυνση των τροφίμων στη χώρας μας προσεγγίζει το 25% σε βάθος διετίας, δηλαδή από τον Μάρτιο του 2021 μέχρι τον περασμένο Μάρτιο .Παρόμοια είναι η εικόνα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπου ο πληθωρισμός στα τρόφιμα έτρεξε την τελευταία διετία με 30% αθροιστική επιβάρυνση
enikonomia.gr