Τραβήξτε την πρίζα στο AI αν εξελίσσεται αυτόνομα, λέει o πρώην διευθύνων σύμβουλος της Google

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Google, Έρικ Σμιτ προειδοποίησε ότι τα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να χρειαστούν έναν kill switch, δηλαδή ένα διακόπτη που θα τα απενεργοποιήσει, όταν βελτιώσουν αρκετά τις δυνατότητές τους.

Όσο τα συστήματα γίνονται πιο αυτόνομα τόσο θα μετατρέπονται σε απειλή για την ανθρωπότητα, σύμφωνα με τον Σμιτ.

«Λέτε στους Η/Υ “μάθε τα πάντα και κάνε τα πάντα”. Αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Όταν το πρόγραμμα αυτοβελτιωθεί, θα πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά να το αποσυνδέσουμε», είπε ο πρώην CEO της Google σε συνέντευξή του στο ABC News.

Ο Σμιτ προέβλεψε ότι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης όπως το Copilot της Microsoft μπορούν να εξελιχθούν σε πιο σύνθετα συστήματα που θα έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν αποφάσεις από μόνα τους. Όταν η τεχνητή νοημοσύνη φτάσει σε αυτό το επίπεδο θα πρέπει οι άνθρωποι να παρέμβουν και να εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο απενεργοποίησης του συστήματος, είπε ο Σμιτ.

Μάλιστα, τόνισε ότι θα πρέπει να διαφαλιστεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα μπορέσει να ακυρώσει αυτή την προσπάθεια.

«Θεωρητικά, θα πρέπει να έχουμε κάποιον έτοιμο να τραβήξει την πρίζα», είπε ο Σμιτ που εργάστηκε για ολόκληρες δεκαετίες στη Silicon Valley.

Τους φόβους του Σμιτ συμμερίζονται και άλλοι ειδικοί στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Ο βραβευμένος με Νόμπελ Τζέφρι Χίντον, του οποίου οι ανακαλύψεις του έδωσαν το προσωνύμιο «Νονός της τεχνητής νοημοσύνης», είχε πει το 2023 ότι δεν μπορούσε να δει ένα μονοπάτι που να εγγυάται την ασφάλεια.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Άλτμαν, είπε ότι το χειρότερο σενάριο της τεχνητής γενικής νοημοσύνης είναι «να σβήσουν τα φώτα για όλους μας», ενώ ο Ίλον Μασκ έχει προειδοποιήσει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να οδηγήσει στην καταστροφή του πολιτισμού.

Ρυθμιστικό πλαίσιο

Μιλώντας στον Τζορτζ Στεφανόπουλος του ABC, ο Σμιτ τόνισε: «Εκτός από τις σημειώσεις και τους ρεπόρτερ σας, θα έχετε έναν Αϊνστάιν και έναν Λεονάρντο ντα Βίντσι να σας δίνουν συμβουλές για την εκπομπή σας. Αυτό θα ισχύει για όλους στον πλανήτη».

Για να διασφαλιστεί ότι η ανθρωπότητα θα καρπωθεί αυτά τα οφέλη χωρίς να υποστεί σημαντικές ζημιές, ο Σμιτ υποστηρίζει ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να φτιάξουν ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για την τεχνητή νοημοσύνη.

Ο Σμιτ αναφέρθηκε σε σχετικές συζητήσεις που είχε με τον Χένρι Κίσινγκερ, με τον οποίο συνέγραψε το «Genesis: Artificial Intelligence, Hope and the Human Spirit».

«Η κυβέρνηση έχει έναν ρόλο», είπε ο Σμιτ. «Ο Δρ. Ο Κίσινγκερ ένιωθε πολύ έντονα ότι το μέλλον της νοημοσύνης δεν πρέπει να αφεθεί σε ανθρώπους σαν εμένα. Οι τεχνολόγοι δεν πρέπει να είναι οι μόνοι που λαμβάνουν αυτές τις αποφάσεις».


Πηγή