Τραγωδία στα Τέμπη: Δικαίωση και τιμωρία ζητούν οι συγγενείς των θυμάτων

Στέλιος Πέτσας: «Η κυβέρνηση ανέλαβε διαχρονικές, αλλά και τις δικές της ευθύνες»

Ο Στέλιος Πέτσας, αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, ερωτηθείς αν πρόκειται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε διευκρίνηση συγκεκριμένων πραγμάτων που οδήγησαν στην εθνική τραγωδία στα Τέμπη απάντησε : «Δεν νομίζω ότι είναι τόσο γενικό το πλαίσιο της συγνώμης. Έχει να κάνει με τις διαχρονικές πολιτικές ευθύνες που ανέλαβε ο πρωθυπουργός και τις προσωπικές ευθύνες που ανέλαβε χθες στο υπουργικό συμβούλιο».

Αναφορικά με την φωτοσήμανση και την τηλεδιοίκηση σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών: «Ένα σύστημα που θα μπορούσε να είχε λειτουργήσει από το 2016, δεν λειτούργησε για διάφορους λόγους».

«Το γεγονός ότι ξεμπλοκάραμε την σύμβαση δεν φαίνεται να απασχολεί τον δημόσιο διάλογο. Από το 2014 μέχρι το 2016 έγιναν πολύ λίγα πράγματα. Το γεγονός ότι υπήρξαν οι εκθέσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου , η παρέμβαση της Επιτροπής Δημοσιονομικού ελέγχου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όλα αυτά τα χρησιμοποίησε ως άλλοθι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν ήθελε να προχωρήσει σε αυτό το έργο.

»Από το 2021 που ξεμπλοκάραμε την σύμβαση, ο αρχικός σχεδιασμός έλεγε ότι τον Σεπτέμβριο του 2023 θα είχε τελειώσει στο 100% το σύστημα φωτοσήμανσης και τηλεδιοίκησης, αλλά είμαστε σήμερα στο 70%. Ο σκοπός είναι μέχρι τέλος του Σεπτέμβρη να έχει ολοκληρωθεί το έργο» εξήγησε ο κ. Πέτσας.

Μάλιστα, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι η Νέα Δημοκρατία κάλεσε τα πολιτικά κόμματα να συμμετέχουν στην Επιτροπή που διερευνά την τραγωδία στα Τέμπη και αυτά δεν ανταποκρίθηκαν.

Νάσος Ηλιόπουλος: «Όποιος θέλει συνεννόηση πρώτα να ακούσει τους εργαζόμενους»

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Νάσος Ηλιόπουλος, υπεύθυνος στρατηγικής επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ κι ανέφερε: «Αυτές τις μέρες πρέπει όλοι να είμαστε πολύ προσεκτικοί, όχι μόνο γιατί υπάρχει θυμός από τον κόσμο, αλλά αυτές τις ώρες υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που θάβουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να ακούσουμε τους ανθρώπους που τρία χρόνια φώναζαν, τους μηχανοδηγούς και τους ανθρώπους που ζουν το πρόβλημα».

Ο κ. Ηλιόπουλος τόνισε ότι τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση δεν είχε συνάντηση με κανέναν από τον κλάδο των μηχανοδηγών και είπε χαρακτηριστικά «όποιος θέλει συνεννόηση πρώτα από όλα θα ακούσει τους εργαζόμενους».

Και συνέχισε λέγοντας: «Ο κ. Μητσοτάκης βγήκε σε διάγγελμα την πρώτη μέρα και ανέφερε ότι για το δυστύχημα ευθύνεται το τραγικό ανθρώπινο λάθος, τότε βγάζει πόρισμα, τι να συζητήσουμε;»

Ηλιόπουλος για δυστύχημα στο Άδενδρο: «Πριν από λίγες μέρες ολοκληρώθηκε το δικαστήριο»

Ερωτηθείς ο κ. Ηλιόπουλος για το δυστύχημα στο Άδενδρο, ο φάκελος του οποίου ξανά άνοιξε και έχει ξαναμπεί στο «κάδρο» διερεύνησης, ανέφερε: «Πριν από λίγες μέρες ολοκληρώθηκε το δικαστήριο για το Άδενδρο και έχει βγει απόφαση. Η απόφαση δεν έχει ρίξει αλλού ευθύνες, αλλά ήταν ένα συγκεκριμένο σημείο που παραβιάστηκε το όριο ταχύτητας».

Σχετικά για τις ενέργειες που έγιναν επί ημέρων του ΣΥΡΙΖΑ στις σιδηροδρομικές μεταφορές ανέφερε: «Τι υπήρχε μέχρι το 2020; Δευτεροβάθμιο Κέντρο Ελέγχου στην Καρόλου, καταργήθηκε με αυτή την κυβέρνηση. Μέχρι το 2019 υπήρχε Κέντρο Τηλεδιοίκησης στην Λάρισα».

Παύλος Γερουλάνος για Νέα Δημοκρατία: «Έχουμε μία κυβέρνηση που λέει για 3 χρόνια ”ό,τι καλό έγινε είναι δικό μου, ό,τι κακό έγινε είναι όλων”»

Ο Παύλος Γερουλάνος, υποψήφιος βουλευτής ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ σχολίασε σχετικά: «Έχουμε μία κυβέρνηση που για τρία χρόνια πορεύεται με την γραμμή ”ό,τι καλό έγινε είναι δικό μου, ό,τι κακό έγινε είναι όλων”. Αυτό δεν είναι ανάληψη ευθυνών, αυτό είναι προσπάθεια να βάλω τις ευθύνες κάτω από το χαλί. Αυτή είναι μία αλαζονική  στάση».

Και πρόσθεσε αναφορικά με την στάση του κ. Καραμανλή, παραιτηθείς υπουργός Μεταφορών: «Η αλαζονική στάση της κυβέρνησης είναι ακριβώς η ίδια που οδήγησε τον κ. Καραμανλή μία εβδομάδα πριν γίνει το ατύχημα να κουνάει το δάχτυλο μέσα στην Βουλή και την αντιπολίτευση. Αυτή η αλαζονεία εμποδίζει την κυβέρνηση να δει την πραγματικότητα».

Αναφορικά με την ύπαρξη ή μη του Κώστα Αχ. Καραμανλή στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. ο κ. Πέτσας σχολίασε: «Δεν νομίζω ότι είναι ο χρόνος να μιλάμε για τις εκλογές τώρα, αλλά είναι η ώρα για την  διαλεύκανση του δυστυχήματος».


Πηγή