Τοξικές φιλίες: Τα σημάδια που τις μαρτυρούν

Ορισμένες σχέσεις που αναπτύσσουμε μπορεί να είναι τοξικές, εξαντλώντας την ενέργεια και βλάπτοντας την αυτοεκτίμησή μας. Είναι επομένως πολύ σημαντικό να τις αναγνωρίσουμε έτσι ώστε να βάλουμε ένα τέλος και να επιδιώξουμε να καλλιεργήσουμε πιο υγιείς και ικανοποιητικές φιλίες με άλλα άτομα.

Ποια είναι κάποια από τα κοινά σημάδια πως οι φιλίες μας μας κάνουν κακό;

Κοινά σημάδια των τοξικών σχέσεων

Έλλειψη σεβασμού και ορίων

Μια από τις πιο εμφανείς «κόκκινες σημαίες» σε μια τοξική φιλία είναι η έλλειψη σεβασμού η καταπάτηση των προσωπικών ορίων.

Εάν ένας φίλος αγνοεί συνεχώς τα όριά σας, απορρίπτει τα συναισθήματά σας ή υποτιμά τις απόψεις σας, ήρθε η ώρα να προβληματιστείτε για αυτή τη σχέση.

Οι υγιείς φιλίες βασίζονται και ανθίζουν στον αμοιβαίο σεβασμό, όταν και οι δύο πλευρές αισθάνονται ότι εκτιμώνται και ακούγονται.

Αρνητικότητα

Οι τοξικές φιλίες συχνά περιλαμβάνουν ένα μοτίβο αρνητικότητας, όπου η κριτική, τα παράπονα και τα κουτσομπολιά κυριαρχούν στις συζητήσεις.

Τέτοιες σχέσεις μπορεί να εξαντλήσουν την ενέργειά σας και να σας κάνουν να αισθάνεστε συναισθηματικά εξουθενωμένοι.

Οι υγιείς φιλίες, από την άλλη πλευρά, επικεντρώνονται στη θετικότητα, την ενθάρρυνση και την εποικοδομητική επικοινωνία.

Χειρισμός και έλεγχος

Αν πιάνετε τον εαυτό σας να χειραγωγείται ή να ελέγχεται συνεχώς από έναν φίλο ή μια φίλη, τότε σίγουρα ήρθε η στιγμή να απομακρυνθείτε.

Τα τοξικά άτομα μπορεί να σας προκαλέσουν ενοχές, να χρησιμοποιήσουν τον συναισθηματικό εκβιασμό ή άλλες τακτικές χειραγώγησης.

Μια υγιής φιλία χτίζεται στην εμπιστοσύνη, την ισότητα και την ελευθερία να εκφράζεται κανείς χωρίς φόβο κρίσης ή χειραγώγησης.

«Δράμα» και συγκρούσεις

Μια τοξική φιλία τείνει να χαρακτηρίζεται από… δράμα, στεναχώριες, συγκρούσεις και άλυτα ζητήματα. Οι διαφωνίες συνήθως κλιμακώνονται και η συγχώρεση ή ο συμβιβασμός είναι μάλλον λέξεις… άγνωστες.

Αντίθετα, οι υγιείς φιλίες περιλαμβάνουν ανοιχτή επικοινωνία, επίλυση συγκρούσεων και προθυμία να αντιμετωπίσουν και να «δουλέψουν» τα άτομα μαζί τις προκλήσεις, προωθώντας την ανάπτυξη και την κατανόηση.

Μια μονόπλευρη σχέση

Οι τοξικές φιλίες συχνά περιστρέφονται γύρω από τις ανάγκες του ενός ατόμου, με ελάχιστη σημασία για την ευημερία του άλλου. Εάν συνεχώς αισθάνεστε να δίνετε περισσότερα από όσα λαμβάνετε, ότι δεν σας εκτιμούν ή σας εκμεταλλεύονται, είναι απαραίτητο να βάλετε ένα τέλος στη σχέση.

Πραγματική φιλία σημαίνει αμοιβαία υποστήριξη και γνήσιο ενδιαφέρον του ενός για τη ζωή του άλλου.

Έλλειψη εμπιστοσύνης

Η εμπιστοσύνη είναι το θεμέλιο κάθε υγιούς σχέσης, συμπεριλαμβανομένης της φιλικής.

Εάν ένας φίλος προδίδει επανειλημμένα την εμπιστοσύνη σας, αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό σημάδι τοξικότητας.

Η εμπιστοσύνη και η «πίστη» είναι προτεραιότητες σε μια υγιή φιλία.

Συναισθηματική ή και σωματική εξάντληση

Δώστε προσοχή στο πώς νιώθετε αφού περάσετε χρόνο με το φίλο ή τη φίλη σας.

Εάν αισθάνεστε συνεχώς άσχημα αντί να νιώθετε χαρούμενοι, ήρθε η ώρα να σκεφτείτε εάν η σχέση μεταξύ σας είναι πράγματι υγιής.

Κάντε το βήμα και απεμπλακείτε

Αφιερώστε χρόνο για να αναλογιστείτε τις δικές σας αξίες, τις ανάγκες και τα όριά σας. Καταγράψτε τι επιθυμείτε σε μια φιλία και τι θεωρείται μη επιτρεπτό. Η αυτογνωσία θα σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε τα σημάδια της τοξικότητας και να πάρετε αποφάσεις.

Αναζητήστε υποστήριξη από αξιόπιστα άτομα, όπως η οικογένεια ή άλλοι φίλοι σας αν θεωρείται πως το έχετε ανάγκη.

Όταν πια απελευθερωθείτε, θα αισθάνεστε πιο δυνατοί και θα αφήσετε «χώρο» στη ζωή σας για ουσιαστικές συνδέσεις που θα σας προσφέρουν πληρότητα.

Θυμηθείτε: Η καλλιέργεια υγιών σχέσεων είναι ένα συνεχές ταξίδι που απαιτεί προσπάθεια, αυτοστοχασμό και δέσμευση για να καρπωθούμε όλα τα οφέλη που οι πραγματικές φιλίες έχουν να μας προσφέρουν.

vita.gr