Τουρκία: Ξεκίνησε η «μάχη» του δεύτερου γύρου των εκλογών

Ο Ταγίπ Ερντογάν συναντά σήμερα τον εθνικιστή εταίρο του Μπαχτσελί για να συμφωνήσουν στα βήματα προς τον δεύτερο γύρο.

«Γκρίνια στην αντιπολίτευση»

Στο στρατόπεδο της αντιπολίτευσης υπό τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, παρά τις δημόσιες εκφράσεις ενότητας και μαχητικότητας, φουντώνει η γκρίνια στο παρασκήνιο.

Όπως γράφει ο τουρκικός Τύπος, η αρχηγός του εθνικιστικού «Καλού κόμματος», Ακσενέρ, ξέσπασε σε μια σύσκεψη, υπενθυμίζοντας ότι η ίδια δεν ήθελε τον Κιλιτσντάρογλου ως κοινό υποψήφιο, αλλά έναν πιο φρέσκο πολιτικό.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, μέσω Twitter, διαπιστώνει ότι εκείνοι που θέλουν αλλαγή στην Τουρκία είναι περισσότεροι και θα πρέπει να αγωνιστούν πιο σκληρά για να απαλλαγούν από αυτή τη στυγνή εξουσία, όπως λέει απευθυνόμενος στη νεολαία.

«Δεν έχετε χρήματα για τίποτα, ούτε για έναν καφέ. Σας έκλεψαν τη χαρά της ζωής. Τα νιάτα δεν ξανάρχονται. Απομένουν 12 ημέρες για να βγούμε από αυτό το σκοτεινό τούνελ».

Αναφερόμενος σε εταίρους του Ερντογάν από τον χώρο των φανατικών ισλαμιστών, ο κεμαλιστής ηγέτης λέει ότι άνοιξε ο δρόμος της Βουλής για γουρούνια που θέλουν να επιβάλουν τη μεταχείριση των γυναικών ως αντικείμενα.

Η εφημερίδα KORKUSUZ, σχολιάζοντας την επικράτηση Ερντογάν στον πρώτο γύρο, γράφει ότι «καταρρίφθηκε ο μύθος της άδειας κατσαρόλας», καθώς τα λαϊκά στρώματα παρά την ακρίβεια και τη φτώχεια διέψευσαν τη ρήση του πρώην προέδρου Ντεμιρέλ ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο δυνατό από μια άδεια κατσαρόλα.

Προβλέπουν νίκη Ερντογάν

Νίκη του Ερντογάν στον δεύτερο γύρο προβλέπει Τούρκος αναλυτής στο αμερικανικό οικονομικό δίκτυο CNBC.

«Η αντιπολίτευση δε θα κερδίσει έδαφος στις 28 Μαΐου. Μαθηματικά, ο Ερντογάν θα νικήσει πάλι. Το αποτέλεσμα είναι καταστροφικό για την αντιπολίτευση, δε νομίζω ότι θα κερδίσει ο Κιλιτσντάρογλου».

Ρυθμιστής ο Ογάν

Ο ακροδεξιός εθνικιστής, Σινάν Ογάν, πανηγυρίζει ότι οι «Γκρίζοι Λύκοι» αναστήθηκαν, αξιώνει την υπογραφή πρωτοκόλλου με όποιον από τους δύο μονομάχους θέλει την στήριξή του για απέλαση των προσφύγων από τη Συρία και απαγόρευση κάθε θεσμικής έκφρασης των Κούρδων αποσχιστών.

Πάντως, στο στρατόπεδο Ερντογάν λένε ότι την επομένη του δεύτερου γύρου, στις 29 Μαΐου που είναι επέτειος της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, θα γιορτάσουν τη νίκη του νέου Πορθητή μέσα στην Αγιά Σοφιά.

«Αψηφάς τον πόνο. Ο Δημιουργός σου δίνει δύναμη. Στέκεσαι όρθιος, δε λυγίζεις».


Πηγή