Τουρκία: Στο διάστημα ο πρώτος «κατασκοπευτικός» δορυφόρος

Συγκεκριμένα, ο πρώτος εγχώριος και εθνικός δορυφόρος παρατήρησης της Τουρκίας με ανάλυση υψομέτρου, ο «IMECE», εκτοξεύτηκε με επιτυχία στο διάστημα στις 09:48 ώρα Τουρκίας από τη διαστημική βάση Vandenberg στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της αποστολής του που θα διαρκέσει πέντε χρόνια, θα τραβήξει φωτογραφίες από πολλές περιοχές σε όλο τον κόσμο.

«Θα έχει τα μάτια μας»

Μιλώντας στην τελετή εκτόξευσης που παρακολούθησε από την Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως η Τουρκία «σχεδίασε, παρήγαγε, συναρμολόγησε και τέσταρε τα υποσυστήματα του δορυφόρου μόνη της».

«Ο IMECE θα είναι ο πιο εξελιγμένος δορυφόρος σε όρους ανάλυσης εικόνων ταχύτητας επικοινωνίας και ευελιξία. Η χώρα ανέπτυξε εγχώρια τις κρίσιμες τεχνολογίες του δορυφόρου, όπως τα συστήματα αυτόματης πτήσης και επικοινωνίας», προσέθεσε.

«Ο δορυφόρος ΙMECE θα μπορεί να τραβήξει φωτογραφίες από όλο τον κόσμο, όχι μόνο από την Τουρκία, χάρη στην πολύ υψηλής ανάλυσης ηλεκτρο-οπτική κάμερα, που επίσης αναπτύχθηκε από την εγχώρια βιομηχανία», είπε ο Ερντογάν και σημείωσε πως  «ο IMECE έχει τα μάτια μας σε πολλούς τομείς, ειδικά στην εθνική άμυνα, τη διαχείριση καταστροφών, τη γεωργία, τη δασοκομία, το περιβάλλον και την πολεοδομία».

Την εκτόξευση παρακολούθησαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ μαζί με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου, στρατηγό, Γιασάρ Γκιουλέρ, τον διοικητή της Πολεμικής Αεροπορίας στρατηγό, Ατίλα Γκιουλάν και τον πρόεδρο της Αμυντικής Βιομηχανίας, Ισμαήλ Ντεμίρ.

Εκφράζοντας τη σημασία της προόδου σε αυτά τα θέματα, ο Χουλουσί Ακάρ τόνισε την ανάγκη υπεροχής στο διάστημα και στον κυβερνοχώρο στις δραστηριότητες των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και άλλων θεσμών.


Πηγή