Τουρκία: Στα «μαχαίρια» Ερντογάν – Κιλιτσντάρογλου 4 μέρες πριν τις προεδρικές εκλογές

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση

Με τραγούδια αλλά και βαριές κουβέντες μπήκε στην τελική ευθεία η εκστρατεία για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Ο Ταγίπ Ερντογάν καταγγέλλει για διπροσωπία τον αντίπαλό του, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ότι εμφανίζεται ως υπέρμαχος της Δημοκρατίας αλλά συνεργάζεται με Κούρδους αποσχιστές που θέλουν να διαμελίσουν την Τουρκία.

«Αυτός που έγινε αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος με τη συνωμοσία της κασέτας, ξεκίνησε ως Γκάντι Κεμάλ και θα τελειώσει την πολιτική καριέρα του ως Ναζί Κεμάλ».

Έχοντας πλέον την υποστήριξη του ακροδεξιού Σινάν Ογάν, ο Ερντογάν κλιμακώνει περαιτέρω την εθνικιστική ρητορική αλλά και την πρακτική του, με τη νέα πυραυλική δοκιμή από τα παράλια της Μαύρης Θάλασσας.

Από την πλευρά του ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κατηγορεί τον Ερντογάν για fake news, ενώ εξασφάλισε την υποστήριξη του μικρού εθνικιστικού κόμματος «Ζαφέρ», δηλαδή «Νίκη», που είχε υποστηρίξει στον πρώτο γύρο τον Ογάν.

Ο αρχηγός και μοναδικός βουλευτής του κόμματος «Ζαφέρ», Ουμίτ Οζντάγ, υπέγραψε με τον Κιλιτσντάρογλου πρωτόκολλο συνεργασίας για την απέλαση των προσφύγων από τη Συρία σε έναν χρόνο.

«Θα βγάλουμε ένα μεγάλο βάρος από την πλάτη της τουρκικής οικονομίας. Θα κάνουμε ασφαλείς ξανά τους δρόμους μας. Συμφωνήσαμε σε ένα μοντέλο που θα κρατήσει τις συμμορίες των ναρκωτικών μακριά από τα σχολεία και τους δρόμους μας».

Ο Οζντάγ, όπως και ο Οσμάν, προέρχεται από τους «Γκρίζους Λύκους», το φασιστικό κίνημα του Αλπαρσλάν Τουρκές. Είχε και εκείνος συγκρουστεί με τον ηγέτη τους Μπαχτσελί, σημερινό εταίρο του Ερντογάν, ενώ πέρασε και από το κόμμα της Ακσενέρ από το οποίο απομακρύνθηκε το 2020, για να βρεθεί πάλι μαζί της στον συνασπισμό υπέρ του Κιλιτσντάρογλου.

Στην τελική ευθεία για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, οι Τούρκοι εθνικιστές βρίσκονται και στα δύο αντίπαλα στρατόπεδα, ωθώντας σε ακόμα πιο σκληρές ατζέντες στο κουρδικό, το μεταναστευτικό και την επεκτατική πολιτική της Άγκυρας.


Πηγή