Τουρκία: Φιέστα Ερντογάν με τη «Γαλάζια Πατρίδα» ξανά στο προσκήνιο

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανάφερε μεταξύ άλλων και το θέμα κυριότητας νησιών του Αιγαίου.

«Υπάρχουν νησιά των οποίων δεν έχει καθοριστεί η κυριότητα, παραβιάσεις που προανέφερα, τα θέματα εναέριου χώρου για το Αιγαίο. Πάνω από τα 6 μίλια, έχουν απαιτήσεις 10 μιλίων. Κατά καιρούς γίνεται λόγος για αύξηση των χωρικών υδάτων από 6 μίλια σε 12 μίλια. Όλα αυτά είναι ανεπίλυτα θέματα εδώ και πολλά χρόνια», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Με προφανή αποδέκτη τους ψηφοφόρους του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρωτοστάτησε στην φιέστα ένταξης του μίνι αεροπλανοφόρου Anadolu στην δύναμη του τουρκικού στόλου και έκοψε και το πρώτο μέταλλο για τρεις νέες φρεγάτες, υπενθυμίζοντας σε όλους πως το όραμα της Γαλάζιας Πατρίδας είναι ολοζώντανο

«Η ασφάλεια της «Γαλάζιας Πατρίδας» έχει αποκτήσει πολύ μεγαλύτερη σημασία κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης περιόδου που διανύουμε», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Το μίνι αεροπλανοφόρο της Τουρκίας έχει μήκος 232 μέτρα, πλάτος 32 και με ταχύτητα έως και 21 κόμβους μπορεί να ταξιδέψει σε αποστάσεις 9000 ναυτικών μιλίων.

Από το κατάστρωμά του μπορούν να απονηωθούν 10 ελικόπτερα ή 11 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ενώ στο υπόστεγο χωρούν 19 ελικόπτερα ή 30 μη επανδρωμένα μαχητικά.

Σε αποβατικές επιχειρήσεις μπορεί να μεταφέρει έως και 94 οχήματα εκ των οποίων τα 13 βαρέα άρματα μάχης και 27 αμφίβια τεθωρακισμένα άρματα μεταφοράς πεζοναυτών. Για 90 ημέρες μπορεί να μεταφέρει χωρίς ανεφοδιασμό ένα τάγμα πεζοναυτών της Στρατιάς Αιγαίου.

«Ακόμα κι αν ραγίσουν ή σκάσουν, ελπίζω να φτιάξουμε το αεροπλάνο μας, το τανκ μας και θα πετάξει το «Κόκκινη Μηλιά» (Μη Επανδρωμένο μαχητικό τζετ). Τώρα το τζίνι έχει βγει από το μπουκάλι», ανέφερε ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Μπορεί να υπάρχει ησυχία στο Αιγαίο, αλλά η Άγκυρα προχώρησε σε επίδειξη ισχύος στέλνοντας μαχητικά της νοτίως της Κύπρου.

«Θα ήταν ευχής έργον να μην υπάρξει συμπεριφορά από τη τουρκική πλευρά στην Κύπρο που να αναιρεί το καλό κλίμα που υπάρχει στα ελληνοτουρκικά, εγώ πάντα λέω η Κύπρος δεν κείται μακράν και εάν συμβεί κάτι στην Κύπρο θα δηλητηριάσει και τα ελληνοτουρκικά», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Ο Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί σήμερα το μεσημέρι στην Αθήνα με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Sameh Shoukry, στο πλαίσιο επίσκεψης του τελευταίου στην Ελλάδα.


Πηγή