Ενώσεις και συνδικάτα δημοσιογράφων στην Τουρκία καταγγέλλουν νομοσχέδιο που εισάγεται στην Εθνοσυνέλευση και ποινικοποιεί την «παραπληροφόρηση», χαρακτηρίζοντάς το απόπειρα λογοκρισίας εκ μέρους της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Όχι στο νόμο της λογοκρισίας», «Ο ελεύθερος Τύπος είναι προϋπόθεση για τη δημοκρατία» έγραφαν τα πλακάτ στα χέρια δημοσιογράφων, οι οποίοι φορούσαν μαύρες μάσκες για να διαμαρτυρηθούν κατά του νομοσχεδίου και είχαν συγκεντρωθεί σήμερα, Τρίτη, μπροστά από την Εθνοσυνέλευση στην Άγκυρα.
«Αν αυτό το νομοσχέδιο περάσει ως έχει, η ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης θα βρεθούν υπό πολιορκία στην Τουρκία», τόνισε στη διάρκεια της διαδήλωσης ο Κεμάλ Ακτάς, πρόεδρος των κοινοβουλευτικών συντακτών.
Το νομοσχέδιο προβλέπει να τιμωρείται με φυλάκιση ενός έως τριών ετών η «διασπορά απατηλών πληροφοριών» και η δημοσιογραφική ταυτότητα να αφαιρείται από τους δημοσιογράφους που κρίνονται ένοχοι γι’ αυτό το αδίκημα.
Το νομοσχέδιο, το οποίο είχε κατατεθεί το Μάιο στην Εθνοσυνέλευση από τους βουλευτές του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), υιοθετήθηκε το Σεπτέμβριο από δύο κοινοβουλευτικές επιτροπές.
Η αντιπολίτευση επιχείρησε μάταια να το εμποδίσει. Με μια πλειοψηφία 334 εδρών στις 581 του κοινοβουλίου για το AKP και τους συμμάχους του, το νομοσχέδιο δεν κινδυνεύει να απορριφθεί.
Ένα χρόνο πριν από τις προεδρικές και τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 2023, ο αρχηγός του τουρκικού κράτους Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να ασκήσει μεγαλύτερο έλεγχο στον Τύπο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εκτιμούν παρατηρητές.
Μη κυβερνητικές οργανώσεις καταγγέλλουν τακτικά τη διάβρωση της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία, η οποία βρίσκεται στην 149η θέση από τις 180 της κατάταξης του 2022 για την ελευθερία του Τύπου, η οποία συντάχθηκε από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα.
cnn.gr