Τουρκία: Δεύτερη δοκιμαστική εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου Tayfun

Είναι η δεύτερη φορά που η Τουρκία πραγματοποιεί δοκιμαστική εκτόξευση του συγκεκριμένου τύπου πυραύλου που κατασκευάζεται από την τουρκική Roketsan. H πρώτη δοκιμή έγινε στις 18 Οκτωβρίου 2022, από την ίδια τοποθεσία.

Ξεκίνησε η μαζική παραγωγή των πυραύλων

Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει δώσει εντολή για μαζική παραγωγή των βαλλιστικών πυραύλων Tayfun. O πρόεδρος της Τουρκίας υποστήριξε πρόσφατα ότι οι πύραυλοι θα έχουν βεληνεκές 1.000 χιλιομέτρων.

Ακόμη, η ίδια επιτροπή έλαβε αποφάσεις για 25 σημαντικά προγράμματα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η επιτροπή άναψε το πράσινο φως για τη μαζική παραγωγή αντιαεροπορικών πυραύλων Siper, Hisar και Sungur, αντιπλοϊκών Atmaca, καθοδηγούμενων από λέιζερ Karaok και πυραύλων αέρος-αέρος Gokdogan και Bozdogan.

Η εμβέλεια των πυραύλων

Τα χαρακτηριστικά του νέου τουρκικού όπλου

Κατά την πρώτη δοκιμή του, ο πύραυλος Tayfun (τυφώνας στα τουρκικά), αφού διένυσε 561 χιλιόμετρα έπεσε στα ανοικτά των ακτών της Σινώπης. Συμφωνα με το βεληνεκές του, ο πύραυλος  μπορεί να πλήξει την Κύπρο, το Ισραήλ, τον Λίβανο, το Ιράκ μέχρι και τη Βαγδάτη, το βόρειο Ιράν μέχρι τις ακτές της Κασπίας, τη Συρία, ολόκληρη την Αρμενία και τις νότιες ακτές της Ουκρανίας και της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα.

Από την απόσταση που διανύει ο πύραυλος προκύπτει ότι ο Tayfun ανήκει στην κατηγορία των Πυραύλων Μικρού Βεληνεκούς (Short–Range Ballistic Missile) με βεληνεκές που κυμαίνεται στο εύρος των 300 – 1.000 χιλιομέτρων. Οι πύραυλοι αυτού του τύπου μπορούν να φέρουν κεφαλές με συμβατικά, πυρηνικά, χημικά και βιολογικά όπλα. Η ταχύτητα του συγκεκριμένου βλήματος φτάνει, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στον τουρκικό Τύπο τα 3,6 Mach.

Τα βλήματα του Tayfun εκτοξεύονται από αυτοκινούμενη τροχοφόρα πλατφόρμα 8Χ8, παρόμοια με εκείνη του «μικρότερου αδελφού» συστήματος Bora, που κατασκευάζεται επίσης από τη κρατική Roketsan. Ο πύραυλος Tayfun είναι όπως φαίνεται μετεξέλιξη του Bora, ο οποίος με τη σειρά του ανήκει στη μικρότερη κατηγορία των τακτικών πυραύλων με βεληνεκές μέχρι 280 χιλιόμετρα.

Ποιος ελέγχει τη Roketsan

Ελέγχεται από τη Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας, που από το 2018 υπάγεται στην Προεδρία της Δημοκρατίας, δηλαδή στον ίδιο τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι μετοχές της ανήκουν κατά 55% στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, 15% στην ASELSAN (κρατική αμυντική βιομηχανία ηλεκτρονικών συστημάτων), 10% στην κρατική Vakifbank, 15% στον κρατικό οργανισμό χημικών και μηχανολογικού εξοπλισμού MKE και 5% είναι μετοχές διασποράς.

H Roketsan παράγει μία ευρεία γκάμα προϊόντων, όπως τακτικά πυραυλικά συστήματα (TBM), αντιαεροπορικά συστήματα, βλήματα ανθυποβρυχιακού πολέμου, τορπίλες, συστήματα εγγύς προστασίας, βλήματα πυροβολικού, πολλαπλούς εκτοξευτήρες, αντιβαλλιστικά συστήματα κ.ά.


Πηγή