Ο υπουργός Εξωτερικών απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε στη συζήτηση της συμφωνίας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, επεσήμανε, πως δεν έγινε καμία χάρη στις ΗΠΑ και τόνισε πως επιθυμία της Ελλάδας είναι η 5ετής διάρκεια της, παρά τις αρχικές σκέψεις για 10ετή διάρκεια.
«Δεν κάναμε καμία χάρη στις ΗΠΑ. Είμαστε γενναιόδωροι απέναντι στο συμφέρον της πατρίδας. Θέλαμε την 5ετία. Δεν σας κρύβω ότι στην κυβέρνηση σκεφτήκαμε και την 10ετία. Θέλουμε την στρατιωτική παρουσία. Δεν παραστήσαμε ότι είμαστε αυτοί που διώχνουν τις βάσεις. Έχουμε σαφή θέση για το εθνικό συμφέρον. Θέλαμε και θέλουμε την παρουσία στη Θράκη», είπε ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε πως ένα από τα σημαντικά στοιχεία της συμφωνίας αφορά την Αλεξανδρούπολη, καθώς η κυβέρνηση θέλει τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη. Σύμφωνα μάλιστα, με τον κ. Δένδια η ενόχληση της Άγκυρας αποτελεί απόδειξη των ωφελημάτων από την ενδυνάμωση των σχέσεων Ελλάδας -ΗΠΑ.
Μήνυμα προς Τουρκία
Ο κ. Δένδιας αναφερόμενος στις προκλήσεις της Άγκυρας σχολίασε ακόμη πως η αναφορά στο προοίμιο για την απόφαση των δύο χωρών να περιφρουρήσουν και να προστατέψουν αμοιβαίως την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά τους κατά ενεργειών οι οποίες απειλούν την ειρήνη, περιλαμβανομένης της ένοπλης επίθεσης ή της απειλής επίθεσης, υπάρχει για να ακουστεί προς κάθε ακροατή.
Αιχμές προς Α. Σαμαρά
Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του υπουργού Εξωτερικών στον πατριωτισμό των κομμάτων, λέγοντας πως ουδείς αρνείται τον πατριωτισμό οποιουδήποτε. «Πως όμως προσλαμβάνεται ο πατριωτισμός; Πολλές φορές στην ιστορία μας ο πατριωτισμός κάλυψε ιδιοτελέστατες προσωπικές ατζέντες. Να δούμε λοιπόν πως νοηματοδοτεί ο καθένας τον πατριωτισμό; Η απραξία δεν συνιστά πατριωτισμό. Ο στρουθοκαμηλισμός δεν συνιστά πατριωτισμό», είπε, φράση που ερμηνεύθηκε ωε αιχμή προς τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για τα όσα είπε στην ομιλία του στο συνέδριο της ΝΔ. «Εμείς πιστεύουμε σε πατριωτισμό που πηγάζει από την αυτοπεποίθηση, την γνώση της ταυτότητάς μας. Σε ένα πατριωτισμό ανοικτό. Πιστεύουμε στην ανάγκη να είναι ανοικτή η Ελλάδα στα Βαλκάνια και όχι αιχμάλωτη των ελληνοτουρκικών διαφορών», κατέληξε.
Ν. Παναγιωτόπουλος: «Δεν είναι κακό να είσαι δεδομένος και αξιόπιστος»
Από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος έκανε λόγο για αναβαθμισμένη σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ και σχολίασε, απαντώνας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης πως «δεν είναι κακό να είσαι δεδομένος και αξιόπιστος». Όπως είπε, «η Ελλάδα μπορεί να θεωρηθεί ο αξιόπιστος ο σωστός εταίρος στην περιοχή κι αυτό οφείλουμε να το εκμεταλλευτούμε», καθώς «δεν είναι ανατολίτικο παζάρι, αλλά αναβαθμίζεται η στρατηγική σχέση και αναπτύσσεται πιο σφιχτή κοινή στρατιωτική κουλτούρα».
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μίλησε για κοσμογονία στην Αλεξανδρούπολη, η οποία εισέρχεται στο επίκεντρο από την εσχατιά και υποστήριξε ότι στις δύσκολες ώρες που διανούουμε δεν θα έπρεπε να υπάρχει κατηγορηματική αντίθεση για το κατά πόσο ωφελούνται τα εθνικά συμφέροντα. Ανέφερε ακόμη ότι με τη συμφωνία
Αντιδράσεις αντιπολίτευσης
Καταψηφίζει την επικαιροποιημένη αμυντική συμφωνία ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Γιώργο Κατρούγκαλο να κατηγορεί την κυβέρνηση πως παραχωρεί στις ΗΠΑ όσα δεν είχε παραχωρήσει ποτέ καμία κυβέρνηση στο παρελθόν. Μάλιστα, ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι όταν επανέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία θα επανατροποποποιήσει το κείμενο. Σημείωσε μάλιστα, ότι η θέση της Ελλάδας στις σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι σε χειρότερη θέση, καθώς δεν υπάρχουν οι απαραίτητες εγγυήσεις ασφάλειας στις διμερείς ελληνοτουρκικές θέσεις.
Υπέρ της συμφωνίας τοποθετήθηκε το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής αν και ο κ. Βασίλης Κεγκέρογλου την χαρακτήρισε «ανισοβαρή». Τη συμφωνία καταψηφίζουν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ25. Για «κατάπτυστη συμφωνία για αμερικανικές βάσεις», έκανε λόγο ο Γιάννης Μαρίνος από το ΚΚΕ, ενώ ο Αντώνης Μυλωνάκης από την Ελληνική Λύση μίλησε για συμφωνία υποτέλειας. Η Σοφία Σακοράφα από το ΜέΡΑ 25 χαρακτήρισε τη συμφωνία ετεροβαρή.
cnn.gr