Θετικά αποτελέσματα στις δοκιμές για νέο φάρμακο για την αποφρακτική υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια

Το φάρμακο βελτίωσε την ικανότητα άσκησης και την πρόσληψη οξυγόνου στους ασθενείς

Ελπίδες για τους ανθρώπους με υπετροφική μυοκαρδιοπάθεια γεννά η επιτυχής, σύμφωνα με την εταιρεία παραγωγής, δοκιμή νέου πειραματικού φαρμάκου για την πάθηση.

Αναλυτικότερα, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία Cytokinetics, το πειραματικό της φάρμακο βοήθησε ασθενείς με τη συγκεκριμένη γενετική καρδιακή πάθηση σε δοκιμή που είχε προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον ως προς τα αποτελέσματά της.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, το φάρμακο βελτίωσε την ικανότητα άσκησης και την πρόσληψη οξυγόνου στους ασθενείς με την καρδιακή πάθηση, σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Το Aficamten είναι ένα χάπι που θα λαμβάνεται μία φορά την ημέρα για την υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια ή HCM, μία γενετική ασθένεια στην οποία ο ασυνήθιστα παχύς καρδιακός μυς παρεμποδίζει τη λειτουργία της καρδιάς.

Σύμφωνα με την αμερικανική καρδιολογική εταιρεία American Heart Association, η πάθηση αυτή επηρεάζει περίπου 1 στους 500 ανθρώπους, αν και πολλοί παραμένουν χωρίς διάγνωση. Θεωρείται δε ως η πιο κοινή αιτία αιφνίδιου καρδιακού θανάτου σε αθλητές και νέους.

Εάν εγκριθεί από τις ρυθμιστικές Αρχές των ΗΠΑ, το φάρμακο θα ανταγωνιστεί το Camzyos της Bristol Myers Squibb Co., το οποίο εγκρίθηκε πέρυσι ως θεραπεία για την αποφρακτική HCM.

Η συμπωματική αποφρακτική υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια είναι μία καρδιακή πάθηση που έχει συχνά κληρονομικό χαρακτήρα. Μπορεί να είναι χρόνια, εξαντλητική και εξελισσόμενη.

Προκαλεί συμπτώματα όπως:

  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Ζάλη
  • Κόπωση

Η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια μπορει να προκαλέσει υπερκοιλιακές αρρυθμίες όπως κολπική μαρμαρυγή, αλλά και επικίνδυνες για τη ζωή κοιλιακές αρρυθμίες, όπως κοιλιακή ταχυκαρδία ή κοιλιακή μαρμαρυγή, ή αιφνίδιο θάνατο. Σε ένα ποσοστό ασθενών με υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια παρατηρείται απόφραξη του χώρου εξόδου της αριστερής κοιλίας, ενός τύπου λειτουργική στένωση και ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας, που ευθύνονται για τη δύσπνοια σε αυτούς τους ασθενείς.

Φωτογραφία: iStock
iatropedia.gr