Σήμερα, πραγματοποιείται η δεύτερη καταβολή της πρώτης αρωγής στους πληγέντες της Θεσσαλίας, όπως γνωστοποίησε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος , στο πλαίσιο της επίσκεψης του στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Λάρισας.
«Προχωρά και η διαδικασία στήριξης των πληττόμενων μέσα από τη διαδικασία της κρατικής αρωγής. Σήμερα, πραγματοποιείται η δεύτερη καταβολή της πρώτης αρωγής, εντός αυτής της εβδομάδας, μέσα από την πλατφόρμα arogi.gov.gr. Συγκεκριμένα, η σημερινή καταβολή αφορά 575 δικαιούχους συνολικού ύψους 2,5 εκατ. ευρώ. Έτσι, αυτή την εβδομάδα έχουν καταβληθεί αθροιστικά 11,1 εκατ. ευρώ. Και στο σύνολο, μέχρι τώρα, έχουν καταβληθεί 36,7 εκατ. ευρώ σε 6.648 δικαιούχους. Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι, πλέον, άρχισε η καταβολή πρώτης αρωγής και σε επιχειρήσεις, σε συνέχεια των στοιχείων που λάβαμε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Συγκεκριμένα, από τη σημερινή καταβολή, ένα ποσό 558.000 αντιστοιχεί σε 173 επιχειρήσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας και, ειδικότερα, της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, όπου είναι και η έδρα της συντριπτικής πλειοψηφίας των περιπτώσεων. Συνεπώς, ανάλογα με τη ροή στοιχείων από την Περιφέρεια θα προχωρήσει αντιστοίχως και η καταβολή της πρώτης αρωγής προς τις επιχειρήσεις » σημείωσε.
«Παράλληλα, οι Επιτροπές Κρατικής Αρωγής των Περιφερειών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, συνεχίζουν το έργο καταγραφής των αυτοψιών και για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν με τον αριθμό τους συνολικά να ανέρχεται, μέχρι εχθές Πέμπτη, σε 5.524 αιτήσεις, και 3.383 αυτοψίες.
Πέραν από τις επιχειρήσεις, μέσα από την πλατφόρμα της πρώτης αρωγής παρέχεται ενίσχυση και σε κτηνοτροφικές μονάδες. Αντίστοιχα στοιχεία, λοιπόν, αναμένονται και από τον ΕΛΓΑ, ώστε την επόμενη εβδομάδα να ξεκινήσουν και οι καταβολές της πρώτης αρωγής προς τις κτηνοτροφικές μονάδες.
Οι αιτήσεις προς την πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr, συνεχίζονται, αλλά – πλέον – με μειωμένο ρυθμό. Μέχρι πριν από λίγο, έχουν πραγματοποιηθεί 30.090 οριστικοποιημένες αιτήσεις, ενώ έχουν γίνει και 4.721 προσωρινές αιτήσεις. Παράλληλα, συνεχίζεται η διαδικασία διασταυρώσεων από τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής. Μέσα από τη διαδικασία αυτή, προκύπτει ότι ένας αξιοσημείωτος αριθμός από τις αιτήσεις αυτές δεν ανταποκρίνεται σε δικαιούχους, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που επιχειρείται παραπλάνηση της διαδικασίας. Συνεπώς, θέλω για ακόμα μια φορά να υπογραμμίσω ότι η διαδικασία που ακολουθείται έχει ασφαλιστικές δικλείδες που διασφαλίζουν ότι η ενίσχυση θα πάει σε αυτούς που την έχουν ανάγκη και το δικαιούνται. Και η ΑΑΔΕ δεν έχει σταματήσει τη διαδικασία αυτόματου εντοπισμού στα χωριά που έχουν πληγεί σημαντικά. Προς αυτή την κατεύθυνση, όσον αφορά το έργο της ΑΑΔΕ, προ ημερών στάλθηκε σε όλους σχετικό μήνυμα για να υποβάλλουν το IBAN τους στα φορολογικά τους στοιχεία, ώστε να μπορέσουν να λάβουν την ενίσχυση» συμπλήρωσε.
«Κάποιοι ανταποκρίθηκαν, αρκετοί, όμως, όχι. Δυστυχώς, η Θεσσαλία επλήγη μέσα σε λίγες μέρες από το προηγούμενο και από δεύτερο ακραίο πλημμυρικό φαινόμενο. Κυρίως ο Βόλος, αλλά και άλλες περιοχές της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδος και της υπόλοιπης χώρας. Και για αυτό το δεύτερο πλημμυρικό φαινόμενο προβλέπεται και έχει ενεργοποιηθεί το σχήμα της κρατικής αρωγής, με:
– ενίσχυση για την κάλυψη της οικοσκευής και των πρώτων αναγκών μέσα από τους Δήμους αυτή τη φορά, μέσα από έκτακτη χρηματοδότηση που θα τους χορηγηθεί
– επιχορήγηση προς τις επιχειρήσεις για την κάλυψη των ζημιών μέσα από τη συνεργασία με την Περιφέρεια, και
– παροχή στεγαστικής συνδρομής για τα κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές από τη Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων από Φυσικές Καταστροφές.
Και ισχύον όλα τα άλλα σχετικά μέτρα.
Όλοι οι εμπλεκόμενοι εργάζονται εντατικά, ώστε το έργο να προχωρά και η κρατική αρωγή να φτάσει σε όλους όσους την δικαιούνται » κατέληξε
enikonomia.gr