Θεόδωρος Πάγκαλος: Τρεις γάμοι, πέντε παιδιά και μια αντισυμβατική πολιτική πορεία

Στο γραφείο του σπιτιού του στην Ελευσίνα, όταν ακόμα δεν είχε μπει μέσα του, το μικρόβιο της πολιτικής, στο Παρίσι κατά τη διάρκεια των σπουδών του και τα επόμενα χρόνια στη σκιά του Ανδρέα Παπανδρέου κάπου στις αρχές της δεκαετίας του ’80 και στη συνέχεια πρωταγωνιστής στην κεντρική πολιτική σκηνή να διαχειρίζεται κρίσεις και να μιλάει δημόσια για το παρασκήνιο.

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος δεν κρύφτηκε ποτέ. Με τα λόγια του πάντα να προκαλούν αντιδράσεις. Για την υπόθεση των Ιμίων, για την αρπαγή του Αμπντουλάχ Οτσαλάν στην Κένυα. Μέχρι το «μαζί τα φάγαμε» που συνόψιζε τις απόψεις του για την ελληνική κρίση.

«Η φράση σημαίνει ότι ένα μεγάλο τμήμα από εμάς -τον ελληνικό λαό- συμμετείχαμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε μη ορθολογικές πρακτικές και συμπεριφορές, στην πορεία του χρόνου, σε σχέση με τις δαπάνες και τα έσοδα του κράτους. Αυτό που λέμε «δημοσιονομική κρίση» είναι και δικό μας δημιούργημα. Φυσικά δεν έχουν όλοι το ίδιο μερίδιο ευθύνης, η ευθύνη ξεκινάει από πάνω προς τα κάτω», έλεγε το 2012.

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος που πέθανε χθες στα 84 χρόνια της ζωής του, παντρεύτηκε 3 φορές κι απέκτησε 5 παιδιά. Ο τελευταίος του γάμος έγινε το 1994 με τη δημοσιογράφο Χριστίνα Χριστοφάκη, που δούλευε στο Γραφείο Τύπου του τότε πανίσχυρου υπουργού.

«Μπορεί να μην ήταν ποτέ ιδιαίτερα ωραίος, ήταν όμως ευφυής και ένα «δυνατό» μυαλό πάντα γοητεύει τις γυναίκες», δήλωσε η Χριστίνα Χριστοφάκη.

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος για τα Ίμια

Για την κρίση στα Ίμια είχε καταλογίσει δημόσια ευθύνες στον τότε αρχηγό ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Λυμπέρη.

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος αναζητούσε από την πρώτη στιγμή ένα μονοπάτι διαφυγής από την ένοπλη σύρραξη. Είχε κατηγορηθεί ότι ζήτησε να υποσταλεί η ελληνική σημαία και να δοθεί δημόσια η εξήγηση πως την πήρε ο αέρας.

«Είναι αλήθεια ότι συνηγόρησα υπέρ της αφαίρεσης της σημαίας και είπα ότι σημαία-σύμβολο δεν είναι οποιοδήποτε πανί με τα εθνικά χρώματα βάζει ο καθένας κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες όπου και όποτε του καπνίσει».

Τρία χρόνια μετά τα Ίμια, ο Θεόδωρος Πάγκαλος καλείται να διαχειριστεί την υπόθεση Οτσαλάν. Ο ηγέτης του PKK βρίσκεται στην ελληνική πρεσβεία στην Κένυα με τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας και των ΗΠΑ να γνωρίζουν τα πάντα.

Ο Οτσαλάν αιχμαλωτίζεται. Ο Πάγκαλος κατηγορείται για λανθασμένους χειρισμούς και παραιτείται από υπουργός Εξωτερικών.

«Ξέρω ότι με κατηγορούν για την υπόθεση Οτσαλάν».

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος για την ελληνική κρίση

Οι φαρμακερές ατάκες συνεχίστηκαν και τα επόμενα χρόνια.

«Οι αγανακτισμένοι στην πλατεία Συντάγματος είναι ένα μείγμα από κομμουνιστές, φασίστες και μ@λ@».

Είναι η εποχή που ένα ολόκληρο έθνος ψάχνει απαντήσεις για τη χρεοκοπία.

«Όταν στο Δημόσιο βάζεις τον κοπρίτη επειδή σε ψηφίζει η οικογένειά του και παίρνεις πολλούς σταυρούς, ε τότε ο κοπρίτης θα μείνει κοπρίτης σε όλη του τη ζωή. Ξέρει ότι ποτέ δεν πρόκειται να απολυθεί».

Εξαπέλυσε σφοδρές επιθέσεις σε πολιτικούς αντιπάλους, τάχθηκε υπέρ της παραμονής στο ευρώ και προειδοποιούσε για τους κινδύνους σε αντίθετη περίπτωση.

«Η επιστροφή στη δραχμή σημαίνει ότι την επόμενη μέρα οι τράπεζες θα κατακλυστούν από τρομαγμένο πλήθος που θα θέλει να αποσύρει τα χρήματά του. Ο στρατός θα πρέπει να προστατεύσει με τάνκς τις τράπεζες επειδή δεν θα επαρκούν οι αστυνομικές δυνάμεις. Θα ξεσπάσουν ταραχές σε όλη τη χώρα, τα καταστήματα θα αδειάσουν και μερικοί άνθρωποι θα πηδήξουν από το παράθυρο».

Το αντίο του Θεόδωρου Πάγκαλου στον Μίκη Θεοδωράκη

Το 2021 είχε αποχαιρετήσει τον Μίκη Θεοδωράκη με 10 λέξεις. Τα προβλήματα υγείας είχαν αρχίσει να γίνονται έντονα.

«Καλό ταξίδι φίλε μου. Σε λίγο θα σε συναντήσω ξανά…».

Πριν από τις εκλογές του 2012 αποφάσισε μετά από 32 χρόνια παρουσίας στη Βουλή να αποσυρθεί. 11 χρόνια μετά άφησε την τελευταία του πνοή, με τον θάνατό του να κλείνει έναν ιστορικό κύκλο της νεότερης εποχής.


Πηγή