Θέμα ωρών οι ανακοινώσεις για το ρεύμα – Τα βασικά σημεία του σχεδίου για τη μείωση των τιμών

To σχέδιο αυτό αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουνίου και να ισχύσει έως το τέλος του τρέχοντος έτους, ωστόσο δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί και το 2023. Αναλυτικά, σύμφωνα με το σχέδιο προβλέπονται τα εξής:

  • Θα αφορά σε όλους, δηλαδή τους οικιακούς καταναλωτές και τις επιχειρήσεις και όχι μόνο την κύρια κατοικία.
  • Συνέχιση των επιδοτήσεων για τους λογαριασμούς ρεύματος των πολιτών έως τις 300 κιλοβατώρες, προκειμένου οι τιμές να παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα των 15 λεπτών η κιλοβατώρα.
  • Επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή που θα οδηγεί σε δραστική μείωση των λογαριασμών ρεύματος αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2022 προκειμένου αυτοί να επανέλθουν στα επίπεδα του καλοκαιριού του 2021 , πριν την εκδήλωση της ενεργειακής κρίσης .
  • Αναμένεται να μπει και φρένο στην ρήτρα αναπροσαρμογής που έχει επιβαρύνει τους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών.
  • Το επιπλέον κόστος αυτής της παρέμβασης για το υπόλοιπο του έτους εκτιμάται ότι θα να είναι περίπου στα 5 δισ. ευρώ. Όπως έχει αναφέρει ο Πρωθυπουργός, η παρέμβαση θα χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά και από την φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών.

Τι θα γίνει με τα ευάλωτα νοικοκυριά

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο του σχεδίου τα ευάλωτα νοικοκυριά αναμένεται να έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς ρεύματος σε περισσότερες δόσεις προκειμένου να αποφευχθούν οι διακοπές ρεύματος.


Πηγή