Τέμπη: Το λάθος του σταθμάρχη που οδήγησε στην τραγωδία

Το λάθος που οδήγησε στη σύγκρουση

Όπως αποκαλύπτει ο δημοσιογράφος, Βασίλης Λαμπρόπουλος, ο σταθμάρχης την ώρα που διέρχονταν τα τρένα, έδινε οδηγίες σε μια άλλη, τρίτη αμαξοστοιχία. Αφηρημένος, γύρισε το κλειδί αλλά ξέχασε να το επαναφέρει, με αποτέλεσμα τα δύο τρένα να μπουν σε τροχιά σύγκρουσης, επί 12 λεπτά.

Ο σταθμάρχης, 59 ετών, βρισκόταν σε αυτό το πόστο μόλις τις τελευταίες 40 ημέρες. Η προηγούμενη ειδικότητά του, όπως λέει στο MEGA ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον ΟΣΕ, ήταν αχθοφόρος.

– Ήταν στον ΟΣΕ, είχε φύγει και ξαναγύρισε.

– Είχε κάποια ειδικότητα; Γιατί ακούστηκε ότι ήταν αχθοφόρος.

– Ναι, νομίζω ναι ότι αυτή ήταν η ειδικότητά του.

Είχε κάνει έναν χρόνο εκπαίδευση και σύμφωνα με πληροφορίες ήταν εργαζόμενος του ΟΣΕ.

Ο Βασίλης Λαμπρόπουλος αποκάλυψε το μοιραίο λάθος του σταθμάρχη που έφερε τις δύο αμαξοστοιχίες σε τροχιά σύγκρουσης.

«Είπε ότι εκείνη την ώρα που είχε έρθει το τρένο, ‘εγώ προσπαθούσα να βάλω στην κατάλληλη θέση, να παρκάρω’, να το πω μέσα σε εισαγωγικά, ένα άλλο τοπικό τρένο. Άλλαξα λοιπόν τα κλειδιά των γραμμών, ‘δεν τα επανάφερα στη θέση τους, έγινε εκεί ένα λάθος με τα κλειδιά των γραμμών και έβαλα το τρένο το οποίο αναχώρησε από τη Λάρισα και έβαλα χωρίς να το αντιληφθώ στην γραμμή που ερχόταν η εμπορική αμαξοστοιχία από την Κατερίνη’»

Το λάθος αυτό οδήγησε το ένα τρένο απέναντι από το άλλο για 12 ολόκληρα λεπτά. Αυτή είναι και η μοιραία εντολή που έδωσε ο 59χρονος και οδήγησε στον θάνατο δεκάδες αθώους ανθρώπους.

Ο 59χρονος σταθμάρχης συνελήφθη το μεσημέρι και μετά τη συλλογή των πρώτων στοιχείων σχετικά με τις αιτίες της τραγωδίας, οι εισαγγελικές αρχές θα προχωρήσουν στην άσκηση ποινικών διώξεων.


Πηγή