Τέμπη: Τα διεθνή ΜΜΕ για την ανείπωτη τραγωδία με τη σύγκρουση των δύο τρένων

Με το «Μοιρολόι» της Μαρίας Φαραντούρη σε μουσική του Τούρκου συνθέτη, Ζουλφί Λιβανελί και με τους στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου και το μήνυμα: «Στεκόμαστε δίπλα στον αδελφό λαό της Ελλάδας», το CNN Turk εκφράζει τη συμπαράσταση του για την τραγωδία των Τεμπών.

Τα μεγάλα διεθνή δίκτυα καταγράφουν λεπτό προς λεπτό τις έρευνες που γίνονται στο σημείο της φονικής σύγκρουσης των τρένων.

«Σε αυτό το μέρος δεν γίνονται θαύματα. Δεν βρίσκουν ζωντανούς. Οι διασώστες εκτελούν το μακάβριο έργο τους μέσα σε μια σιωπή που σοκάρει. Κάθε φορά που ανασύρεται ένα κομμάτι στραπατσαρισμένου μετάλλου αποκαλύπτονται μέλη των θυμάτων. Ό,τι απέμεινε από ζωές που βρήκαν ένα ξαφνικό και φρικτό τέλος», ανέφερε το δίκτυο Sky News.

«Το επιβατικό τρένο βγήκε από τη σήραγγα με ταχύτητα περίπου 160 χλμ την ώρα. Κάποια από τα βαγόνια βρίσκονται ακόμα στις ράγες. Και συγκρούστηκε με το φορτηγό τρένο που ερχόταν από την αντίθετη κατεύθυνση. Κάποια από τα κοντέινερ που μετέφερε είναι ακόμα εκεί. Ακολούθησε μια καταστροφική έκρηξη. Εκείνη η άμορφη μάζα μετάλλου ήταν βαγόνι. Έχει παραμορφωθεί από την υψηλή θερμοκρασία που έφτασε τους 1.300 βαθμούς Κελσίου»,

»Κάποιες οικογένειες αναμένουν ακόμη νέα για τους δικούς τους ανθρώπους, οι αρχές προσπαθούν να ταυτοποιήσουν τα θύματα στο τοπικό νοσοκομείο ενώ μεγαλώνει η οργή. Ειρηνικές διαδηλώσεις έγιναν στη Θεσσαλονίκη όπου έπρεπε να τελειώσει το ταξίδι των επιβατών καθώς και στην Αθήνα από όπου ξεκίνησαν. Οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο προκήρυξαν 24ωρη απεργία λέγοντας πως η παραμέληση του κλάδου από την κυβέρνηση ήταν η αιτία της σύγκρουσης. Τα αιτήματα της ομοσπονδίας τους για περισσότερο προσωπικό, εκπαίδευση και σύγχρονα συστήματα ασφάλειας πετάχτηκαν στον κάλαθο των αχρήστων», ανέφερε το δελτίο του CNN.

Στο επίκεντρο των ρεπορτάζ οι κινητοποιήσεις των διαδηλωτών που ζητούν να αποδοθούν ευθύνες για τη φονική σύγκρουση.

«Απτόητοι παρά τις κακές καιρικές συνθήκες διαδηλωτές στην πρωτεύουσα μετέφεραν την οργή τους μπροστά στα γραφεία της εταιρείας σιδηροδρόμων της χώρας Hellenic Train. Οι διαδηλωτές λένε ότι το αίμα των δεκάδων ανθρώπων που σκοτώθηκαν στη μετωπική σύγκρουση μεταξύ του επιβατικού και του φορτηγού τρένου το βράδυ της Τρίτης βρίσκεται πάνω στα χέρια της εταιρείας», δήλωσαν απεσταλμένοι του δικτύου France24.

Σε άρθρο με τίτλο «Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις», οι New York Times γράφουν ότι«η αναβάθμιση της ασφάλειας των σιδηροδρόμων στην Ελλάδα έχει σταματήσει εδώ και χρόνια. Η τεχνολογία θα είχε σταματήσει αυτόματα τα τρένα πριν από την σύγκρουση. Χρόνιες καθυστερήσεις και παραμέληση άφησαν την Ελλάδα με ένα χωλό σύστημα» αναφέρει η εφημερίδα.


Πηγή