Τέμπη: Τα αίτια της τραγωδίας στα Τέμπη και το νομικό πλαίσιο της υπόθεσης

Ο Θάνος Ασκητής  είπε πως το δύσκολο κομμάτι είναι να θεραπευτεί η ψυχή των γονιών των αδικοχαμένων νέων.

«Είμαστε ένας λαός που από την παιδική ηλικία δεν μαθαίνει τη  ευθύνη. Είμαστε μία χώρα που δεν έχουμε το αίσθημα της συνέπειας. Η ανθρώπινη ψυχή πονάει. Πώς μπορούμε να θεραπεύσουμε την ψυχή των γονιών. Να σας θυμίσω πως στο άλλο ατύχημα στα Τέμπη ένας αυτούς που σώθηκαν αυτοκτόνησε».

Ο Θανάσης Λεβέντης αναφέρθηκε στο δυστύχημα, λέγοντας πως για πολύ καιρό έκαναν απεργίες για να καταγγείλουν την απουσία των συστημάτων ασφάλειας.

«Έχω εμπιστοσύνη τους εμπειρογνώμονες. Εδώ πρέπει να κάνουμε καταμερισμό ευθυνών. Το 2010 είχαμε βγάλει ένα βίντεο σαν Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και καλούσαμε τη Πολιτεία για το τι πρέπει να κάνει για να έχουμε ένα σύγχρονο ποιοτικό σιδηρόδρομο αλλά κανείς δεν απαντούσε και δεν άκουγε. Όταν ένας οργανισμός που από το 2010 έχει μία καθοδική πορεία, τότε οι εργαζόμενοι προσπαθούσαμε με αυτά τα χρήματα να παρέχουμε ασφάλεια. Και την παρείχαμε την ασφάλεια», είπε αρχικά.

«Τα χρήματα που εισπράχθηκαν για τους σιδηροδρόμους είναι πάνω από 700 εκατομμύρια. Δεν ολοκλήρωσαν τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρόμων. Έχουμε κάνει καταγγελίες και παραστάσεις και απεργίες. Σύμφωνα με πρόσφατο ΦΕΚ, για να λειτουργεί σωστά ο σιδηρόδρομος πρέπει να έχει 410 σταθμάρχες ενώ είμαστε 135 άτομα», συμπλήρωσε.

Ο Σπύρος Δημητρίου αναφέρθηκε στην τραγωδία, λέγοντας πως θα πρέπει να καθίσουν στο εδώλιο πολλοί άνθρωποι.

«Αυτό που διακρίνω είναι πως γίνεται μία έντονη προσπάθεια από την Πολιτεία να αποδώσει όλες τις ευθύνες στον σταθμάρχη. Όταν ένα διοικητικό σύστημα είναι υπεύθυνο για την ασφάλεια των πολιτών και αυτό δεν λειτουργήσει τότε νομικά θα πρέπει να καθίσουν στο εδώλιο πάρα πολύ άνθρωποι».

Ο κ. Λεβέντης δήλωσε πως πρέπει άμεσα να γίνουν προσλήψεις εξιδεικευμένου προσωπικού.


Πηγή