Τέμπη: Σοκαριστικές μαρτυρίες επιζώντων – «Δεν ήξερα αν ζούσα όνειρο ή πραγματικότητα»

Είναι ο 20χρονος Θανάσης Γεωργούσης. Φοιτητής στην σχολή ηλεκτρολόγων μηχανικών του ΑΠΘ και ένας από τους επιζώντες της μοιραίας αμαξοστοιχίας. Σήμερα μιλά αποκλειστικά στο LIVE NEWS για όλα όσα έζησε.

«Προσπαθούσα να καταλάβω αν αυτό που ζούσα ήταν όνειρο, ταινία, πραγματικότητα. Δεν είχα επίγνωση του τι γινόταν».

«Το παράθυρο έφτασε στο ταβάνι»

Ο Θανάσης έμπαινε σε αυτό το τρένο τουλάχιστον δύο με τρεις φορές τον μήνα. Παρά τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις, ούτε που περνούσε από το μυαλό του ότι δύο τρένα μπορούν να συγκρουστούν μετωπικά εν έτει 2023.

«Ένα φρένο στιγμιαίο. Αρκετό για να κοιτάξουμε ο ένας τον άλλον και να πούμε τι είναι αυτό. 7 – 8 δευτερόλεπτα έτσι το θυμάμαι, απλώς χτυπιόμασταν ανελέητα στα τοιχώματα του κουπέ».

Μετά τη σύγκρουση, το απόλυτο χάος. Φωτιά, συντρίμμια, ουρλιαχτά, με το βαγόνι στο οποίο επέβαινε να έχει αναποδογυρίσει.

«Το παράθυρο που ήταν στα δεξιά μου ξαφνικά ήταν στο ταβάνι. Ήταν σε μεγάλο ύψος και δεν μπορούσαμε απλά να βγούμε από το σπασμένο τζάμι και να πέσουμε στο λιβάδι. Αρχίσαμε να πετάμε βαλίτσες έξω από το βαγόνι για να μειώσουμε την πτώση μας».

Άλλωστε δεν υπήρχε άλλη εναλλακτική. Βλέποντας το κυλικείο στο μπροστινό βαγόνι να έχει τυλιχθεί στις φλόγες, ο απεγκλωβισμός από το σπασμένο τζάμι ήταν μονόδρομος.

«Η φωτιά ήταν δίπλα μας. Η φωτιά ήταν στην αρχή του βαγονιού. 5 – 6 μέτρα από εμάς. Δεν πρέπει να είχαν περάσει 10 λεπτά από τότε που είχα σηκωθεί και είχα πάει στο κυλικείο. Δέκα λεπτά πρέπει να ήταν. Αν αυτή την απόφαση την είχαμε πάρει 10 λεπτά αργότερα ούτε που μπορώ να φανταστώ τι θα είχε συμβεί».

«Σκέφτομαι αν θα μπορούσα να κάνω κάτι»

«Τώρα το συνειδητοποιώ. Δεν είναι εύκολο».

Έχουν περάσει 17 μέρες και η Δήμητρα Ιωακειμίδου ακόμα σκέφτεται ξανά και ξανά τις στιγμές της απόλυτης φρίκης και αν θα μπορούσε να κάνει κάτι παραπάνω για να σώσει συνανθρώπους.

«Καθόλου, γιατί αρχικά σκέφτομαι ότι θα μπορούσα να κάνω κάτι παραπάνω».

Ένας άλλος επιβάτης από το τέταρτο βαγόνι, περιγράφει στο LIVE NEWS πως κατάφερε να απεγκλωβιστεί μαζί με άλλους συνεπιβάτες.

«Η πόρτα, ήμασταν τυχεροί, ήταν σπασμένη. Την είδαμε σπασμένη και πηδήξαμε έξω. Κατεβήκαμε από την πόρτα. Ήταν το τρένο μας και το άλλο τρένο και ουσιαστικά είχαμε εγκλωβιστεί ανάμεσα στα τρένα και τότε ήταν που φοβηθήκαμε πιο πολύ. Εκεί φοβήθηκα πιο πολύ από τη σύγκρουση γιατί φοβόμουν κάποια έκρηξη ή κάτι τέτοιο».

Είναι οι εικόνες και στιγμές χαραγμένες στο μυαλό και τη ψυχή τους. Νεαροί και νεαρές που μεγάλωσαν απότομα μέσα σε μια νύχτα.


Πηγή