Τέμπη: Σε απεργιακό ξεσηκωμό όλη η χώρα μετά την τραγωδία στα Τέμπη – Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι προσυγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας συνδικάτων και εργατικών κέντρων στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας για το δυστύχημα στα Τέμπη.

Ηδη κλειστή είναι αυτήν την ώρα η Αμαλίας, η Σταδίου αλλά και η Πανεπιστημίου.

Η συγκέντρωση στην Αθήνα έχει προγραμματιστεί, για τις 12:30, στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

Στη σημερινή απεργία θα συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι σε Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ, όπως ανακοίνωσαν τα έξι σωματεία τους, τονίζοντας ότι «κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, απαιτώντας να αποδοθούν πραγματικές ευθύνες όσο ψηλά και εάν βρίσκονται, για να μην περάσει το έγκλημα των Τεμπών στη λήθη και για να ανατραπεί η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, που βάζει την προστασία της ανθρώπινης ζωής στο ζύγι του κόστους».

Τα Μέσα σταθερής τροχιάς θα λειτουργήσουν από τις 11.00 το πρωί έως τις 17.00 (μετρό γραμμή 1 & τραμ 11.00 – 17.00, μετρό γραμμή 2 & 3 12.00 – 16.00) προκειμένου να διευκολυνθούν οι διαδηλωτές να συμμετάσχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις, ενώ χειρόφρενο τραβούν αστικά λεωφορεία και τρόλεϊ.

«Να μην περάσει το έγκλημα των Τεμπών στη λήθη»

Στην ανακοίνωση των εργαζομένων επισημαίνεται:

«Οι εργαζόμενοι στη ΣΤΑ.ΣΥ., βαθιά συγκλονισμένοι από τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, απαιτώντας να αποδοθούν πραγματικές ευθύνες όσο ψηλά και εάν βρίσκονται, για να μην περάσει το έγκλημα των Τεμπών στη λήθη και για να ανατραπεί η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, που βάζει την προστασία της ανθρώπινης ζωής στο ζύγι του κόστους.

Διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε για προσλήψεις μόνιμου και τακτικού προσωπικού στη ΣΤΑ.ΣΥ., την προμήθεια όλων των αναγκαίων ανταλλακτικών και την αποκατάσταση όλων των συρμών.

Θεωρούμε ότι η Διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ. πρέπει να σταματήσει να αναζητά τρόπους ποινικοποίησης των αγώνων μας και να επιζητήσει τον διάλογο με τους εργαζόμενους, να λάβει σοβαρά υπόψη τις παρατηρήσεις μας και να προωθήσει το συντομότερο δυνατό λύσεις, ώστε να ενισχυθεί στο μέγιστο βαθμό η ασφάλεια των συγκοινωνιών των Μέσων Σταθερής Τροχιάς.

Συμμετέχουμε στην 24ωρη απεργία του Εργατικού Κέντρου Αθηνών την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023, καθώς και στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την ίδια μέρα στην πλατεία Συντάγματος και ώρα 13:00. Προς διευκόλυνση της προσέλευσης των διαδηλωτών στη συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος, ενημερώνουμε ότι τα μέσα σταθερής τροχιάς θα λειτουργήσουν από τις 11:00 έως τις 17:00».

Σημειώνεται ότι και τα πρωτοβάθμια Σωματεία εργαζομένων της Hellenic Train συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους με μία νέα 48ωρη απεργία την Τρίτη 7 και την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023.

24ωρη απεργία σε όλα τα πλοία που αναχωρούν από τον Πειραιά

Παράλληλα, την κήρυξη 24ωρης απεργίας για την Τετάρτη 8/3/2023, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων που αναχωρούν από το λιμάνι του Πειραιά, αποφάσισε σε σημερινή της συνεδρίαση η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), με αφορμή τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη. Η κινητοποίηση αρχίζει στις  00.01 τα ξημερώματα της Τετάρτης έως στις 24.00 της ίδιας ημέρας.

Στις πορείες θα συμμετέχουν:

• ΑΔΕΔΥ & εργατικά κέντρα

• ΟΛΜΕ & ΔΟΕ

• Φοιτητικοί Σύλλογοι

• Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας

• Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών

Επεισόδια στην Πάτρα

Στην Πάτρα επεισόδια σημειώθηκαν στον σταθμό του ΟΣΕ όταν στο τέλος της πορείας όταν ομάδα αποσπάστηκε από την πορεία και επιτέθηκε κατά των αστυνομικών. Η αστυνομία χρησιμοποίησε χειροβομβίδες κρότου λάμψης για να διασπάσει το πλήθος.

Υλικές ζημιές σημειώθηκαν στον ΟΣΕ της Πάτρας.

Μεγάλη πορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Ο κόσμος συρρέει στο κέντρο της Αθήνας προκειμένου να δώσει το παρών στη μεγάλη πορεία για την τραγωδία των Τεμπών.

Τα εναέρια μέσα πετούν πάνω από την πρωτεύουσα, ενώ οι Αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή.

Πορείες πραγματοποιούνται και σε άλλες πόλεις της χώρας, όπως Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Λάρισα.


Πηγή