Τέμπη: Πρώτο θέμα στα διεθνή ΜΜΕ το δυστύχημα στις ράγες

Τα ρεπορτάζ συνοδεύονται από οπτικοακουστικό υλικό περιγράφοντας την αρχική αντίδραση του κόσμου ήδη από την Τετάρτη, μέχρι την κορύφωση των επεισοδίων την Πέμπτη 2 Μαρτίου και τις συγκρούσεις με την αστυνομία.

WSJ: Συγκρούσεις διαδηλωτών

Η Wall Street Journal με τίτλο «Συγκρούσεις διαδηλωτών στην Ελλάδα με την αστυνομία μετά από σιδηροδρομικό δυστύχημα που σκότωσε δεκάδες» κάλυψε ζωντανά τα επεισόδια στην Αθήνα.

Όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ της «οι οδομαχίες μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας ξέσπασαν έξω από τα γραφεία ενός σιδηροδρομικού φορέα στην Ελλάδα την Τετάρτη, μια ημέρα μετά το ατύχημα τρένου που σκότωσε δεκάδες ανθρώπους. Ο πρωθυπουργός της χώρας είπε ότι όλα δείχνουν «ένα τραγικό ανθρώπινο λάθος» και δεσμεύτηκε να το διερευνήσει.

Euronews: «Ο πόνος έχει μετατραπεί σε οργή»

Σε ρεπορτάζ της, η δημοσιογράφος του Euronews επικεντρώνεται περισσότερο στην οργή των εργαζόμενων του ΟΣΕ παρά στην σύγκρουση με την αστυνομία έχοντας τίτλο «Ο πόνος έχει μετατραπεί σε οργή».

Όπως σημειώνεται, οι Έλληνες σιδηροδρομικοί εργαζόμενοι απεργούν καθώς η οργή διογκώνεται για το θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα που σκότωσε τουλάχιστον 46 ανθρώπους αργά την Τρίτη.

Deutsche Welle: Οργή σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Με τίτλο «Η κυβέρνηση παραδέχεται αποτυχίες δεκαετιών» η Deutsche Welle κατέγραψε τις βίαιες συγκρούσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας.

Όπως αναφέρει ειδικότερα, «το απόγευμα της Τετάρτης, διαδηλωτές πέταξαν πέτρες στα γραφεία της σιδηροδρομικής εταιρείας στην Αθήνα, προτού διαλυθούν από την αστυνομία με χρήση δακρυγόνων. Η οργή ξεχύθηκε επίσης στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ελλάδας στο βόρειο τμήμα της χώρας, που ήταν και προορισμός ενός από τα τρένα που συγκρούστηκαν.

BBC: Πέτρες οι διαδηλωτές, δακρυγόνα η ΕΛΑΣ

Το BBC έγραψε πως την Τετάρτη, ταραχοποιοί συγκρούστηκαν με την αστυνομία έξω από τα κεντρικά γραφεία της Hellenic Train στην Αθήνα.

Χρησιμοποιήθηκαν δακρυγόνα για να διαλύσουν τους διαδηλωτές, οι οποίοι πέταξαν πέτρες και άναψαν φωτιές στους δρόμους. Σε μια σιωπηλή αγρυπνία στη Λάρισα για τη μνήμη των θυμάτων του περιστατικού, ένας διαδηλωτής είπε ότι ένιωθε ότι η καταστροφή είχε έρθει εδώ και πολύ καιρό.

Μηνύματα από Κομισιόν, ΗΠΑ, βασιλιά Κάρολο

Πλήθος ηγετών έχει εκφράσει τα συλλυπητήριά του για το τραγικό συμβάν που έχει βυθίσει όλη την Ελλάδα στον θρήνο.

Ανάμεσα σε αυτούς και πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος με ανάρτησή του στο Twitter, εξέφρασε εκ μέρους του ίδιου, του αμερικανικού λαού αλλά και της συζύγου του, Τζιλ, συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και ευχήθηκε στους τραυματίες γρήγορη και πλήρη ανάρρωση.

Συγκλονισμένος από τη σιδηροδρομική τραγωδία με τη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 57 ανθρώπους είναι ο βασιλιάς Κάρολος, ο οποίος εξέφρασε και τα συλλυπητήριά του.

Ο βασιλιάς Κάρολος έστειλε επιστολή στην πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαρόπουλου και εκφράζει συλλυπητήρια για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. «Η σκέψη μας, οι προσευχές μας και τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια σε όλους όσοι χτυπήθηκαν από αυτή τη φοβερή τραγωδία», σημειώνει χαρακτηριστικά.


Πηγή