Τέμπη: Χρόνια λάθη & παραλείψεις οδήγησαν στην τραγωδία

Ο σταθμάρχης

Πιάνοντας το νήμα από την πρώτη στιγμή της τραγωδίας, οι προβολείς πέφτουν στον άπειρο σταθμάρχη που, όπως αποκαλύπτει σήμερα το «ΒΗΜΑ της Κυριακής», μέσα σε μια αλληλουχία λαθών και το πρόβλημα που αναφέρει με το κλειδί, αδυνατεί να προχωρήσει και σε ηλεκτρονική χάραξη της πορείας του Intercity 62 που θα εντόπιζε την αμαξοστοιχία στη λάθος γραμμή.

Ο μηχανοδηγός

Κρίσιμο ερώτημα, γιατί ο άτυχος μηχανοδηγός της επιβατικής αμαξοστοιχίας που βρίσκεται στην αντίθετη γραμμή και έχει προβλήματα στη συνεννόηση με τον σταθμάρχη, δεν επικοινώνησε με συντονιστή μηχανοδηγό στα γραφεία της HELLENIC TRAIN που διέθετε πίνακα με ηλεκτρονικό σύστημα γεωεντοπισμού τρένων και θα τον πληροφορούσε πως υπάρχει στην ίδια γραμμή η εμπορευματική αμαξοστοιχία.

«Εάν ένας δεν εφαρμόσει τον κανονισμό κυκλοφορίας των τρένων, δε γίνεται ζημιά. Από τον δεύτερο και τον τρίτο γίνεται ζημιά», αναφέρει χαρακτηριστικά μιλώντας στο MEGA συνταξιούχος μηχανοδηγός με μακρά εμπειρία.

Τρία άτομα θα μπορούσαν, όπως λέει, να διορθώσουν εκείνη τη μαύρη νύχτα τα λάθη του σταθμάρχη. Ο μηχανοδηγός, ο προϊστάμενος της αμαξοστοιχίας και ο κλειδούχος.

«Δεύτερο λάθος μηχανοδηγού, είναι ότι δεν έκανε εκφώνηση της αμαξοστοιχίας, ότι αναχωρεί η αμαξοστοιχία 62 από τη Λάρισα με προορισμό τους Νέους Πόρους. Ο προϊστάμενος της αμαξοστοιχίας έπρεπε να τραβήξει την αυτόματη πέδη ώστε να σταματήσει η αμαξοστοιχία διότι πηγαίνανε σε αντίθετο ρεύμα.

»Και ο κλειδούχος δεν είναι άμοιρος ευθυνών, είναι δεξί χέρι του σταθμάρχη. Έπρεπε ο ίδιος να φωνάξει το τρένο αν δεν προλάβαινε να συνεννοηθεί με τον σταθμάρχη, και έτσι δε θα γινόταν τίποτα».

Η τηλεδιοίκηση

Η τραγωδία αποκαλύπτει, την ίδια ώρα, την εγκατάλειψη του συστήματος τηλεδιοίκησης του σιδηροδρόμου για την οποία έχει προειδοποιήσει από τον Οκτώβριο του 2021 η Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο προς τον υπουργό Μεταφορών, από το 2015 ως το 2017 υπήρχε χαμηλή πρόοδος στην υλοποίηση του έργου εξαιτίας του αναδόχου, και στη συνέχεια, από το 2017 ως το 2021, υπήρξαν επίσης καθυστερήσεις με υπαιτιότητα της ΕΡΓΟΣΕ που αποζημιώνει μάλιστα για αυτές, παρανόμως, τον ανάδοχο.

Οι προειδοποιήσεις εργαζομένων

Τα κενά ασφαλείας στον σιδηρόδρομο είχαν εντοπιστεί και πριν από περίπου 4 μήνες από τους μηχανοδηγούς και από σταθμάρχη που είχε συντάξει δύο τηλεγραφήματα.

31 Οκτωβρίου 2022: «Σας γνωρίζουμε ότι όλα τα φωτοσήματα (είσοδος – έξοδος) στους Νέους Πόρους είναι τελείως σβηστά, με αποτέλεσμα την έντονη διαμαρτυρία των μηχανοδηγών».

Ακολούθησε ίδιο τηλεγράφημα στις 16 Νοεμβρίου με αριθμό 90, στο οποίο ο σταθμάρχης που το είχε συντάξει έλεγε ακριβώς τα ίδια πράγματα και ενημέρωνε και πάλι τους υπευθύνους για τη μη λειτουργία των φωτοσημάτων.

Το χρονικό όσων προηγήθηκαν της τραγωδίας θέτει διαρκώς ερωτήματα που αναμένεται να απαντηθούν από τη δικαιοσύνη σε όλα τα επίπεδα ευθυνών.


Πηγή