Τέμπη: Aυτοί είναι οι μηχανοδηγοί που έχασαν τη ζωή τους

Το «Live News» με τη βοήθεια ειδικών στέκεται στα όσα έγιναν και αποκαλύπτει ένα άγνωστο στοιχείο που πιθανότατα έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην τραγωδία. Κάτι που ίσως καθησύχασε και δεν υποψίασε τους δύο μηχανοδηγούς του μοιραίου Intercity όταν ο σταθμάρχης της Λάρισας τους έστειλε στο αντίθετο ρεύμα, λίγα λεπτά πριν τη φονική σύγκρουση.

Οι συνομιλίες

Βράδυ Τρίτης ώρα 21:40. Μία ώρα και 41 λεπτά πριν το δυστύχημα, το Intercity 62 φτάνει στον σταθμό Παλαιοφάρσαλου. Εκεί θα παραμείνει για 48 λεπτά, εξαιτίας ενός προβλήματος που διαπιστώνεται στην ηλεκτροδότηση. Οι μηχανοδηγοί παίρνουν εντολή να ξεκινήσουν και να κινηθούν στο ρεύμα καθόδου. Κάτι που όπως βλέπουμε έχει γραφτεί και στο βιβλίο κίνησης.

-«Αγγέλω 62 από γραμμή καθόδου ώρα 22:38».

Από Παλαιοφάρσαλα μέχρι Λάρισα η αμαξοστοιχία κινείται στο αντίθετο ρεύμα, λόγω του προβλήματος ηλεκτροδότησης, με όλα τα μέτρα ασφαλείας. Στις 22:38 όταν το μοιραίο Intercity φτάνει στη Λάρισα, διαβάζουμε στο βιβλίο καταγραφών.

-Από γραμμή καθόδου μέσω διαγωνίου στη γραμμή εισόδου 2η γραμμή.

Είναι η στιγμή που ο κλειδούχος μιλάει με τον σταθμάρχη της Λάρισας.

Οι επιβάτες που περίμεναν στον σταθμό της Λάρισας επιβιβάζονται και η νέα εντολή στους μηχανοδηγούς είναι η εξής:

-Περάστε κόκκινο φωτόσημο εξόδου έως και φωτόσημο εισόδου Νέων Πόρων.

Περίπου 500 μέτρα μετά τον σταθμό της Λάρισας και ενώ το Intercity είχε ξεκινήσει κανονικά στο ρεύμα ανόδου για Θεσσαλονίκη, αυτό το κλειδί το οδηγεί στο αντίθετο.

Ολέθριο το λάθος του σταθμάρχη

Το ποια ακριβώς ήταν η αντίδραση των δύο μηχανοδηγών αναμένεται να διαπιστωθεί όταν δοθούν στη δημοσιότητα όλες οι συνομιλίες. Συνταξιούχος σταθμάρχης από την Θεσσαλονίκη, τονίζει στο «Live News» ότι βάσει κανονισμών, οι μηχανοδηγοί θα έπρεπε να επικοινωνήσουν με τον σταθμάρχη Λάρισας και να αναφέρουν την αλλαγή στο ρεύμα κυκλοφορίας, τη στιγμή που άλλαξαν σιδηροδρομική τροχιά.

«Ειδικοί εμπειρογνώμονες αφήνουν ανοιχτό στο ‘’Live News’’ οι δύο μηχανοδηγοί να μην επικοινώνησαν εκ νέου με τον σταθμάρχη, επειδή νωρίτερα είχαν κινηθεί και πάλι στο αντίθετο ρεύμα, από Παλαιφάρσαλα για Λάρισα. Ίσως να υπέθεσαν ότι ένα ανάλογο πρόβλημα στη συνέχεια, τους έφερε και πάλι στο ρεύμα καθόδου για Αθήνα.

Οι νεκροί μηχανοδηγοί

Η σφοδρή μετωπική σύγκρουση σκότωσε ακαριαία τους μηχανοδηγούς με τις αναρτήσεις των συντρόφων τους, να προκαλούν συγκίνηση.

«Αχ ψυχή μου, σε περιμένω εδώ να γυρίσεις. Να κάνουμε τα όνειρα μας πραγματικότητα. Είμαι εδώ και περιμένω… Να με προσεχείς από εκεί ψηλά. Σ’ΑΓΑΠΩ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ».

Λίγο πριν την κηδεία του 28χρονου μηχανοδηγού, το υπουργείο εξωτερικών ζήτησε άδεια από την Τουρκία, ώστε ο πατέρας του, που κρατείται σε φυλακές της γειτονικής χώρας, να επιστρέψει για την κηδεία του γιου του.

Αυτό που ζητάει η ελληνική πλευρά, είναι να δοθεί άδεια, για ανθρωπιστικούς λόγους, στον εν λόγω κρατούμενο που επρόκειτο να αποφυλακιστεί από τις τουρκικές φυλακές μετά το Πάσχα. Με διπλωματικές πηγές να αναφέρουν ότι το όλο θέμα εμπίπτει από εδώ και στο εξής στην αποκλειστική αρμοδιότητα των τουρκικών αρχών.


Πηγή