Τέμπη: Άπειρος & δύσκολος στη συνεννόηση ο 59χρονος σταθμάρχης – Τι λέει ο σταθμάρχης Παλαιοφάρσαλου

Όλα λάθος

Ήταν ο πρώτος που έσπευσε στο σταθμαρχείο της Λάρισας, αμέσως μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Ο σταθμάρχης Παλαιοφάρσαλου, Γιώργος Ζήνδρος, ήταν κόλαφος στην κατάθεσή του ενώπιον της ανακρίτριας. Αποκάλυψε ότι ο 59χρονος προφυλακισμένος σταθμάρχης όντας άπειρος και επιπόλαιος όπως τον χαρακτήρισε, τα είχε χαμένα και δεν μπορούσε να λειτουργήσει.

Κι όλα αυτά την ώρα που ο άλλος σταθμάρχης της Λάρισας, ο παλιός και έμπειρος, είχε αποχωρήσει πριν ολοκληρωθεί η βάρδιά του.

«Όταν αναχώρησε το τρένο από το Παλαιοφάρσαλο, μίλησα με τον σταθμάρχη Λάρισας Β.Σ. Ο Β.Σ είναι άπειρος και υπάρχει μια δυσκολία στη συνεργασία όταν υπάρχουν ανωμαλίες στην κυκλοφορία. Αφού μίλησα μαζί του μετά από λίγο κάλεσα τον Π. στο κινητό του, περί ώρα 22:45, και τον ρώτησα πού βρίσκεται και μου απάντησε ότι είχε φύγει. Και τον ρώτησα γιατί έφυγε και μου απάντησε ‘πόσο να καθίσω; Αυτόν θα φυλάω;’».

Σε ερώτηση της ανακρίτριας για το πόσοι σταθμάρχες υπηρετούν σε κάθε βάρδια, ο Γιώργος Ζήνδρος απάντησε πως τα τελευταία χρόνια στη νυχτερινή βάρδια υπάρχει μόνο ένας σταθμάρχης.

«Τα τελευταία χρόνια υπήρχε ένας σε κάθε βάρδια, διότι δεν υπήρχε προσωπικό. Μετά την πρόσληψη των νέων συναδέλφων και την πιστοποίησή τους περί τα τέλη Γενάρη, εργάζονται δύο σταθμάρχες στην πρωινή και την απογευματινή βάρδια και ένας στη νυχτερινή».

Όμως, στα φύλλα παρουσίας των σταθμαρχών με τις μηνιαίες βάρδιες, είναι ξεκάθαρο, όπως αποκάλυψε το MEGA, ότι για μία ώρα τη μοιραία νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου, οι σταθμάρχες θα έπρεπε να ήταν τρεις.

Στην κατάθεσή του, ο σταθμάρχης Παλαιοφάρσαλου υποστήριξε ότι ο ηλεκτρικός πίνακας ελέγχου κυκλοφορίας στο σταθμαρχείο της Λάρισας βρισκόταν σε λειτουργία από τις αρχές Νοεμβρίου του 2022.

«Όταν ήρθα στη Λάρισα το 1994 ο πίνακας κυκλοφορίας υπήρχε ήδη. Τα τελευταία τέσσερα με πέντε χρόνια δε δουλεύει γιατί ήταν χαλασμένος και η κυκλοφορία γινόταν με τους κλειδούχους. Είναι σε λειτουργία τους τελευταίους τέσσερις με πέντε μήνες από αρχές Νοεμβρίου του 2022».

Έγγραφο «φωτιά»

Το MEGA φέρνει στο φως την τελευταία επιστολή που είχε στείλει η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων στον ΟΣΕ, πριν από περίπου έναν χρόνο, με την οποία ενημέρωνε για τα προβλήματα στους σιδηροδρόμους, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα ατυχήματα στο Λιανοκλάδι και την Τιθορέα.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων της Hellenic Train, Nίκος Λάζου, μιλώντας στο MEGA, έκανε λόγο για ένα διαχρονικό λάθος που οδήγησε στην τραγωδία κι ότι είχαν ειπωθεί στους αρμοδίους τα κακώς κείμενα.

«Είναι ένα τραγικό δυστύχημα που πρέπει να αναζητηθούν σε βάθος χρόνου οι ευθύνες και παντού. Δεν είναι μόνο ένα ανθρώπινο λάθος. Είναι ένα λάθος διαχρονικό των κυβερνήσεων. Οι εργαζόμενοι λέγαμε μέσα από τις απεργίες ότι κάτι δεν πάει καλά, αλλά δεν παίρναμε ποτέ απάντηση.

«Όλα κυλούν ομαλά»

Στο συνέδριο υποδομών και μεταφορών πέρυσι τον Ιούνιο, ο πρόεδρος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ διαβεβαίωναν ότι τα πράγματα στον ελληνικό σιδηρόδρομο κυλούσαν ομαλά και ότι η τηλεδιοίκηση θα έμπαινε σε ισχύ από τα τέλη του 2022.

«Με τον πρόεδρο, τον Σπύρο Πατέρα, προσπαθούμε να υλοποιήσουμε έναν στρατηγικό στόχο, να κινούνται με απόλυτη ασφάλεια άτομα, τουρίστες συνοδεύοντάς τους από το σπίτι τους μέχρι τον τελικό τους προορισμό και παρακολουθώντας όλη την πορεία τους στα κρίσιμα σημεία».

«Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια από την ΕΡΓΟΣΕ και τον ΟΣΕ στον κεντρικό άξονα από Αθήνα στη Θεσσαλονίκη και τον Προμαχώνα για να παραδοθεί μέσα στο 2022 η τηλεδιοίκηση σε λειτουργία και να προχωρήσουμε και την εγκατάσταση του RTMS».

Δεν ήξερε να χειριστεί το σύστημα;

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Καθημερινή», μέχρι τις 22.00 το βράδυ τη μοιραία νύχτα, στον πίνακα χειρισμού καταγράφονται λεπτό προς λεπτό όλες οι εντολές των σταθμαρχών.

Μετά τις 22.00 το βράδυ ωστόσο, όταν και ο 59χρονος σταθμάρχης μένει μόνος του στη βάρδια, το σύστημα νεκρώνεται.

Και άλλοι στο «κάδρο» των ερευνών

Πλέον, εκτός από τον προφυλακισμένο σταθμάρχη Λάρισας, στο στόχαστρο των Αρχών έχουν μπει και οι άλλοι δύο συνάδελφοί του που έφυγαν νωρίτερα αλλά και ο επιθεωρητής του ΟΣΕ που έβγαζε τις βάρδιες.

Και οι τρεις αναμένεται να κληθούν σύντομα να δώσουν εξηγήσεις καθώς τους έχει ασκηθεί ήδη ποινική δίωξη για το κακούργημα της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών και τα πλημμελήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και των σωματικών βλαβών κατά συρροή.


Πηγή