Τέμπη: Αναλαμβάνουν εφέτες ανακριτές τις έρευνες για το δυστύχημα

Ανοίγει η βεντάλια των ευθυνών

Την ίδια στιγμή, στο κάδρο των ερευνών για τις ευθηνές μπαίνουν και άλλα πρόσωπα εκτός από τον σταθμάρχη που προφυλακίστηκε χθες, έπειτα από μια μαραθώνια απολογία.

Στο στόχαστρο των ανακριτικών Αρχών, πέρα από τον 59χρονο, μπαίνουν όλα τα πρόσωπα που εμπλέκονται με οποιοδήποτε τρόπο στην υπόθεση. Την έρευνα αναλαμβάνουν δύο ειδικοί εφέτες ανακριτές.

Στο «κάδρο» των ερευνών μπαίνουν ο ρόλος του δεύτερου σταθμάρχη, οι βάρδιες τη μέρα της τραγωδίας, οι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΟΣΕ και ο επιθεωρητής κυκλοφορίας. Βασικό ερώτημα παραμένει πώς ένας σταθμάρχης με μηδενική σχεδόν εμπειρία βρέθηκε μόνος στο νευραλγικό πόστο της Λάρισας.

«Ποτέ δεν εγκατέλειψε τη θέση του. Ο άνθρωπος ήταν εκεί συνεχώς και μέσα σε ένα σατανικό χρονικό διάστημα, περίπου 20 λεπτών, ήταν επιφορτισμένος με την ασφάλεια όλης της κεντρικής Ελλάδας», λέει ο δικηγόρος του.

Μετά την επιστολή του πρωθυπουργού προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, θα οριστεί ειδικός εισαγγελέας ο οποίος θα διεξάγει χωριστή έρευνα για τις διαχρονικές ευθύνες και τις παραλείψεις στο τυφλό σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας.

Οι βάρδιες της τραγωδίας

Εκτός από τον 59χρονο σταθμάρχη ο οποίος κρίθηκε προφυλακιστέος, την Τρίτη μέχρι τις 23.00 το βράδυ, βάρδια είχε και ένας δεύτερος σταθμάρχης.

Οι βάρδιες την ημέρα της τραγωδίας ήταν τρεις:

– Πρωινή: 06.00 – 15.00

– Απογευματινή: 14.00 – 23.00

– Βραδινή: 22.00 – 06.00

Στην πρωινή και την απογευματινή υπάρχουν δύο σταθμάρχες και στη βραδινή ένας. Σε κάθε αλλαγή βάρδιας, ένας σταθμάρχης μένει για μία ώρα παραπάνω προκειμένου να παραδώσει στην επόμενη βάρδια.

Ο κατηγορούμενος σταθμάρχης έφτασε στο σταθμαρχείο της Λάρισας στις 21:30 το βράδυ. Μέχρι τις 23.00 έπρεπε να έχει δίπλα του τον σταθμάρχη της προηγούμενης βάρδιας, σύμφωνα με τις πληροφορίες όμως, εκείνος έφυγε μισή ώρα νωρίτερα.

«Για να πάει να δουλέψει στη Λάρισα, όποτε και να πήγαινε, στην αρχή έπρεπε να πάει ως βοηθός, ως δεύτερος σταθμάρχης και να υπάρχει κάποιος να τον επιβλέπει μέχρι να αποκτήσει την κατάλληλη πείρα για τον συγκεκριμένο σταθμό», λέει ο Γιάννης Κολλάτος, πρώην σταθμάρχης Λάρισας.

Η αναρρωτική του επιθεωρητή μετά την τραγωδία

Άφαντος παραμένει ο επιθεωρητής που βγάζει το μηνιαίο πρόγραμμα των βραδιών για το σταθμαρχείο της Λάρισας.

Αμέσως μετά το δυστύχημα πήρε αναρρωτική άδεια για έναν μήνα, με τις Αρχές να ερευνούν τον τρόπο που του χορηγήθηκε.

Λίγες ώρες μετά το δυστύχημα, ο επιθεωρητής έλαβε το χαρτί για την άδεια του από το νοσοκομείο του Βόλου. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να μην πέρασε ποτέ από τα επείγοντα ούτε από τα εξωτερικά ιατρεία και να μην τον εξέτασε ποτέ ο γιατρός που του χορήγησε την σχετική άδεια.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλέυρης, ζήτησε να εξεταστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις που χορηγήθηκε αναρρωτική άδεια στον προϊστάμενο του σταθμάρχη, ο οποίος έχει τεθεί από την πρώτη στιγμή σε αργία.

Ο Τομεάρχης Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης, επισκέφθηκε το σταθμαρχείο της Λάρισας και υποστήριξε ότι η τηλεδιοίκηση στον επίμαχο σταθμό λειτουργούσε μέχρι το καλοκαίρι του 2019 αλλά διακόπηκε η λειτουργία του μετά από πυρκαγιά στον σταθμό της Ζαχάρεως.

Είχε εγκατασταθεί το σύστημα;

Η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» αποκαλύπτει ότι το σύστημα ραδιοεπικοινωνίας σε τρένα και σταθμούς που θα μπορούσε να έχει αποτρέψει το πολύνεκρο δυστύχημα, έχει εγκατασταθεί εδώ και 8 μήνες αλλά δε λειτουργεί.

Πρόκειται για το σύστημα GSMR που ενισχύει σημαντικά την ασφάλεια της κυκλοφορίας και των επικοινωνιών στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Όλα τα αίτια και τις χρόνιες παραλείψεις καλείται να διερευνήσει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων.

«Δεν είχε φωτεινή σηματοδότηση, δεν είχε κεντρικό έλεγχο της ασφάλειας, το ETCS, σύμφωνα με το οποίο εάν για οποιονδήποτε λόγο ένας συρμός δεν πειθαρχήσει στον κανονισμό ασφαλείας, όρια ταχύτητας κτλ., ακινητοποιείται αυτόματα».

Το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνώμων θα περιγράφει τις προϋποθέσεις ασφαλούς λειτουργίας στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, τις συνθήκες ασφαλούς κυκλοφορίας των συρμών, ένα πόρισμα που χρειαστεί τουλάχιστον έναν μήνα για να βγει.


Πηγή