Τέμπη: Αλαλούμ με το σύστημα τηλεδιοίκησης στο σιδηροδρομικό δίκτυο – Διαψεύδουν Γεραπετρίτη έγγραφα & εργαζόμενοι

Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης για το αν στον σταθμό της Λάρισας λειτουργούσε ή όχι αυτόματο σύστημα ελέγχου.

«Η τηλεδιοίκηση στη Λάρισα λειτουργούσε πλήρως», επεσήμανε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Ο Αλέξης Τσίπρας, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, επέμεινε ότι η τηλεδιοίκηση στη Λάρισα λειτούργησε μέχρι το 2019.

«Μέχρι το 2019 δεν είχαμε αυτόματο πιλότο στα τρένα αλλά είχαμε πύργο ελέγχου, κι από το 2019 δεν έχουμε αυτόματο πιλότο ούτε πύργο ελέγχου. Το 2019 διαλύθηκε το κέντρο τηλεδιοίκησης Λαρίσης με μια πυρκαγιά το καλοκαίρι και δεν αποκαταστάθηκε ποτέ».

Κι ενώ ο Γιώργος Γεραπετρίτης επιμένει ότι υπήρχε τηλεδιοίκηση στον σταθμό της Λάρισας την οποία είδε με τα μάτια του όπως είπε, οι εργαζόμενοι του ΟΣΕ λένε άλλο τηλεδιοίκηση και άλλο πίνακας ελέγχου και χάραξης πορείας.

«Προφανώς ο υπουργός εννοεί τον πίνακα χάραξης», λέει ο Κώστας Γενηδούνιας, πρόεδρος των μηχανοδηγών του ΟΣΕ, ενώ σύμφωνα με τον Γιάννη Κολλάτο, πρώην σταθμάρχη:

«Το συγκεκριμένο σύστημα υπήρχε από τον Νοέμβριο του 2007 έως το καλοκαίρι του 2019 και η τηλεδιοίκηση ρύθμιζε μόνη της την κυκλοφορία των αμαξοστοιχιών».

Μάλιστα, σε έγγραφο που κατέθεσε ο τομεάρχης μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος, η εντολή της διεύθυνσης κυκλοφορίας του ΟΣΕ από τον περασμένο Νοέμβριο προς τους σταθμάρχες της Λάρισας λέει ότι:

«Για την αναχώρηση προς Θεσσαλονίκη, οι αλλαγές θα μετακινούνται με βεβιασμένο χειρισμό κλειθροδιακόπτη επί του πίνακα».

Σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών, η τηλεδιοίκηση στη Λάρισα ανακτήθηκε πλήρως την 1η Νοεμβρίου του 2022, ο σταθμάρχης όμως επέλεξε τη χειροκίνητη χάραξη πορείας.

«Αυτό που συνέβη ήταν ότι ο σταθμάρχης επέλεξε αντί να κάνει την αυτόματη χάραξη, να κάνει χειροκίνητη δρομολόγηση, λειτουργούσε πλήρως ο πίνακας».

Για επιμονή της κυβέρνησης στο ανθρώπινο λάθος κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο κ. Γεραπετρίτης είπε ψέματα εχθές ότι η τηλεδιοίκηση στη Λάρισα ήταν πλήρως λειτουργική. Τον διαψεύδουν εσωτερικά έγγραφα του ΟΣΕ που μιλούν: Για κόκκινα φανάρια, για χειρισμό κουμπιών με το χέρι αλλά και για την χρήση μανιβέλας».

Την ίδια στιγμή, δρομολογείται η επανέναρξη του σιδηροδρόμου σε 5 φάσεις με επιδιωκόμενη έναρξη στις 22 Μαρτίου με δρομολόγια του προαστιακού και από 1η Απριλίου η γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη.


Πηγή