Τέμπη: 12 υποτροφίες στην μνήμη των φοιτητών που άφησαν στη μέση τα όνειρά τους ζητά το ΑΠΘ

Κυπριανός, 23 ετών απών, Αναστασία, 19 ετών απούσα, Τάσος, 20 ετών απών.

Γιώργος, Αγάπη, Ελπίδα, Κλαούντια, Θώμη, Ελένη, Ελισάβετ, Φραντζέσκα.

Όλοι φοιτητές ΑΕΙ. Όλοι απόντες από τα φοιτητικά έδρανα.

«Τι να πω… Τα παιδιά βρίσκονται στον ουρανό, αχ ψυχούλες μου γλυκές», είπε η γιαγιά της Φρατζέσκας.

Η κυρία Βασιλική την Παρασκευή κηδεύει την εγγονή της. Την νεαρή Φραντζέσκα, φοιτήτρια βαλκανικών σπουδών που μαζί με τις σπουδές της κυνηγούσε και το όνειρο της στο τραγούδι.

«Θα θυμάμαι πάντα ότι ερωτευτήκαμε μαζί».

«Είσαι κάτι πιο βαθύ από φίλος».

«Οι αναμνήσεις μας θα είναι πάντα χαραγμένες μέσα μου και οι καλές και οι κακές στιγμές που περάσαμε».

«Ποιος μπορεί να μιλήσει. Μουγγαθήκαμε, μουγγαθήκαμε… Αφήστε με τουλάχιστον να τη δω στο πλάνο».

Τα θύματα με τις αγγελικές μορφές

Φραντζέσκα Μπέζα και Ελισάβετ Χατζηβασιλείου ήταν οι δύο «αγγελικές φωνές» του τρένου που σίγησαν μέσα στα χαλάσματα.

Αγγελική φωνή όμως είχε και ο Κυπριανός, φοιτητής νομικής στο Αριστοτέλειο που ψέλνει σε εκκλησία.

Φέτος θα ολοκλήρωνε τις σπουδές του και θα αφοσιωνόταν στις προετοιμασίες του γάμου του. Ο ιερέας πατέρας του όμως, αντί για το «Ησαΐα Χόρευε» απήγγειλε τον επικήδειο του.

«Αχ αυτό το τραίνο! Είμαι δίπλα σου γιε μου! Δίπλα στην πολυμαρτυρική σωρό σου αλλά είμαι δίπλα και στην όλο φως ψυχή σου».

«Λαοθάλασσα» στην κηδεία αλλά συνάμα και νεκρική σιγή. Τα όσα είπε ο πατέρας του στον επικήδειο συγκλονίζουν.

«Το σώμα του το έπλυνα εγώ ο ίδιος. Το πρόσωπο του μπορείτε να δείτε ότι έχει αρκετούς μώλωπες αλλά είναι ολόκληρο το σώμα του. Εμάς μας έσκασαν εκεί ότι θα βρίσκαμε κάτι κομμάτια. Δεν μας το έδειξαν στην Ελλάδα, δεν το επέτρεψαν να το δούμε. Το είδαμε μετά».

«Την βάφτισες, θα την πάντρευες αλλά σήμερα την κηδεύουμε».

Αυτά ήταν σπαρακτικά λόγια που είπε στον ιερέα του χωριού η μητέρα της 19χρονης Αναστασίας, κόρη γιατρού και φοιτήτρια Γεωπονικής.

Ντυμένες στα λευκά οι δύο αδελφές της αποχαιρέτησαν την Αναστασία μόλις στα 19 της στη γενέτειρα της, Λυκούρια Καλαβρύτων.

Η Ελλάδα πενθεί το μέλλον της

Η Ελλάδα εκτός από νέα παιδιά, έχασε και λαμπρούς επιστήμονες. Έχασε έναν φυσικό, τον 22χρονο Γιώργο Παπάζογλου. Έναν γεωπόνο, τον 20χρονο Τάσο Κουτσόπουλο. Μια παιδαγωγό, την Ελένη Τσίντζα, στα 21 της.

«Ήταν ένα όμορφο παιδί. Συγνώμη.. Είχε όνειρα πολλά όπως όλα τα παιδιά και του άρεσαν τα ταξίδια», είπε ο πατέρας του Γιώργου.

Νέα παιδιά που πέρασαν τη ζωή τους μέσα στα βιβλία. Μια ζωή που τόσο βίαια κάποιοι τους την στέρησαν.

Στην 24χρονη Αναστασία δεν της έφτανε μόνο το πτυχίο Οδοντιατρικής. Στόχευε στο απόλυτο και με πλατύ χαμόγελο συνέχιζε με το μεταπτυχιακό της.

Ένας καθηγητής της σήμερα της ζητά συγγνώμη.

«Σου οφείλω ένα συγνώμη επειδή είμαι κομμάτι μιας γενιάς όπου το βύσμα κι ο ανάξιος επιπλέει σε σχέση με τον άξιο που όμως δεν τον ξέρουν οι “σωστοί άνθρωποι στις σωστές θέσεις”. Επειδή τα όνειρα και τα ιδανικά μας πήραν χρώμα και κρύφτηκαν πίσω από κομματικά, συντεχνιακά, ατομικά και δεν ξέρω τι άλλα συμφέροντα. Επειδή σταματήσαμε να βλέπουμε που πάμε και πήγαμε εκεί που βλέπαμε. Για όλα αυτά Αναστασία μου, συγνώμη».

Δέκα χρόνια διάβασμα και για την 28χρονη Ελπίδα. Πτυχιούχος πολιτικός μηχανικός φοιτούσε και σε δεύτερη σχολή. Αρχιτεκτονική. Ταξίδεψε μέχρι την Αθήνα για να ξεσκάσει για λίγες μέρες και δεν γύρισε ποτέ.

«Λέω άφησε την να περάσει καλά, να ηρεμήσει και μετά θα τα πούμε. Όσο σκέφτομαι ότι δεν θα αγκαλιάσω το παιδί μου πάλι», είπε η μητέρα της.

Λίγο πριν το πτυχίο της ήταν και η Αγάπη Τσακλίδου. Ήθελε να γίνει τοπογράφος, φοιτούσε στο 5ο έτος αλλά το νήμα της ζωής κόπηκε βίαια και άδικα.

Όπως βίαια και άδικα κόπηκε και στην 19χρονη Κλαούντια. Ως φοιτήτρια ιατρικής στην στρατιωτική σχολή στρατιωτικό άγημα βρέθηκε στην κηδεία της ως ελάχιστος φόρος τιμής.

Φοιτήτρια φαρμακευτικής ήταν και οι 20χρονη Θώμη. Στο παρθενικό ταξίδι της με τρένο έσβησε μέσα στα συντρίμμια μαζί με τη δίδυμη αδελφή της Χρύσα και την πρώτη ξαδέλφη της Αναστασία, που σπούδαζαν αισθητική στη Θεσσαλονίκη.

Δώδεκα υποτροφίες, όσοι και οι φοιτητές που έχασαν τη ζωή τους στην τραγωδία των Τεμπών, ζητά η διοίκηση του ΑΠΘ, προκειμένου να τιμήσει συμβολικά τη μνήμη τους.


Πηγή