Τάρτα λεμόνι με τέλεια υφή

Υλικά

Το ξύσμα και το χυμό από 4 λεμόνια
1 φλ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
3/4 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
4 αυγά
3 κρόκους αυγών

Για τη ζύμη:

250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
70 γρ. καθαρή ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
125 γρ. ανάλατο βούτυρο, κρύο, ψιλοκομμένο
2 κρόκοι αυγών

Εκτέλεση

Για να φτιάξετε τη ζύμη, βάλτε το αλεύρι, τη ζάχαρη άχνη και μια πρέζα αλάτι σε ένα μπολ. Προσθέστε το βούτυρο και τρίψτε το στο αλεύρι με τις άκρες των δαχτύλων σας για να σχηματίσετε μια λεπτή ψίχα. Προσθέστε τους κρόκους και 2 κουταλιές της σούπας παγωμένο νερό, ζυμώστε απαλά σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και απλώστε ομοιόμορφα σε δίσκο. Καλύψτε τη ζύμη σε μεμβράνη και τοποθετήστε σε ψυγείο για 2 ώρες. Ανοίξτε τη ζύμη ανάμεσα σε 2 φύλλα αλευρωμένης λαδόκολλας σε πάχος 3 mm. Στρώστε τη ζύμη στη βάση και τα πλαϊνά μιας φόρμας για τάρτες 22 εκατοστών, κόβοντας την περίσσεια. Τοποθετήστε στο ψυγείο για 20 λεπτά.

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Τοποθετήστε το χαρτί ψησίματος και τα βαρίδια ψησίματος (φασόλια ή ρύζι) πάνω από την παγωμένη ζύμη και, στη συνέχεια, τοποθετήστε τα σε ένα ταψί. Ψήστε για 25 λεπτά ή μέχρι η ζύμη να πάρει ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα, στη συνέχεια αφαιρέστε τα βάρη και το χαρτί και ψήστε για άλλα 15 λεπτά ή μέχρι να πάρει χρώμα και να στεγνώσει. Αφήστε στην άκρη για να κρυώσει.

Μειώστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 140 βαθμούς.

Συνδυάστε το ξύσμα λεμονιού, το χυμό, τη ζάχαρη, την κρέμα γάλακτος, τα αυγά και τους κρόκους σε ένα μπολ πάνω από μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει ελαφρά (μην αφήσετε το μπολ να αγγίξει το νερό).

Χρησιμοποιώντας μια ξύλινη κουτάλα, ανακατεύετε συνεχώς για 6- 8 λεπτά μέχρι το μείγμα να φτάσει τους 70 βαθμούς στο θερμόμετρο κουζίνας ή να καλύψει το πίσω μέρος του κουταλιού σαν μια λεπτή κρέμα.

Σουρώστε το μείγμα από ψιλό κόσκινο, απορρίπτοντας τα στερεά, και αφήστε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

Αδειάστε το κρύο μείγμα λεμονιού στην ψημένη βάση της τάρτας και ψήστε για 35- 40 λεπτά μέχρι να σταθεροποιηθεί και να κουνιέται ελαφρά στο κέντρο.

Αφήστε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και, στη συνέχεια, τοποθετήστε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες για να σταθεροποιηθεί πριν σερβίρετε.


Πηγή